Parasport Danmark logo hvid.png

Special Olympics World Games

Special Olympics World Games den største sportsbegivenhed i verden for mennesker med udviklingshandicap. World Games afvikles hvert andet år skiftevis i en sommer- og vinterudgave.

Special Olympics World Games
Den danske delegation går indmarch ved åbningen af Special Olympics World Summer Games 2023 i Berlin.

Special Olympics World Games er en breddeidrætsbegivenhed, hvor det sportslige niveau ofte er højt, men aldrig er altafgørende for atleternes deltagelse og medaljechancer.

Siden 2003 har Danmark deltaget ved Special Olympics World Games, der er en international multisportsevent for udøvere med udviklingshandicap. Parasport Danmark udtager et hold bestående af atleter på alle sportslige niveauer efter nærmere fastsatte udtagelseskriterier. For at komme i betragtning til den danske trup skal atleten dyrke idræt i en klub, der er medlem af Parasport Danmark.

Special Olympics World Summer Games blev afviklet for første gang i 1968 i Chicago, USA, og de første vinterlege fulgte i 1977. I 1993 blev Special Olympics World Winter Games for første gang afholdt uden for USA, da Salzburg, Østrig, var vært, og i 2003 var Dublin, Irland, den første internationale vært for sommerlegene. Siden er både Winter Games og Summer Games blev afviklet over hele verden - senest i Graz, Østrig, i 2017 og i Berlin, Tyskland i 2023.

Italien er i marts 2025 vært for Special Olympics World Winter Games, mens de næste Summer Games finder sted i 2027.

Sport, kultur og sundhed
Selvom fokus er på sport og konkurrence, er målet med Special Olympics World Games i høj grad også at bidrage til deltagernes menneskelige udvikling. Derfor er det en tradition, at World Games indledes med et kulturelt Host Town-ophold i en nærmere bestemt værtsby. Her skal deltagerne besøge lokale attraktioner, møde de lokale og lære en ny og anderledes kultur at kende - samtidig med at de selv bidrager til at skabe opmærksomhed og forståelse for mennesker med udviklingshandicap.

Under World Games inviteres alle deltagere også med i det gratis sundhedsprogram Healthy Athletes, der tester og rådgiver atleter og Unified-partnere om fysisk og mental sundhed, tand- og mundhygiejne og meget andet. Alle, der gennemfører programmet, belønnes med sportsudstyr, nye briller, tandbørster mv.

Læs mere om Healthy Athletes her.

Let me win, but if I cannot win, let me be brave in the attempt
- Special Olympics' motto

Special Olympics World Winter Games

Næste gang, der afholdes Special Olympics World Winter Games, er i Italien i 2025. Det bliver første gang siden 2017, at stævnet afholdes, og Parasport Danmark er blevet tildelt pladser i floorball og kunstskøjteløb.

De danske trænerteams Alex Jensen og Carsten Nystrup i floorball og Aneta Janiczkova og Fie Aagaard i kunstskøjteløb vil i samarbejde med idrætskonsulent Anette Svejstrup fra Parasport Danmark vil frem mod sommeren 2024 arbejde på at få sammensat et stærkt dansk hold.

Klubber med medlemmer, der er aktuelle for vores trænerteams, er meget velkomne til at kontakte Anette Svejstrup på asv@Parasport.dk for mere information.

Ved seneste vinterlege i Østrig 2017 deltog Danmark med 14 atleter, der deltog i skiløb, kunstskøjteløb og floorball.

Special Olympics World Summer Games

86 danske idrætsudøvere deltog i marts 2019 i Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi, UAE. Med i alt 7.500 atleter og Unified-partnere fra 195 lande til start var det den største sportsbegivenhed i verden i 2019.

Den rekordstore danske delegation hentede i alt 52 medaljer fordelt på ti sportsgrene: Atletik, badminton, boccia, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning.

Næste sommerudgave af Special Olympics World Games afvikles i Berlin i 2023.