Parasport Danmark logo hvid.png

”Oliver får altid de største bifald”

Trods sit handicap, er 17-årige Oliver Olin Lyng en af Danmarks bedste springgymnaster i sin aldersklasse. Kammeraterne på idrætsefterskolen er fulde af beundring over den frygtløse gymnast.

”Oliver får altid de største bifald”
Trods sit handicap, er 17-årige Oliver Olin Lyng en af Danmarks bedste springgymnaster i sin aldersklasse.

Vennerne har kun rosende ord til overs, når de skal beskrive Oliver Olin Lyng som gymnast:
- Han er ekstremt inspirerende at kigge på, når han springer, siger holdkammeraten Mikkel Bitsch Goldenbæk Larsen

Vennen Andreas Buchholdt Gjørup er enig:
- Han er bedre end os alle sammen. Til alt. Han har selv overhalet os i at stå på hænder.

At Oliver har overhalet vennerne i håndstand siger ikke så lidt. Han er nemlig født med en defekt i den ene arm, og derfor er lige præcis håndstand en særlig bedrift.

- Den ene arm er lidt kortere end den anden og sidder på en anden måde. Jeg kan bevæge fingre og håndled, men jeg kan kun bruge armen i gymnastik, når jeg skal lave lukkede spring, hvor jeg holder om mine ben, fortæller 17-årige Oliver Olin Lyng.

Han har dyrket springgymnastik siden han var lille. Nu er han taget på idrætsefterskole for at udvikle sig som gymnast. BGI Akademiet er en efterskole, hvor der er fokus på raskidræt på højt plan, og Oliver har linjefag i for springgymnastik og teamgym.

Største bifald til Oliver

Mikkel Bitsch Goldenbæk Larsen kender også Oliver fra tiden før efterskoletiden, hvor de trænede sammen på juniorhold i Århus. Nu træner de også sammen på BGI Akademiet:
- Mange ser Oliver og tænker, at han må have specielle vilkår. Men Oliver er stærk og teknisk meget dygtig. Folk kigger måske lidt, men det er lige til de ser ham springe. Så brager hele salen. Oliver får altid de største bifald, men der er heller ikke mange i hans aldersgruppe, der kan de ting, han kan. Det er vildt inspirerende men også lidt demotiverende, fordi han er så meget bedre end alle andre.

Oliver synes også, det er lidt sejt at få publikums reaktion med, når de er til opvisning eller konkurrencer:
- Jeg har prøvet mange gange, at folk er lidt i tvivl, om jeg nu kan springe. Og så er det jo fedt, når man er ude til opvisning og kan høre, hvor overraskede de bliver over, at det går så godt.

Idrætslærer Frederik Jaquet er enig:
- Da jeg så Oliver første gang, spurgte jeg ham, om jeg skulle tage særlige hensyn, men det svarede han nej til. Oliver kan det samme og mere til end alle sine holdkammerater, siger læreren, der beskriver Oliver som en elev, der er dybt fokuseret og tager sin træning meget seriøst.

Danmarks stærkeste nakke

Oliver går benhårdt til værks, når det gælder træningen. Han tager chancer og er frygtløs, når han skal lære noget nyt. Det er derfor han er så dygtig, og altid et skridt foran sine kammerater.
- Jeg er meget fokuseret på at blive en god springgymnast, siger Oliver.
- Det har krævet mange timers træning at træne armene op, både den raske og den dårlige. Jeg har brugt mange timer i fitnesscentret.

Vennerne er imponerede over Olivers mod:

- Han tager så mange chancer og er ikke bange. Han kan lave de vildeste spring på en helt almindelig havetrampolin. Jeg tror han har DK’s stærkeste nakke – han kan lande på den uden at komme noget til, siger Mikkel.  
- Og så har han bare sin grundteknik i orden, supplerer Andreas.

Træning på lige vilkår

På BGI Akademiet har det ikke været et problem at inkludere Oliver i træningen. 

- Oliver træner på fuldstændig lige fod med sine holdkammerater. Det er meget små justeringer, der skal til nogle gange. Han finder altid en måde at kompensere på, siger idrætslærer Frederik Jaquet.
Oliver synes heller ikke, det er et problem at begå sig i rasksporten:
- Nogle gange har det været lidt svært for trænerne, fordi de ikke har været vant til at forklare rent teknisk, hvordan jeg skal tage et svært spring. 

Oliver husker sin allerførste vejrmølle. Han kunne ikke gennemskue, hvordan han skulle kunne det, når han ikke kunne bruge begge arme:
- Men så tænkte jeg, at nu prøvede jeg bare med én arm. Og så fandt jeg ud af, at det kunne man jo sagtens. Og sådan har det været lige siden.

Han kan drive det lige så langt han vil.
- Frederik Jaquet, Olivers gynmastiklærer

Store planer for fremtiden

Her til foråret, var det planen at Oliver skulle være med i konkurrencer med sin efterskole, og leder af BGI Akademiets Gymnastiklinje Jan Thilsted havde set frem til at drøfte inklusion med DGI i forhold til de internationale konkurrence regler. 

- Jeg var spændt på, om de ville acceptere, at en håndstand selvfølgelig ikke kan være helt lige, når man har Olivers udfordringer, og at Oliver gør tingene på sin egen måde, eller om det ville trække fra i konkurrencerne.

Konkurrenceplanerne blev aflyst af corona-krisen, så Jan Thilsted nåede ikke at tage drøftelsen med DGI.

Men Oliver drømmer stort. Han vil gerne være den første gymnast med en funktionsnedsættelse på DGI’s verdenshold:
- Jeg tror, det er realistisk, siger Oliver.

- Det har en kæmpe betydning for min udvikling, at jeg går her på efterskolen og har mulighed for at komme med i salen hver dag og springe.

Lærer Frederik Jaquet tror også, det er realistisk for Oliver at nå langt med gymnastikken:
 - Jeg er spændt på at følge Oliver. Han kan drive det lige så langt han vil. Det er så vildt, at han er nået hertil nu. Der er ingen grund til at stoppe her.