50 Års Jubilæumslogo 1971 2021 Bredformat Lys

De Paralympiske Lege

Læs alt om Danmarks deltagelse ved de Paralympiske Lege i Tokyo fra den 24. august - 5. september 2021.

Turen går til Tokyo 

Den Japanske hovedstad Tokyo er fra den 24. august til 5. september vært for den 16. udgave af de Paralympiske Lege (PL). Tokyo var også scenen for verdenshistoriens 2. udgave af PL i 1964 og bliver dermed den første værtsby nogensinde til at afvikle legene for anden gang.  

PL er verdens tredje største sportsbegivenhed – kun overgået af OL og VM i fodbold. Som det har været tilfældet siden 1988 afholdes OL og PL som ét langt event over 45 dage med start den 23. juli, hvor der er åbningsceremoni ved OL. 

I Tokyo møder rekordmange atleter op for at kæmpe om paralympisk hæder – 4.400 udøvere fra hele verden er udtaget. I alt vil 21 venues blive brugt under de 12 konkurrencedage, hvor atleterne kæmper om 539 medaljesæt. 

De 21 venues i Tokyo er inddelt i to zoner ‘Heritage Zone’ og ‘Tokyo Bay Zone’. De to zoner ekspanderer over hele byen med atletbyen placeret på det punkt, hvor de to zoner mødesI ‘Heritage Zone’ skal atleterne kæmpe på flere af de arenaer, der blev brugt til Tokyos første PL i 1964. 

Se et kort over zoner og venues her. 


Det Paralympiske Magasin er på gaden! 
Her kan du læse alt om idrætter og atleter, du finder også spændende interviews med de forskellige landstrænere.

Klik her for at læse det Paralympiske Magasin. 


Bæredygtighed i fokus  

Under navnet ‘Be Better, Together – for the planet and the people’ har værtsbyen Tokyo lanceret et omfattende bæredygtigshedskoncept op til, under og efter OL og PL.  Konceptet har fem fokuspunkter: klimaforandringer, ressourcestyring, miljø, menneskerettigheder og samarbejde.  

For at gøre legene så bæredygtige som muligt har Tokyo sat flere projekter i gang, som skal være med til at nedsætte klimaaftrykket. Al elektricitet der bruges på venues og i atletbyen kommer fra grøn energi, venues vil optimere deres brug af vand ved at bruge regnvand og der er et samlet mål om at genbruge 65% af det skrald, som legene medfører.  

Tokyo har også præsenteret en række kreative måder at gøre bæredygtighed til en integreret del af legene på. Alle medaljerne er lavet af metal fra gamle mobiler, til medaljeceremonierne står atleterne på podier lavet af genanvendt plast og alle fanebærere får miljøvenlige uniformer, der delvist består af genanvendte plastikflasker.  

 Det danske hold 
 

Det danske hold består af 25 atleter fordelt på otte idrætter.  

To sportsgrene debuterer på det paralympiske program: taekwondo og badminton. Her er Danmark repræsenteret i taekwondo af Lisa Kjær Gjessing og i badminton af Cathrine Rosengren. Sammen med kørestolsrugbylandsholdet, Gjessing og Rosengren er der fire yderligere PL-debutanter på det danske hold: Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen i dressur, samt Bjørk Kjellman Nørremark og Christian Lykkeby Olsen, der stiller op i atletik.  

Af de syv gengangere i PL-truppen har fire af dem tidligere fået hængt paralympisk metal om halsen: Peter Rosenmeier (bordtennis), Daniel Wagner (atletik), Susanne Sunesen (dressur) og Caroline Cecilie Nielsen (dressur). 

Du finder præsentationer af alle de danske atleter på PL-holdet her. 

Du kan se hvornår de danske atleter skal i aktion i konkurrenceoversigten her. 

Lisa Kjær Gjessing (tv.) får PL-debut i taekwondo.
Lisa Kjær Gjessing (tv.) får PL-debut i taekwondo.
Jubel ved EM i kørestolsrugby i 2019, hvor Danmark kvalificerede sig til PL.
Jubel ved EM i kørestolsrugby i 2019, hvor Danmark kvalificerede sig til PL.


Hvad er de Paralympiske Lege? 

De Olympiske og Paralympiske Lege afvikles i dag i de samme faciliteter og har rigtig mange lighedspunkter. Men sådan har det ikke altid været. De første moderne Olympiske Lege daterer sig helt tilbage til 1896 i Athen. De første Olympiske Lege for handicappede blev afholdt et halvt århundrede senere, nemlig i 1948 under navnet navnet Stoke Mandeville Legene.

I Rom i 1960 forsøgte man for første gang at sammenkoble de Olympiske Lege for handicappede og de Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen de Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (de Paralympiske Lege).
 
Danske atleter har deltaget i de Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. Ved de Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan ved de Paralympiske Lege. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer - dog under væsentlig mindre kompetitive vilkår end i dag. 

Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.


Parasport Danmarks og DIF's rolle ved PL

DIF har påtaget sig organiseringen – ”operatørrollen” - af dansk deltagelse ved de Paralympiske Lege i Tokyo 2021 efter et ønske fra Parasport Danmark. Det giver mulighed for i et tæt samarbejde mellem DIF og Parasport Danmark at optimere Danmarks deltagelse i Tokyo i 2021. Sammen ønsker vi at sidestille OL og PL – og arbejde på at vække en begejstring og skabe respekt og anerkendelse af de paralympiske atleter.

DIF har bl.a. derfor ansvaret for følgende:

  • Godkendelse af udtagelseskrav til PL i potentielle PL-idrætter efter indstilling fra Parasport Danmark
  • Udtagelse af atleter, trænere og ledere efter indstilling fra Parasport Danmark (formelt ligger udtagelsen hos Parasport Danmark som er NPC (National Paralympic Committee) og derfor refererer til IPC (International Paralympic Committee), som har ansvaret for planlægning og afvikling af de Paralympiske Lege
  • Udtagelse af PL-stab (herunder udnævnelse af delegationsleder (chef de mission))
  • De kommercielle rettigheder omkring PL
  • Pressearbejde (i samarbejde med Parasport Danmark)
  • Invitation af kongehuset - ud over Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Bendikte - og ministre

Parasport Danmarks rolle bliver i udgangspunktet lig den rolle, som andre specialforbund har i forbindelse med OL. Det gør, at Parasport Danmark bl.a. har ansvaret for følgende:

  • Udarbejdelse af udtagelseskrav til PL
  • Kvalificere idrætter og atleter til PL
  • Indstille atleter, trænere og ledere til udtagelse

Det daglige elitearbejde: ansættelse af landstrænere, herunder optimering af set up omkring landshold, træningssamlinger og -lejre, konkurrence og mesterskabsdeltagelse og finansieringen af dette – ofte i et samarbejde med Team Danmark – er stadig i lighed med andre specialforbund forankret i Parasport Danmark.

Elitechef, Parasport Danmark:
Michael Møllgaard Nielsen
Tlf.: 20 82 02 69
Mail: mmn@parasport.dk

Presseansvarlig for de Paralympiske Lege, DIF:
Louise Dyring Mbae
Tlf.:
20 51 06 96
Mail: ldm@dif.dk

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark:
Ane Rønn Johansson
Tlf.: 22 36 10 93
Mail: arj@parasport.dk 

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark:
Jannik Lund Andersen
Tlf.: 51 27 17 60
Mail: jla@parasport.dk 

Vil du følge de danske para-atleters kamp for paralympiske medaljer? Det officielle PL-hashtag er #allfordenmark. 

Følg Danmark til PL på Facebook her
Følg Danmark til PL på Instagram her

Få seneste nyt om alt PL-relateret her: 

Følg med på den officielle PL-hjemmeside
Følg Den Internationale Paralympiske Komité