Parasport Danmark logo hvid.png

Special Olympics-stævner

På regionalt og nationalt niveau afholdes turneringer i de fleste Special Olympics-idrætter, og en del af Parasport Danmarks årlige forbundsmesterskaber afvikles efter Special Olympics-principper.

Special Olympics-stævner

Konkurrence og stævnedeltagelse er centrale elementer i Special Olympics-idrætten. For at sikre fair konkurrencer på alle sportslige niveauer skal deltagerne i Special Olympics-stævner opdeles (divisioneres) i puljer, så de kommer til at konkurrere mod andre på samme niveau som dem selv. Det sker på grundlag af tilmeldingsresultater og -tider eller indledende testkampe og konkurrencer.

Der skal være mindst tre og max. otte deltagere/hold i en konkurrence/pulje. Divisioneringen sikrer, at der er plads til både de meget dygtige og dem, der ikke har de fysiske og mentale forudsætninger for at opnå samme høje sportslige niveau.

Et væsentligt princip i Special Olympics-idrætten er, at alle deltagere efter konkurrencerne får en medalje (guld, sølv eller bronze) eller et præmiebånd, der markerer atletens placering. Ingen atleter går tomhændet hjem.

Internationale stævner
Special Olympics Danmark modtager løbende invitationer til stævner i udlandet. I samarbejde med de pågældende idrætsudvalg besluttes det, om der skal være dansk deltagelse.

Internationalt er Special Olympics World Games den største sportsbegivenhed i verden for mennesker med udviklingshandicap. World Games afvikles hvert andet år skiftevis i en sommer- og vinterudgave, ligesom det kendes fra de Olympiske og Paralympiske Lege. Special Olympics World Summer Games blev senest afholdt i marts 2019 i Abu Dhabi, mens Åre og Östersund i Sverige er værter for Special Olympics World Winter Games i 2021.

Læs mere om Special Olympics World Games her.