Jubilæums Logo Til Parasport.Dk

De Paralympiske Lege

Her kan du læse om de Paralympiske Lege, om Parasports Danmarks elitearbejde og om hvilke atleter der er udtaget. De Paralympiske Lege i Tokyo er grundet COVID-19 rykket til den 24. august - 5. september 2021.

De Paralympiske Lege

De Paralympiske Lege i Tokyo 2020 er udskudt til 2021

På grund af udbruddet af COVID-19 har de japanske OL- og PL-arrangører sammen med Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og Den Internationale Paralympiske Komité (IPC) fundet nye datoer for verdens største og næststørste sportsbegivenheder. De Olympiske Lege løber af stablen fra 23. juli til 8. august 2021, og to uger senere gælder det de Paralympiske Lege, der skal afvikles fra 24. august til 5. september 2021. Datoerne er valgt både af hensyn til de øvrige sportsbegivenheder i næste kalenderår samt for at give både atleter og myndigheder god tid til at lægge coronavirus bag sig og se frem mod legene.

Den nye dato for afviklingen af PL betyder, at der er rigeligt tid til at fastsætte og gennemføre en ny kvalifikationsproces med respekt for de atleter, der allerede har kæmpet sig til en plads ved legene. Parasport Danmark har en ambition om, at udsættelsen bliver til dansk fordel.

Læs mere om udsættelsen af PL her. 

Læs pressemeddelelsen fra IPC her. 

Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.

Hvad er de Paralympiske Lege? 

De Olympiske og Paralympiske Lege afvikles i dag i de samme faciliteter og har rigtig mange lighedspunkter. Men sådan har det ikke altid været. De første moderne Olympiske Lege daterer sig helt tilbage til 1896 i Athen. De første Olympiske Lege for handicappede blev afholdt et halvt århundrede senere, nemlig i 1948 under navnet navnet Stoke Mandeville Legene.

I Rom i 1960 forsøgte man for første gang at sammenkoble de Olympiske Lege for handicappede og de Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen de Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (de Paralympiske Lege).
 
Danske atleter har deltaget i de Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. Ved de Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan ved de Paralympiske Lege. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer - dog under væsentlig mindre kompetitive vilkår end i dag. 

DANMARKS DELTAGELSE VED PL I TOKYO 2021

Status i juni 2020 er, at Danmark har sikret sig ti kvotepladser: To i atletik, en i bordtennis, en i cykling, fire i ridning, en i taekwondo og en i svømning. Derudover har det danske hold i kørestolsrugby kvalificeret sig. Den danske bruttotrup til de Paralympiske Lege i Tokyo består af 44 atleter, der frem til sommeren 2021 kæmper om kvalifikation via internationale mesterskaber, direkte kvalifikationsturneringer og ranglisteplaceringer i 12 idrætter. 

De atleter, der er udtaget til at deltage ved PL i 2021 er: 

 • Daniel Wagner, atletik
 • Kristel Walther, atletik
 • Peter Rosenmeier, bordtennis
 • Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
 • Amalie Vinther, svømning 

 

Peter Rosenmeier vinder guld ved PL i Rio 2016.
Peter Rosenmeier vinder guld i bordtennis ved PL i Rio 2016.

Parasport Danmarks og DIF's rolle ved PL

DIF har påtaget sig organiseringen – ”operatørrollen” - af dansk deltagelse ved de Paralympiske Lege i Tokyo 2021 efter et ønske fra Parasport Danmark. Det giver mulighed for i et tæt samarbejde mellem DIF og Parasport Danmark at optimere Danmarks deltagelse i Tokyo i 2021. Sammen ønsker vi at sidestille OL og PL – og arbejde på at vække en begejstring og skabe respekt og anerkendelse af de paralympiske atleter.

DIF har bl.a. derfor ansvaret for følgende:

 • Godkendelse af udtagelseskrav til PL i potentielle PL-idrætter efter indstilling fra Parasport Danmark
 • Udtagelse af atleter, trænere og ledere efter indstilling fra Parasport Danmark (formelt ligger udtagelsen hos Parasport Danmark som er NPC (National Paralympic Committee) og derfor refererer til IPC (International Paralympic Committee), som har ansvaret for planlægning og afvikling af de Paralympiske Lege
 • Udtagelse af PL-stab (herunder udnævnelse af delegationsleder (chef de mission))
 • De kommercielle rettigheder omkring PL
 • Pressearbejde (i samarbejde med Parasport Danmark)
 • Invitation af kongehuset - ud over Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Bendikte - og ministre

Parasport Danmarks rolle bliver i udgangspunktet lig den rolle, som andre specialforbund har i forbindelse med OL. Det gør, at Parasport Danmark bl.a. har ansvaret for følgende:

 • Udarbejdelse af udtagelseskrav til PL
 • Kvalificere idrætter og atleter til PL
 • Indstille atleter, trænere og ledere til udtagelse

Det daglige elitearbejde: ansættelse af landstrænere, herunder optimering af set up omkring landshold, træningssamlinger og -lejre, konkurrence og mesterskabsdeltagelse og finansieringen af dette – ofte i et samarbejde med Team Danmark – er stadig i lighed med andre specialforbund forankret i Parasport Danmark.