Kørestolsrugby
Kørestolsrugby er en holdsport for personer med nedsat funktion i både arme og ben. Det er en sport, der er kendetegnet ved en høj grad af fysisk udfoldelse, som ses ved et højt tempo på banen og dramatiske tacklinger. Spillet foregår i specialbyggede manuelle kørestole (rugbystol), hvor man spiller fire mod fire. Spillet foregår på en bane med samme størrelse som en basketballbane, og bolden minder om en volleyball.
Ud over at få forbedret fysik og helbred, så bliver man også en del af et stort fællesskab, hvor der er rige muligheder for at dele oplevelser med hinanden.

Klassifikation
Alle handicap hvor tre eller flere lemmer er påvirkede kan komme i betragtning til klassifikation. Kvinder og mænd spiller på hold med hinanden. Det anbefales at børn/unge, der vil starte til sporten, får en snak med en eventuel klub om mulighed for at indgå i deres træning, på det niveau der er muligt for personen.
I Danmark dyrkes kørestolsrugby på alle niveauer. Der er et landshold, der konkurrerer på lige fod med de bedste nationer til Europa- og Verdensmesterskaber, ligesom der er et talenthold for aspirerende landsholdsspillere.
Stævner
I de danske klubber der tilbyder kørestolsrugby spilles der både på hobby-niveau og elite-niveau. Der spilles både til turneringer i udlandet og til et årligt forbundsmesterskab som afholdes i Danmark. Sporten er på det paralympiske program.
Musholm er nationalt træningscenter for kørestolsrugby
Det danske landshold i kørestolsrugby har hjemmebane på verdens mest tilgængelige sport- og feriecenter, Musholm, der er en del af Muskelsvindfonden. Musholm er hovedsponsor for Parasport Danmarks landshold i kørestolsrugby, og aftalen sikrer de danske landsholdsspillere de bedst tænkelige rammer om deres sportslige udvikling og forberedelser.
KONTAKT
Idrætskontakt Torben Nygaard
Mail: thn@parasport.dk
Tlf: 24 91 44 85
Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsholdsaktiviteter, som ikke har elitestatus, regler og informationer samt budgetter og landsmøder.
De fleste idrætter uden et idrætsudvalg får udpeget en idrætskoordinator, der i samarbejde med klubber og idrætskontakten varetager idrætsudvalgets funktioner.
Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. landsholdsaktiviteter med elitestatus.
REGLER OG NYTTIGE LINKS
Download reglerne til kørestolsrugby i Word-format her.
Download reglerne til kørestolsrugby i PDF-format her.
Læs meget mere om kørestolsrugby i Danmark her.
Læs mere om klassifikationen her.
Hent trænermanualen for kørestolsrugby her.
Paralympic Sports A-Z: Kørestolsrugby
KLASSIFIKATIONSMASTERLISTER