Parasport Danmark logo hvid.png

De Paralympiske Lege

Parasport Danmark er national paralympisk komité i Danmark og varetager de danske para-atleters forberedelser til de Paralympiske Lege. I 2024 har Paris værtskabet for PL, der løber fra den 28. august til 8. september og får deltagelse af ca. 30 danske atleter.

De Paralympiske Lege
Daniel Wagner er blandt de største danske profiler på den internationale scene. Han har vundet PL-medaljer i London 2012, Rio 2016 og Tokyo 2020. Foto: Lars Møller

Paris 2024

Over 12 magiske dage fra den 28. august til 8. september 2024 vil 4.400 para-atleter fra hele verden konkurrere i 22 sportsgrene i og omkring den franske hovedstad, hvor over 3 mio. tilskuere forventes på tribunerne.

Parasport Danmark forventer deltagelse af ca. 30 danske para-atleter fordelt på 10 idrætter, og den danske trup bliver en god blanding af velkendte profiler som bordtennisspiller Peter Rosenmeier, taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing og længdespringer Daniel Wagner, et stærkt dansk kørestolsrugbylandshold og interessante nye navne fra dansk parasport.

Følg forberedelserne på den danske PL-hjemmeside.

Billetsalg

Interessen for at opleve de Paralympiske Lege i Paris forventes rekordhøj, og derfor gælder det om at være hurtigt ud af startblokken, når de i alt 2,8 mio. PL-billetter frigives mandag den 9. oktober 2023.

Billetsalget består af tre typer billetter:

 • Single tickets
 • Særlig tilbud til familier med rabat på børnebillet
 • Discovery pass, der gør det muligt at opleve flere sportsgrene på samme dag

Den komplette guide til billetsalget samt priser og lokationer kan hentes her:
https://tickets.paris2024.org/obj/media/FR-Paris2024/paralympics-ticket-prices.pdf

PL-billetterne forhandles udelukkende købes gennem den officielle arrangør på hjemmesiden:
https://tickets.paris2024.org/campaign/en/paralympic-games-ticketing

På siden findes også information og vejledning for mennesker med handicap eller særlige behov:
https://tickets.paris2024.org/faq/en_en/category/accessibility

Hvad er de Paralympiske Lege?

De Olympiske og Paralympiske Lege afvikles i dag i de samme faciliteter og har rigtig mange lighedspunkter. Men sådan har det ikke altid været. De første moderne Olympiske Lege daterer sig helt tilbage til 1896 i Athen. De første Olympiske Lege for handicappede blev afholdt et halvt århundrede senere, nemlig i 1948 under navnet navnet Stoke Mandeville Legene.

I Rom i 1960 forsøgte man for første gang at sammenkoble de Olympiske Lege for handicappede og de Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen de Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (de Paralympiske Lege).
 
Danske atleter har deltaget i de Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. Ved de Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan ved de Paralympiske Lege. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer - dog under væsentlig mindre kompetitive vilkår end i dag. 

Parasport Danmark, DIF og Team Danmark samarbejder om PL-deltagelsen

Siden Tokyo 2020 har DIF påtaget sig operatørrollen på den dansk deltagelse ved de Paralympiske Lege efter et ønske fra Parasport Danmark. Det giver mulighed for i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark at optimere den danske deltagelse og i endnu højere grad sidestille Danmarks deltagelse i OL og PL.

DIF har derfor bl.a. ansvaret for følgende:

 • Godkendelse af udtagelseskrav til PL i potentielle PL-idrætter efter indstilling fra Parasport Danmark
 • Udtagelse af PL-stab (herunder udnævnelse af delegationsleder (chef de mission)
 • De kommercielle rettigheder omkring PL
 • Pressearbejde (i samarbejde med Parasport Danmark)
 • Invitation af kongehuset og ministre - udover Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Bendikte

Parasport Danmarkhar bl.a. har ansvaret for følgende:

 • Udarbejdelse af udtagelseskrav til PL
 • Kvalificere idrætter og atleter til PL
 • Udtagelse af atleter, trænere og ledere

Det daglige elitearbejde: ansættelse af landstrænere, herunder optimering af set up omkring landshold, træningssamlinger og -lejre, konkurrence og mesterskabsdeltagelse og finansieringen af dette – ofte i et samarbejde med Team Danmark – er stadig i lighed med andre specialforbund forankret i Parasport Danmark.

Kontaktinformation

Elitechef, Parasport Danmark
Michael Møllgaard Nielsen
tlf. 20 82 02 69
mmn@parasport.dk

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark
Jannik Lund Andersen
tlf. 51 27 17 60
jla@parasport.dk 

 

Følg med i PL

Vil du følge de danske para-atleters kamp for paralympiske medaljer? Det officielle PL-hashtag er #allfordenmark. 

Følg Danmark til PL på Facebook her
Følg Danmark til PL på Instagram her

Mere information om PL
Den officielle hjemmeside for Paris 2024
Den officielle danske PL-hjemmeside
Den Internationale Paralympiske Komité