Parasport Danmark logo hvid.png

Baneprofil er ny landstræner i paracykling

Amalie Winther Olsen vil trække på sin erfaring og sit netværk i cykelsporten til at udvikle og udbrede paracykling i Danmark. Først skal hun dog hjælpe de danske ryttere til sportslig succes ved de Paralympiske Lege i Paris.

Baneprofil er ny landstræner i paracykling

Paracykling i Danmark er inde i en spændende udvikling. Det 26-årige stjerneskud Emma Lund blev sidste år verdensmester på landevejen og er et af sommerens store danske medaljehåb ved de Paralympiske Lege, og for første gang deltager de bedste danske pararyttere i håndcykling, på trike og tohjulet racercykel ved DM-ugen i Herning. Men på sigt har Parasport Danmark større ambitioner: Der skal skabes gode udviklingsmiljøer i dansk paracykling på tværs af discipliner og handicapgrupper, så en bredere talentmasse kan komme til og ruste sig til at blive en del af verdenseliten fremover. Til det formål har Parasport Danmark ansat Amalie Winther Olsen som ny landstræner. Hun overtager ansvaret fra Jesper Hvalsøe.

Amalie Winther Olsen, der selv er aktiv rytter på det irske Torelli-mandskab, har otte DM-titler og utallige 6-dagesløb og World Cups i banecykling i bagagen. Og så har hun længe haft et ønske om at blive en del af parasporten, hvor hun vil være med til at vise, at cykling er muligt for alle mennesker.

- Jeg har faktisk haft en drøm om at være pilot på en tandemcykel, fordi det for mig vil være en stor oplevelse at hjælpe andre til at opnå noget i cykelsporten, der ellers ikke var muligt for dem. I dansk paracykling mangler vi ikke piloter lige nu, men som landstræner kan jeg gøre samme forskel, og så må jeg jo selv sørge for, at vi får brug for piloter fremover, siger Amalie Winther Olsen.

På den korte bane er det dog de Paralympiske Lege i Paris, der er i fokus for den nye landstræner. Her skal hun forsøge at hjælpe det danske hold til et stort resultat.

- I cykelverdenen går man meget op i marginalerne, og der er rigtig mange små ting, som jeg kan se ved fx Emma, at vi kan skrue på, så hendes præstationer kan blive endnu bedre. Den største udfordring, vi har lige nu, er at hun er blevet et navn. Det er nemmest at vinde første gang. Nu ved modstanderne, hvem hun er, så de vil holde skarpt øje med hende, siger Amalie Winther Olsen, der bl.a. vil fokusere på at optimere landsholdstruppens træning og udstyr.

Amalie Winther Olsen og Emma Lund på deres første cykeltur sammen, på kvindernes kampdag d. 8 marts 2024
Amalie Winther Olsen og Emma Lund på deres første cykeltur sammen, på kvindernes kampdag d. 8 marts 2024

En bredere trup
På den længere bane frem mod PL i 2028 og 2032 er Amalie Winther Olsen tiltænkt en væsentlig rolle i Parasport Danmarks rekruttering af nye ryttere, og hun skal opdyrke en landsholdstrup, der fordeler sig på flere klasser og discipliner. Det første vigtige skridt er at øge kendskabet til og interessen for paracykling i de relevante miljøer.

- Jeg vil gerne bidrage til, at parasporten bliver mere synlig i Danmark og i klubberne, så mange flere mennesker med handicap får øjnene op for mulighederne. På den baggrund tror jeg, vi kan udvikle en større og stærkere landsholdstrup, hvor vi kan give flere ryttere chancen i de store internationale løb og på sigt øge mulighederne for, at vi vinder medaljer, siger Amalie Winther Olsen.

Ifølge Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen er Amalie Winther Olsen den helt rette profil til at videreudvikle paracykling.

- Amalie har en fantastisk uimponeret tilgang til opgaven, og jeg har allerede fået indtryk af, at hun er god til at sparke døre ind og bruge sit netværk. Det har vi brug for, hvis vi skal indfri det enorme potentiale, der er i paracykling. Samtidig er jeg overbevist om, at hun cykelfagligt vil være rigtig god for det danske landshold, og jeg tror, hun kan være med til at levere et flot PL til Danmark, siger Michael Møllgaard Nielsen.

Amalie Winther Olsen skal stå sin første rigtige prøve som landstræner, når det danske landshold deltager i UCI’s World Cup i paracykling i maj i Ostend i Belgien og i Maniago i Italien.

Fakta om Amalie Winther Olsen
Landstræner i paracykling
Aktiv cykelrytter hos Torelli
Alder: 30 år
By: Odense
Erfaring: Startede sin cykelkarriere i 2010, grundet en skade fra gymnastik. Fik sin første udenlandske kontrakt i 2014 som 2. års senior.