Parasport Danmark logo hvid.png

Ridning

I pararidning dyrkes disciplinen dressur både blandt børn og voksne samt på både bredde- og eliteniveau. 

Ridning handler grundlæggende om, at samspillet mellem hest og rytter skal være så perfekt som muligt. I konkurrencesammenhæng findes en fastlagt række af øvelser (dressurprogram) som equipagen (hest og rytter) skal udføre bedst muligt. I konkurrence opdeles rytterne i fem klasser efter graden af handicap.

Pararidning for mennesker med fysisk handicap dyrkes på højt niveau herhjemme. Danmark har i mange år været blandt verdens bedste dressurnationer og har leveret flotte resultater ved de Paralympiske Lege. 

 

Download Sportsplanen for dressur

Rytter og smuk mørk hest træner i ridehus

Ud over konkurrenceridning er der også mange mennesker med handicap, der rider i behandlingsøjemed i form af ridefysioterapi og kompenserende ridning.

Stævner

Der afvikles årligt Danmarksmesterskaber i tæt samarbejde med Dansk Ride Forbund. Derudover har Pararideudvalget, for at skabe flere stævnestartsmuligheder for paradressurrytterne, udviklet tre cups i samarbejde med sponsorer, lands- og talenttrænere. Én cup går i de sværeste internationale mesterskabsprogrammer, én cup går i noviceprogrammer, som er de letteste internationale mesterskabsprogrammer, og én sløjfecup går i de letteste nationale paraprogrammer. Cup'erne er bygget op med fire indledende runder og en finale.

For at skabe muligheder for nye ryttere afholdes årligt rekrutterings- og talentsamlinger. Paradressuren har et aktivt ungdomsmiljø, der er tilknyttet Parasport Danmarks Unge Atleter i Front-satsning, en landsholdstrup der er blandt de bedste i verden samt et B-hold for udtagne ryttere over 25 år, samt ryttere under 25 år med internationale starter.

Ridning for personer med et udviklingshandicap er organiseret efter Special Olympics-principper, der sikrer lige konkurrence for alle. Udvalgte ryttere kan blandt andet deltage ved Special Olympics Idrætsfestival, der afholdes hvert andet år i Danmark, samt ved internationale Special Olympics-stævner som World Games.

label