Parasport Danmark logo hvid.png

Svømning

Svømning i Parasport Danmark

Svømning er en af de mest udbredte idrætter blandt mennesker med handicap eller særlige behov i Danmark, og parasport- og svømmeklubber har tilbud over hele landet. Typisk er tilbuddene i paraklubberne orienteret mod bredde- og motionssvømning, mens den mere elitære konkurrencesvømning er koncentreret i almenidrættens svømmeklubber.

Svømning er en populær parasport for børn, unge og voksne, og kan dyrkes af alle uanset handicap og niveau. Svømmere med udviklingshandicap og særlige behov, herunder den voksende gruppe af personer med fx ADHD og autisme, har stor glæde af at bevæge sig i vand, samt af de faste rammer i svømningen og det sociale samvær der er på holdene.

Mange svømmere med fysisk handicap oplever en øget bevægelsesfrihed i vandet, og samtidig kan svømning i varmt vand virke lindrende. Svømmere med synshandicap lærer hurtigt at orientere sig i svømmehallen og bevæge sig frit og trygt i vandet. Især for helt blinde svømmere kan en inddeling af bassinet med banetove være til stor gavn.

Parasvømning kan dyrkes på både elite- og breddeniveau, samt i særlige tilbud som f.eks. varmtvandssvømning og Halliwick-svømning. Inden for konkurrencesvømning findes der talenthold og landshold, som deltager ved internationale stævner. Derudover arbejder vi på at skabe endnu flere tilbud, så flere børn med handicap lærer at svømme. Svømning er en del af Parasport Danmarks Rising Stars-projekt.

Klassifikation
Det internationale konkurrenceniveau er højt, og svømmerne er klassificeret i 16 klasser efter typen og graden af handicap: 10 klasser for atleter med fysiske handicap, tre klasser for atleter med synshandicap og tre klasser for atleter med udviklingshandicap (én for svømmere med udviklingshæmning, én for svømmere med Downs Syndrom og én for svømmere med autisme og lignende diagnoser). Til nationale stævner lægger klassificeringen sig op ad den internationale model, og derudover er særlige juniorklasser. Ved nationale parastævner findes også en åben klasse, S17, der henvender sig til svømmere med andre handicap, som gør, at de ikke opfylder mindstehandicappet for de ovenstående klasser. Denne klasse henvender sig ligeledes til de svømmere, der endnu ikke har modtaget en national klassifikation. Indførelsen af denne klasse sikrer, at alle parasvømmere, der ønsker at deltage i et stævne, kan være med.

Stævner
Der afvikles en række parastævner hvert år med løb for både begyndere og erfarne samt et årligt forbundsmesterskab (DM). Vores talent- og landshold deltager i både nationale og internationale stævner som fx European Para Youth Games, Special Olympics World Games, Virtus Global Games og de Paralympiske Lege. Danmark har stolte elitetraditioner i parasvømning og har hentet mange internationale medaljer.

KONTAKT

Parasport Danmark har et team af dedikerede ansatte og frivillige, der arbejder for at udvikle parasvømning i Danmark i samarbejde med en række klubber og organisationer.

Idrætskontakt Anne-Dorte Andersen
Mail: ada@parasport.dk
Tlf: 21 34 44 24

Vil du i gang med at svømme eller høre om, hvordan du kommer i gang inden for parasvømning, så skal du kontakte idrætskontakten. Du kan ligeledes benytte vores værktøj Ny i parasporten.

Primære ansvarsområder: Rekruttering, udvikling af parasvømmetilbud i klubber, Rising Stars-svømning, Special Olympics-svømning, klassifikation, trænerkurser.

Idrætsudvalget for svømning
Mail: swim@parasport.dk 

Ønsker du som klub eller svømmer at deltage ved parastævner og mesterskaber, skal du kontakte idrætsudvalget.

Primære ansvarsområder: Arrangere og afvikle parasvømmestævner og -mesterskaber samt afvikle det årlige landsmøde.

Landstræner og sportslig ansvarlig Brian Marshall
Mail: bdm@parasport.dk
Tlf: 20 37 96 83

Primære ansvarsområder: Overordnet ansvar for ledelse og udvikling af parasvømning, udvikling af talent, performance og high-performance svømning, landstræner, kontakt til klubtrænere på talent- og eliteområdet.