Parasport Danmark logo hvid.png

Leder: Er du medlem så kan du få

Skal man som f.eks. rytter deltage i stævner i Parasport Danmark-regi, skal ens klub være medlem af forbundet. Foto fra Special Olympics Idrætsfestival i Helsingør 2018. Foto: Lars Møller.
Skal man som f.eks. rytter deltage i stævner i Parasport Danmark-regi, skal ens klub være medlem af forbundet. Foto fra Special Olympics Idrætsfestival i Helsingør 2018. Foto: Lars Møller.

Af Asger Lind Krebs, medlem af bestyrelsen og formand for økonomiudvalget

Parasport bliver mere og mere integreret med den almene idræt. Det er en glædelig udvikling, og i Parasport Danmark er vi så optagede af at sikre bedst mulig inklusion af parasporten ude i idrætsklubberne, at vi ikke har været helt skarpe på at forklare de almene idrætsklubber, hvorfor det er nødvendigt, at de melder sig ind i Parasport Danmark. Og det er et problem, fordi vi både er afhængige af kontingenter fra klubberne og af de økonomiske tilskud, der afhænger af antallet af medlemsklubber. 

 Derfor har vi i bestyrelsen besluttet at skærpe beskrivelsen af, hvilke tilbud og fordele man har adgang til som klub, der er medlem af Parasport Danmark. Så står det forhåbentlig soleklart for enhver klub, at det er en god idé at være medlem hos os.

Det betyder, at klubben skal være medlem af Parasport Danmark for at klubbens spillere/atleter kan få adgang til blandt andet forbundsmesterskaber, talenthold, landshold, internationale stævner, rådgivning fra konsulenter og klassificering. Sådan har reglerne i det store hele været i årevis. Det nye er, at vi gør det mere tydeligt, hvad man får ud af at være medlem hos Parasport Danmark, og at vi håndhæver reglerne. Selvfølgelig hjælper vores konsulenter gerne klubber og atleter i gang med parasport, men når en klub er kommet godt i gang, kræver det medlemskab at få konsulentstøtte eller en atlet udtaget til landshold. Det er jo heller ikke helt fair overfor de klubber, der betaler kontingent, hvis andre klubber får adgang til de samme tilbud uden at betale.

 Der kan være eksempelvis rideklubber, som har svært ved at se meningen med at skulle være medlem af både Dansk Rideforbund og Parasport Danmark, når de to forbund arbejder tæt sammen og har indgået en samarbejdsaftale. I bestyrelsen er vi heller ikke ubetingede tilhængere af, at klubberne skal være medlem begge steder og betale dobbeltkontingent. Det kan stå i vejen for inklusionen, og vi risikerer, at vi har atleter, der kan blive tvunget til at skifte klub og træningsmiljø, hvis deres klub ikke ønsker dobbelt medlemskab.

 I vores Strategi frem mod 2025 står, at Parasport Danmark skal udvikles til et kompetencecenter, og vi ønsker at dele vores viden og kompetencer med alle, der har interesse i sport for mennesker med handicap og særlige udfordringer. Derfor er den rigtige løsning på længere sigt ikke nødvendigvis en medlemsmodel, hvor klubber skal betale kontingent til Parasport Danmark. Men indtil en ny model er på plads, er vi nødt til at skærpe, hvad man får ud af et medlemskab i Parasport Danmark. Ellers risikerer vi, at det går ud over vores indtægter og dermed de aktiviteter og muligheder vi kan tilbyde vores medlemsklubber.