Parasport Danmark logo hvid.png

De gjorde en forskel

En række store personligheder har gjort en særlig indsats for parasporten over de seneste 50 år. Her er otte af dem.

Connie Hansen og Ingrid Lauridsen
Connie Hansen og Ingrid Lauridsen

Der er personer, der har haft en særlig betydning i Parasport Danmarks 50-årige historie. Udøvere der har udført store sportslige bedrifter og været stærke ambassadører for parasporten, politikere der har flyttet forbundet og forbedret idrætsvilkårene for mennesker med handicap, energiske ildsjæle der gennem nye initiativer eller opfindelser har givet grupper helt nye idrætsmuligheder.   

Dem vil vi gerne fejre i herværende jubilæumsmagasin, og derfor nedsatte vi i foråret 2021 en lille komite af folk med et bredt historisk udsyn og forskellige baggrunde i parasporten, til at nominere de personer der fortjente særlig hæder.  

- Vi har tænkt i folk, der har haft en lang og dyb indflydelse på hvordan handicapidrætten og nu parasporten har udviklet sig både organisatorisk og sportsligt, siger Jan Sau Johansen fra nomineringskomiteen.

Den opgave var ikke let.  

Så mange ildsjæle

Der er naturligvis store idrætsnavne og markante politikere, vi ikke kunne komme udenom. Men der er også dele af parasporten, som er umådelig mangfoldig med hensyn til både idrætter og handicapgrupper, hvor det var svært vælge den ene frem for den anden. Det store daglige arbejde i parasporten foregår eksempelvis blandt tusinder af frivillige ildsjæle ude i klubberne. Hvordan kan man fremhæve enkelte personer?

- Når det handler om at nominere frivillige ledere og trænere, så er det lidt samme øvelse som at hædre soldaten i den ukendte soldats grav. Der er så mange, og hver og en har gjort en kæmpe forskel i mange menneskers liv og fået ting til at ske, men det er rigtig svært at pinde én af dem ud, fortæller Stephan Ghisler-Solvang fra nomineringskomiteen.

Svære kriterier

Og hvad med gruppen af udøvere med et udviklingshandicap, der sjældent har været en del af eliteidrætten, og af måske åbenlyse grunde heller ikke har spillet markante roller i det idrætspolitiske arbejde?

- Special Olympics-området er blevet løftet af en lang række ansatte i Parasport Danmark, i klubberne og i intuitionerne, for sådan er det tit, når det handler om idræt for mennesker med udviklingshandicap. Derfor kan det være svært at finde frivillige eller udøvere, der for alvor rager op, siger Lene van der Keur fra nomineringskomiteen.

Derfor er der også enkelte personer på listen, der både har gjort en jætteindsats som frivillig og været ansat i forbundet. Men ellers har vi som tommelfingerregel valgt at forbigå ansatte, tillige med en række personer der har gjort meget for parasporten, men som ikke har været en del af den som udøvere og frivillige. Som for eksempel H.K.H. Prinsesse Benedikte, forbundets protektor siden 1981, JYSK’s Lars Larsen, der tegnede det første hovedsponsorat med DHIF, eller rytteren Lis Hartel, der vandt medaljer ved OL længe inden der var noget, der hed DHIF, og som stadig er den eneste atlet med et handicap i dansk idræts officielle Hall of Fame. Og på atletsiden har vi valgt at se bort fra endnu aktive udøvere. Så ingen Peter Rosenmeier, Daniel Wagner, Lisa Kjer Gjessing, eller andre af parasportens stjerner lige nu.  

En subjektiv liste

Men her er otte bud på personer der har gjort en forskel for dansk parasport over de seneste 50 år. Komiteen har gjort sit bedste, men en sådan liste er altid subjektiv, og der er helt sikkert væsentlige navne, som vi har forbigået. Det kan ikke være anderledes.

Vi er ikke desto mindre overbeviste om, at disse personer er blandt dem, der fortjener en særlig hyldest.


LAVIA Københavns fodboldhold i 1969. Formand Allan Hein er nr. tre stående fra venstre. 

Allan Hein – Klubmanden

Allan Hein var i mange år en markant og initiativrig formand for den første idrætsforening for fysisk handicappede, LAVIA København. Han tog initiativ til klubblad, støtteforeninger og turneringer, og i slutningen af 60’erne rejste han rundt i landet for at promovere handicapidræt, og var dermed medvirkende til, at der blev etableret handicapidrætsklubber i mange danske byer. Han var en af hovedinitiativtagerne til oprettelsen af DHIF, og var i en ganske kort periode formand.

Københavneren var således en nøglefigur i handicapidrættens formative år, altid med et udgangspunkt i idrætten.

Karl Vilhelm Nielsen. Foto: Thomas Sjørup.

Karl Vilhelm Nielsen – Anføreren 

Ingen har haft større betydning for udviklingen og rammerne for dansk parasport end Karl Vilhelm Nielsen, der var forbundsformand fra 1980 til 2017.

Han er en pioner, der har ydet en livslang indsats for parasporten. Som aktiv, klubmand, og idrætspolitiker nationalt og internationalt.

Han har været med hele vejen, og langt de fleste store skridt fremad i dansk parasports historie, fra det elitetære gennembrud i 80’erne, amtskonsulentordningen der løftede gruppen med udviklingshandicap og svære fysiske handicap i 90’erne til satsningen på Special Olympics i 00’erne, er sket på hans formandsvagt.



Foto: Preben B. Sørborg/Sportsfoto 

Ingrid Lauridsen – Pioneren

Kørestolsraceren Ingrid Lauridsen var dansk parasports første internationale superstjerne. Hun tog sine første paralympiske medaljer i 1980, da kørestolsrace endnu blev kørt i ”skovtursstole”, og holdt sig på toppen indtil starten af 90’erne, mens professionaliseringen og den teknologiske udvikling år for år løftede konkurrenceniveauet.

Med otte guldmedaljer og 17 paralympiske medaljer i alt i perioden 1980-1992, er hun den næstmest vindende danske paratlet, kun overgået af race-kollegaen Connie Hansen.

Efter racerstolen blev kørt i garagen, fortsatte hun sit engagement som idrætslærer, idrætskonsulent, leder og træner.

Foto: Choi Seung-Hwan

Jens Bromann – Den internationale gigant

Det er betegnende for Jens Bromanns virke i parasporten, at han holdt åbningstalen foran 75.000 tilskuere ved de Paralympiske Lege i Seoul i 1988. Ingen dansker har nemlig haft en større betydning for parasporten internationalt. 

Legene i Seoul var et kvantespring fremad for den paralympiske bevægelse, da det var de første lege, der blev afholdt sammesteds som OL. Med legene blev de Paralympiske Lege en del af den olympiske bevægelse, og her spillede Jens Bromann, som formand for organisationen bag legene ICC, en helt central rolle.

Han var næstformand og siden formand for ICC fra 1982 til 1993, og derefter næstformand i ICC’s afløser IPC til 1997. Tillige var han i årene 1985-1993 den første formand i den internationale blindesportsorganisation IBSA. Han har ikke kun været med til at styrke parasporten i Danmark. Han har gjort en forskel i hele i verden.

I dag har Jens Bromann firmaet Handi Life Sport der producerer sportsudstyr, særligt bolde, til parasport og genoptræning.

Foto: Preben B. Søborg / Sportsfoto

Connie Hansen – Verdensstjerne og opfinder

Connie Hansen er Danmarks mest vindende para-atlet, og nok også den mest berømte. Hun var en verdensstjerne i en af de mest kompetitive paraidrætsgrene, kørestolsrace, og vandt i alt ni guld- og fem sølvmedaljer ved tre Paralympiske Lege (1984, 1988, 1992).  For de generationer der husker PL i Seoul i 1988, hvor Connie Hansen vandt fem guldmedaljer i kørestolsrace og legene fik deres gennembrud i de danske medier, er hun synonym med parasporten i Danmark.

Men hendes største præstation er måske udviklingen af RaceRunneren, en løbecykel der giver svært spastisk lammede mulighed for at løbe ved egen kraft. RaceRunneren er blevet en succes i Danmark og internationalt, har gjort en kæmpe forskel for mange mennesker med svære handicap, og er på vej på programmet ved de Paralympiske Lege.



Foto: Ringkøbing lokalhistoriske arkiv

Herluf Simonsen - Professionel ildsjæl

Herluf Simonsen var en handlingens mand, der følte sig bedst tilpas, når han spredte god stemning i en idrætshal. Med udgangspunkt i Ringkøbing Amt kæmpede han i fire årtier som både frivillig og ansat, bl.a. i DHIF, for at skabe bedre idrætsvilkår for mennesker med udviklingshandicap. En gruppe han havde en enorm respekt for og kærlighed til. Han satte mange projekter i søen, og lagde grunden til den store idrætsaktivitet for gruppen i det vestjyske, hvor han har fået en idrætspris opkaldt efter sig. 

Også nationalt markerede han sig, og var bl.a. en af lederne på det første internationale Special Olympics-stævne DHIF deltog i. Herluf Simonsen gik bort i 2013.

 

 

Foto: Benjamin Kürstein

John Petersson – Piskeris og politiker

John Petersson er ikke fysisk stor, men han var den største stjerne i en gylden generation af parasvømmere.  Målt på antallet af medaljer er han den mest vindende danske parataltet, med i alt 19 medaljer, heraf seks af guld, fordelt over fem Paralympiske Lege (1984-2000).

Hans sociale væsen og betydelige charme gjorde ham populær blandt både holdkammerater og i pressen, hvor hans hurtige arme gav ham tilnavnet ”Piskeriset”.

Efter elitekarrieren har han engageret sig som politiker, og har både internationalt og nationalt vist sig lige så ambitiøs, som han var som idrætsmand. Han har været formand for den europæiske paralympiske komite, og var i mange år næstformand i Parasport Danmark. Siden 2017 har han så været forbundsformand, hvor ambitionen er et forbund, der i højere grad end tidligere er en samarbejdende og synlig del af idrætsdanmark.


Foto: Lars Møller

Jackie Christiansen – Den ubesejrede 

Fra 2001 til 2015 var Jackie Christiansen ubesejret internationalt i kuglestød. Den store aarhusianer vandt i perioden tre guldmedaljer i træk ved de Paralympiske Lege i 2004, 2008 og 2012. Hans verdensrekord på 18,38 m fra 2011 står stadig 10 år senere. 

Hans sportslige meritter gør ham til parasportens indtil videre største navn i det 21. århundrede, og samtidig et stort forbillede for sin professionalisme og indstilling på og uden for banen.

Udvælgelseskomiteen

Dan Boyter: Direktør i Parasport Danmarks hovedsponsor Pressalit, som siden 2002 hvert år har uddelt Keep Living-prisen til årets para-atlet.    

Karin Møller-Olsen: Tidligere konsulent og redaktør i DHIF. Redaktør og medforfatter til bogen ”Handicapidræt i Danmark – signalement af historien, organisationen og menneskene” (1998). 

Stephan Ghisler-Solvang: Dobbelt medaljevinder ved Vinter-PL som blindeguide i langrend og skiskydning, mangeårig formand for DHIF’s eliteudvalg.

Jans Sau Johansen: Formand for Parasport Danmarks udviklingsudvalg og bestyrelsesmedlem. Tidligere idrætskonsulent i DHIF.

Lene van der Keur: Formand for Parasport Danmarks breddeudvalg og bestyrelsesmedlem. Tidligere medaljevinder i goalball ved de Paralympiske Lege.

Kristian Bang Larsen: Redaktør for jubilæumsmagasinet, har fungeret som tovholder og har skrevet og redigeret de endelige nomineringstekster.