Parasport Danmark logo hvid.png

De Paralympiske Lege

Parasport Danmark er national paralympisk komité i Danmark og varetager de danske para-atleters forberedelser til de Paralympiske Lege. I 2024 har Paris værtskabet for PL fra 28. august til 8. september.

De Paralympiske Lege
Daniel Wagner er blandt de største danske profiler på den internationale scene. Han har vundet PL-medaljer i London 2012, Rio 2016 og Tokyo 2020. Foto: Lars Møller

Paris 2024

Over 12 magiske dage fra 28. august til 8. september 2024 vil 4.400 para-atleter fra hele verden konkurrere i 22 sportsgrene i og omkring den franske hovedstad, hvor over 3 mio. tilskuere forventes at strømme til stadions.

Parasport Danmark forventer deltagelse af ca. 30 danske para-atleter fordelt på 10 idrætter, og den danske trup bliver en god blanding af rutinerede medaljeslugere som Peter Rosenmeier, Lisa Kjær Gjesseng og Daniel Wagner samt spændende nye talenter fra dansk parasport.

Medieakkrediteringen er åben pr. 31. marts 2023.

Følg forberedelserne på den danske PL-hjemmeside.

Hvad er de Paralympiske Lege? 

De Olympiske og Paralympiske Lege afvikles i dag i de samme faciliteter og har rigtig mange lighedspunkter. Men sådan har det ikke altid været. De første moderne Olympiske Lege daterer sig helt tilbage til 1896 i Athen. De første Olympiske Lege for handicappede blev afholdt et halvt århundrede senere, nemlig i 1948 under navnet navnet Stoke Mandeville Legene.

I Rom i 1960 forsøgte man for første gang at sammenkoble de Olympiske Lege for handicappede og de Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen de Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (de Paralympiske Lege).
 
Danske atleter har deltaget i de Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. Ved de Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan ved de Paralympiske Lege. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer - dog under væsentlig mindre kompetitive vilkår end i dag. 

Parasport Danmarks og DIF samarbejder om PL-deltagelsen

DIF har påtaget sig organiseringen – ”operatørrollen” - af dansk deltagelse ved de Paralympiske Lege efter et ønske fra Parasport Danmark. Det giver mulighed for i et tæt samarbejde mellem DIF og Parasport Danmark at optimere den danske deltagelse og sidestille OL og PL – og arbejde på at skabe endnu mere begejstring, respekt og anerkendelse af de paralympiske atleter.

DIF har bl.a. derfor ansvaret for følgende:

  • Godkendelse af udtagelseskrav til PL i potentielle PL-idrætter efter indstilling fra Parasport Danmark
  • Udtagelse af atleter, trænere og ledere efter indstilling fra Parasport Danmark (formelt ligger udtagelsen hos Parasport Danmark som er NPC (National Paralympic Committee) og derfor refererer til IPC (International Paralympic Committee), som har ansvaret for planlægning og afvikling af de Paralympiske Lege
  • Udtagelse af PL-stab (herunder udnævnelse af delegationsleder (chef de mission))
  • De kommercielle rettigheder omkring PL
  • Pressearbejde (i samarbejde med Parasport Danmark)
  • Invitation af kongehuset - ud over Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Bendikte - og ministre

Parasport Danmarks rolle bliver i udgangspunktet lig den rolle, som andre specialforbund har i forbindelse med OL. Det gør, at Parasport Danmark bl.a. har ansvaret for følgende:

  • Udarbejdelse af udtagelseskrav til PL
  • Kvalificere idrætter og atleter til PL
  • Indstille atleter, trænere og ledere til udtagelse

Det daglige elitearbejde: ansættelse af landstrænere, herunder optimering af set up omkring landshold, træningssamlinger og -lejre, konkurrence og mesterskabsdeltagelse og finansieringen af dette – ofte i et samarbejde med Team Danmark – er stadig i lighed med andre specialforbund forankret i Parasport Danmark.

Kontaktinformation

Elitechef, Parasport Danmark:
Michael Møllgaard Nielsen
tlf. 20 82 02 69
mmn@parasport.dk

Presseansvarlig for de Paralympiske Lege, DIF
Louise Dyring Mbae
tlf.
20 51 06 96
ldm@dif.dk

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark
Jannik Lund Andersen
tlf. 51 27 17 60
jla@parasport.dk 

 

Følg med i PL

Vil du følge de danske para-atleters kamp for paralympiske medaljer? Det officielle PL-hashtag er #allfordenmark. 

Følg Danmark til PL på Facebook her
Følg Danmark til PL på Instagram her

Mere information om PL
Den officielle hjemmeside for Paris 2024
Den officielle danske PL-hjemmeside
Den Internationale Paralympiske Komité

Tilbageblik: De seneste Paralympiske Lege

Tokyo 2020

Det seneste sommer-PL blev afholdt i den japanske hovedstad Tokyo i 2021 efter et års corona-udsættelse. Det danske hold i Tokyo bestod af 25 atleter fordelt på otte idrætter.  

To sportsgrene debuterede på det paralympiske program: taekwondo og badminton. Her var Danmark repræsenteret i taekwondo af Lisa Kjær Gjessing og i badminton af Cathrine Rosengren. Sammen med kørestolsrugbylandsholdet, Gjessing og Rosengren var der fire yderligere PL-debutanter på det danske hold: Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen i dressur, samt Bjørk Kjellman Nørremark og Christian Lykkeby Olsen, der stillede op i atletik.  

De danske para-atleter drog hjem fra Tokyo med fem individuelle medaljer. Debutanten Thobias Thorning Jørgensen sikrede to danske guldmedaljer i dressur, Lisa Kjær Gjessing dominerede sin klasse i taekwondo og kæmpede guldet hjem, bordtennisspiller Peter Rosenmeier tog sølvet og dermed sin femte PL-medalje i træk, mens Daniel Wagner sprang sig til bronze i længdespring. 

Taekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing fejrer finalesejren og sit paralympiske guld. Foto: Lars Møller
Taekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing fejrer finalesejren og sit paralympiske guld. Foto: Lars Møller
Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene red to guldmedaljer hjem til Danmark. Foto: Lars Møller
Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene red to guldmedaljer hjem til Danmark. Foto: Lars Møller
Adam Nybo i sitski. Foto: Luc Percival
Adam Nybo i sitski. Foto: Luc Percival

Beijing 2022

Vinter-PL i Beijing fandt sted fra den 4. til 13. marts, og Danmark var repræsenterede ved alpinskiløber Adam Nybo.

Den unge danske debutant i sitski var tæt på at levere et flot resultat i slalomkonkurrencen, men en teknisk fejl kostede en plads blandt de 15 bedste i verden.

Adam Nybo missede sin planlagte start i storslalom pga. coronavirus.