Parasport Danmark logo hvid.png

Svømning

Svømning er en populær parasport for børn, unge og voksne, og kan dyrkes af alle uanset handicap og niveau. Svømmere med udviklingshandicap, herunder den voksende gruppe af personer med fx DAMP, ADHD og autisme, har stor glæde af at bevæge sig i vand, samt af de faste rammer i svømningen og det sociale samvær der er på holdene.

Mange svømmere med fysisk handicap oplever en øget bevægelsesfrihed i vandet, samtidig kan svømning i varmt vand virke lindrende. Svømmere med synshandicap lærer hurtigt at orientere sig i svømmehallen og bevæge sig frit og trygt i vandet.

Amalie Vinter ses i forgrunden

Parasvømning kan dyrkes på både elite- og breddeniveau, samt i særlige tilbud som f.eks. varmtvandssvømning og Halliwicksvømning. De bedste danske svømmere kan komme på landsholdet, og der er desuden et stærkt ungdomsmiljø knyttet op på børne- og ungdomssatsningen ’Unge Atleter I Front’. Svømning er på det paralympiske program, og Danmark har stolte elite-traditioner i parasvømning med et væld af internationale medaljer.

Svømning er en af de mest udbredte para-idrætter i Danmark, og parasport- og svømmeklubber har tilbud over hele landet. Typisk er tilbuddene i paraklubberne orienteret mod bredde- og motionssvømning, mens den mere elitære konkurrencesvømning er koncentreret i almenidrættens svømmeklubber.

Klassifikation
Det internationale konkurrenceniveau er højt, og svømmerne er klassificeret i 14 klasser efter typen og graden af handicap: 10 klasser for atleter med fysiske handicap, tre klasser for atleter med synshandicap og én klasse for atleter med udviklingshandicap. Til nationale stævner er klassificeringen anderledes af hensyn til konkurrenceniveauet. Her er færre klasser for svømmere med fysiske handicap og synshandicap, men til gengæld tre klasser for personer med udviklingshandicap: én for svømmere med udviklingshæmning, én for svømmere med Downs Syndrom og én for svømmere med Autisme og lignende diagnoser.

Stævner
Der afvikles en række regionale stævner hvert år, med løb for både begyndere og erfarne, samt et årligt forbundsmesterskab. Svømmere med udviklingshandicap kan desuden blive udtaget til udvalgte hold i Special Olympics-regi, og derved deltage i internationale stævner.

KONTAKT

Idrætsudvalget ved Cathrine Rosted
Mail: cathrinerosted@mail.dk
Tlf: 40 45 76 87

Idrætskontakt Anne-Dorte Andersen
Mail: ada@parasport.dk
Tlf: 21 34 44 24 

Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsholdsaktiviteter, som ikke har elitestatus, regler og informationer samt budgetter og landsmøder.
De fleste idrætter uden et idrætsudvalg får udpeget en idrætskoordinator, der i samarbejde med klubber og idrætskontakten varetager idrætsudvalgets funktioner.
Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. landsholdsaktiviteter med elitestatus.

label