Parasport Danmark logo hvid.png

De Paralympiske Lege

Parasport Danmark er national paralympisk komité i Danmark og varetager de bedste danske para-atleters forberedelser til de Paralympiske Lege. PL afvikles i forlængelse af OL med samme værtsby og ligeledes i både en vinter- og sommerudgave.

De Paralympiske Lege
Daniel Wagner er blandt de største danske profiler på den internationale scene. Han har vundet PL-medaljer i London 2012, Rio 2016 og Tokyo 2020. Foto: Lars Møller

Tokyo 2020 og Beijing 2022

Det seneste sommer-PL blev afholdt i den japanske hovedstad Tokyo i 2021 efter et års corona-udsættelse. Det danske hold i Tokyo bestod af 25 atleter fordelt på otte idrætter.  

To sportsgrene debuterede på det paralympiske program: taekwondo og badminton. Her var Danmark repræsenteret i taekwondo af Lisa Kjær Gjessing og i badminton af Cathrine Rosengren. Sammen med kørestolsrugbylandsholdet, Gjessing og Rosengren var der fire yderligere PL-debutanter på det danske hold: Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen i dressur, samt Bjørk Kjellman Nørremark og Christian Lykkeby Olsen, der stillede op i atletik.  

De danske para-atleter drog hjem fra Tokyo med fem individuelle medaljer. Debutanten Thobias Thorning Jørgensen sikrede to danske guldmedaljer i dressur, Lisa Kjær Gjessing dominerede sin klasse i taekwondo og kæmpede guldet hjem, bordtennisspiller Peter Rosenmeier tog sølvet og dermed sin femte PL-medalje i træk, mens Daniel Wagner sprang sig til bronze i længdespring. 

Et halvt år efter var sitskiløber Adam Nybo ene om at repræsentere Danmark ved vinter-PL i Beijing, der blev afviklet fra 4. til 13. marts. 

Næste stop: Paris 2024 

Dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen med den ene af to guldmedaljer i Tokyo. Foto: Lars Møller
Dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen med den ene af to guldmedaljer i Tokyo. Foto: Lars Møller
Taekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing fejrer finalesejren og sit paralympiske guld. Foto: Lars Møller
Taekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing fejrer finalesejren og sit paralympiske guld. Foto: Lars Møller


Hvad er de Paralympiske Lege? 

De Olympiske og Paralympiske Lege afvikles i dag i de samme faciliteter og har rigtig mange lighedspunkter. Men sådan har det ikke altid været. De første moderne Olympiske Lege daterer sig helt tilbage til 1896 i Athen. De første Olympiske Lege for handicappede blev afholdt et halvt århundrede senere, nemlig i 1948 under navnet navnet Stoke Mandeville Legene.

I Rom i 1960 forsøgte man for første gang at sammenkoble de Olympiske Lege for handicappede og de Olympiske Lege. De to sportsbegivenheder blev afviklet i samme by med blot få ugers mellemrum. Et vigtigt kapitel i den paralympiske historie er ændringen af selve navnet. Indtil Seoul 1988 anvendes betegnelsen de Olympiske Lege for handicappede. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) modsætter sig dog brugen af navnet Olympiske Lege, og legene får derfor navnet Paralympics (de Paralympiske Lege).
 
Danske atleter har deltaget i de Paralympiske Lege siden 1968 i Tel Aviv, Israel. Her deltog vi i tre konkurrencer – bordtennis, bueskydning og svømning. Det blev ikke til medaljer ved legene i Tel Aviv og heller ikke fire år senere i Heidelberg, Vestyskland, men siden har Danmark taget revanche. Ved de Paralympiske Lege i New York 1984 fik Danmark det sportslige gennembrud på internationalt plan ved de Paralympiske Lege. Her vandt vi 25 guld-, 5 sølv- og 14 bronzemedaljer - dog under væsentlig mindre kompetitive vilkår end i dag. 

Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Åbningsceremonien til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.
Danmarks indmarch til de Paralympiske Lege i Rio 2016.

Parasport Danmarks og DIF's rolle ved PL

DIF har påtaget sig organiseringen – ”operatørrollen” - af dansk deltagelse ved de Paralympiske Lege i Tokyo 2021 efter et ønske fra Parasport Danmark. Det giver mulighed for i et tæt samarbejde mellem DIF og Parasport Danmark at optimere Danmarks deltagelse i Tokyo i 2021. Sammen ønsker vi at sidestille OL og PL – og arbejde på at vække en begejstring og skabe respekt og anerkendelse af de paralympiske atleter.

DIF har bl.a. derfor ansvaret for følgende:

  • Godkendelse af udtagelseskrav til PL i potentielle PL-idrætter efter indstilling fra Parasport Danmark
  • Udtagelse af atleter, trænere og ledere efter indstilling fra Parasport Danmark (formelt ligger udtagelsen hos Parasport Danmark som er NPC (National Paralympic Committee) og derfor refererer til IPC (International Paralympic Committee), som har ansvaret for planlægning og afvikling af de Paralympiske Lege
  • Udtagelse af PL-stab (herunder udnævnelse af delegationsleder (chef de mission))
  • De kommercielle rettigheder omkring PL
  • Pressearbejde (i samarbejde med Parasport Danmark)
  • Invitation af kongehuset - ud over Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Bendikte - og ministre

Parasport Danmarks rolle bliver i udgangspunktet lig den rolle, som andre specialforbund har i forbindelse med OL. Det gør, at Parasport Danmark bl.a. har ansvaret for følgende:

  • Udarbejdelse af udtagelseskrav til PL
  • Kvalificere idrætter og atleter til PL
  • Indstille atleter, trænere og ledere til udtagelse

Det daglige elitearbejde: ansættelse af landstrænere, herunder optimering af set up omkring landshold, træningssamlinger og -lejre, konkurrence og mesterskabsdeltagelse og finansieringen af dette – ofte i et samarbejde med Team Danmark – er stadig i lighed med andre specialforbund forankret i Parasport Danmark.

Kontaktinformation

Elitechef, Parasport Danmark:
Michael Møllgaard Nielsen
Tlf.: 20 82 02 69
Mail: mmn@parasport.dk

Presseansvarlig for de Paralympiske Lege, DIF:
Louise Dyring Mbae
Tlf.:
20 51 06 96
Mail: ldm@dif.dk

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark:
Jannik Lund Andersen
Tlf.: 51 27 17 60
Mail: jla@parasport.dk 

Kommunikationskonsulent, Parasport Danmark:
Ane Rønn Johansson
Tlf.: 22 36 10 93
Mail: arj@parasport.dk 

Følg med i PL

Vil du følge de danske para-atleters kamp for paralympiske medaljer? Det officielle PL-hashtag er #allfordenmark. 

Følg Danmark til PL på Facebook her
Følg Danmark til PL på Instagram her

Få seneste nyt om alt PL-relateret her: 

Følg med på den officielle PL-hjemmeside
Følg Den Internationale Paralympiske Komité