Parasport Danmark logo hvid.png

Fodbold

Danmarks nationalsport er også populær i pararegi, hvor der er tilbud til spillere med udviklingshandicap, autisme, ADHD og lettere fysiske handicap. 

Du kan spille fodbold, uanset om du er barn eller voksen, dreng eller pige. På fodboldbanen udfordres du taktisk, teknisk og fysisk, og som i andre holdidrætter er det sociale og sammenholdet en stor del af fornøjelsen ved sporten.

Parafodbold spilles efter de almindelige fodboldregler, med enkelte mindre justeringer.

Klasser og turneringer
Parasport Danmarks turnering for spillere med udviklingshandicap eller særlige behov (autisme, ADHD og lignende) er opdelt i fem seniorrækker samt U15. Der spilles 8-mandsfodbold i A-, B- og C-rækkerne, og 5-mandsfodbold i D-, E- og U18-rækkerne. Udvalgte hold for både herrer og damer deltager i internationale Special Olympics-turneringer. For spillere med udviklingshandicap eller særlige behov er der rigtig mange klubtilbud, både i paraklubber og i almene fodboldklubber.

Bliv klogere på målgrupper, turneringsstruktur m.v. i vores Special Olympics-fodboldturnering i videoen herunder: 

 

 

Fodbold for spillere med lettere fysiske handicap er især populært for personer med cerebral parese (spasticitet), og her spilles på 7-mandshold. De bedste spillere har mulighed for at deltage i internationale turneringer. I internationale kampe skal spillerne klassificeres efter graden af handicap i tre forskellige klasser. Der er relativt få klubhold for spillere med lettere fysiske handicap, men mange spillere deltager enten på almene hold eller på hold for spillere med udviklingshandicap. 

Andre former for parafodbold
Kørestolsfodbold (også kaldet Powerchair Football) spilles af personer, der bruger elkørestol og er organiseret som en separat idræt under Parasport Danmark. Læs mere om denne sport i fanen under 'Powerchair Football'.

Blindefodbold er fodbold målrettet personer med synshandicap. Der spilles på 5-mandshold med en klokke i fodbolden. Idrætten er pt. ikke udbredt i Danmark.

 

En del af holdet

En del af holdet - banner

I februar 2023 lancerede DBU og Parasport Danmark projektet ’En del af holdet’, der skal skabe fodboldtilbud til børn og unge med særlige behov. Projektet skal give børnene gode oplevelser med at spille fodbold i en klub på deres egne præmisser. Tiltaget skal ud over at hjælpe med at få nye hold op at stå også støtte eksisterende hold i at gøre tilbuddene endnu bedre. Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling til projektet over en treårig periode fra 2023. Det sikrer uddannelse af trænere, træningspakker med udstyr, muligheder for lokale aktiviteter m.m.

'En del af holdet' gennemføres i tæt samarbejde mellem DBU, DBU’s lokalunioner og Parasport Danmark. Projektets advisory board følger projektet med repræsentanter fra bl.a. Landsforeningen Autisme, ADHD-foreningen, Specialsport.dk samt Lev – Livet med udviklingshandicap.

Al information omkring projektet findes på DBU's hjemmeside.

KONTAKT

Idrætsudvalget ved Stig Strand
Mail: stisse1968@gmail.com 
Tlf: 22 96 91 85

Idrætskontakt Stine Sloth Jensen
Mail: ssj@parasport.dk 
Tlf: 61 18 57 03

Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsholdsaktiviteter, som ikke har elitestatus, regler og informationer samt budgetter og landsmøder.
De fleste idrætter uden et idrætsudvalg får udpeget en idrætskoordinator, der i samarbejde med klubber og idrætskontakten varetager idrætsudvalgets funktioner.
Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. landsholdsaktiviteter med elitestatus.

label