Parasport Danmark logo hvid.png

Ridning

Ridning handler grundlæggende om, at samspillet mellem hest og rytter. I pararidning er den mest udbredte disciplin dressur på både bredde- og eliteniveau. Der kan i pararidning, rides alle discipliner; dressur, spring, military, distance, multisport og kørsel.

I konkurrencesammenhæng skal der i dressur rides en fastlagt række af øvelser (dressurprogram) som equipagen (hest og rytter) skal udføre bedst muligt. I paradressur konkurrencer opdeles rytterne i fem kategorier efter graden af handicap, som rytterne klassificeres til.

Pararidning for mennesker med fysisk handicap dyrkes på højt niveau i disciplinen dressur herhjemme. Danmark har i mange år været blandt verdens bedste paradressurnationer og har leveret flotte resultater ved de Paralympiske Lege.

Download Sportsplan for paradressur 2024

Download Aktivitetsplan for paradressur 2024 (opdateret 18. marts 2024)

Ud over konkurrenceridning er der også mange mennesker med handicap, der rider i behandlingsøjemed i form af ridefysioterapi og kompenserende ridning.

Stævner

Der afvikles årligt Danmarksmesterskaber i tæt samarbejde med Dansk Ride Forbund. Pararideudvalget og Dansk Ride Forbund arbejder på at udvikle Pararidning i Danmark og på at skabe endnu flere og bedre stævnestartsmuligheder for pararytterne.
Da paradressur er den største disciplin er der udviklet en landsdækkende turnering, DRF Para Cup, denne kan du læse mere om herhttps://rideforbund.dk/ridesport/mesterskaber-championater-turneringer/turneringer/paraturneringer/drf-para-cup-pr%C3%A6senteret-af-elsass-fonden  

Ridning for personer med et udviklingshandicap er organiseret efter Special Olympics-principper, der sikrer lige konkurrence for alle. Udvalgte ryttere kan blandt andet deltage ved Special Olympics Idrætsfestival, der afholdes hvert andet år i Danmark, samt ved internationale Special Olympics-stævner som World Games.

Klassifikation
For at blive klassificeret som pararytter skal man have et fysisk handicap, som giver en tydelig og målbar funktionsnedsættelse. Rytteren skal have en specifik diagnose fra et hospital og/eller en speciallæge, og derudover er der forskellige kriterier, der skal være opfyldt. Læs mere om klassifikation, kriterier og datoer i 2022 her: Klassifikation i paradressur - parasport.dk

KONTAKT

Idrætsudvalget
Mail: para@rideforbund.dk

Idrætskontakt Henrik Rye Rasmussen
Mail: hrr@parasport.dk 
Tlf: 24 45 96 48

Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsholdsaktiviteter, som ikke har elitestatus, regler og informationer samt budgetter og landsmøder.
De fleste idrætter uden et idrætsudvalg får udpeget en idrætskoordinator, der i samarbejde med klubber og idrætskontakten varetager idrætsudvalgets funktioner.
Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. landsholdsaktiviteter med elitestatus.

KLASSIFIKATIONSMASTERLISTER

Nationalt

Internationalt