Parasport Danmark logo hvid.png

Det umulige projekt

Den tidligere topsvømmer Karina Lauridsen satser alt på at kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Paris – i roning.

Det umulige projekt


Tekst og foto: Ane Rønn Johansson

Karina Lauridsen var fra 2006 til 2010 en af verdens bedste parasvømmere. Det vidner fire verdensmesterskaber og en paralympisk guldmedalje fra Beijing 2008 om. 

Nu har hun som 47-årig givet sig selv en ultimativ udfordring: Med kun halvandet års intensiv træning vil hun kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Paris – i roning. Det lyder noget nær umuligt, men målet er klart, og hun lægger al sin tid, økonomi og ressourcer i at få det til at lykkes.

 

Træningen er et frirum
Men hvad får veteranen til endnu engang at spænde buen maksimalt, tage orlov fra sit arbejde og sætte sig selv under stort pres?
– Jeg kan godt lide at arbejde målrettet hen imod et mål. Og så er træningen – også selv om det til tider er ufatteligt hårdt og besværligt – et frirum for mig. Jeg kobler af fra alt andet, er til stede og har fuldt fokus på det træningspas, jeg er i gang med, siger hun og kigger frem for sig i nogle sekunder.

– Og så er det bare fantastisk… en udendørs sport på vand. Det kan bare et eller andet. Man kan ikke sætte sig i en båd og ro derudad og så tankemæssigt være et andet sted. Det er så teknisk krævende, at man er nødt til at være fuldt   til stede.

85 procent ben
Karina Lauridsen er lam i benene efter en rygmarvsskade. Det gør udfordringen med at ro ekstra stor, fortæller Lotte Madsen. Hun er tilknyttet Dansk Forening for Rosport og har tidligere være team manager for de danske pararoere, der var med ved PL i Beijing i 2008. Det var hende, Karina Lauridsen kontaktede for at få hjælp til sit projekt, og sammen med træner Morten Tibian hjælper hun Karina med træningen.

– Roning er 85 procent benarbejde og 15 procent arme, selv om man måske ikke skulle tro det. Så det er på alle måder en kæmpe udfordring at lave den samme kraft kun med armene. Heldigvis har Karina fra sin svømmekarriere oparbejdet en kæmpe muskelmasse i sine arme, og det kommer hende til gode nu, forklarer Lotte Madsen.

Hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle svare, da Karina ringede til hende i starten af 2023 og sagde: ”Lotte, vi skal til Paris i 2024”.

– Karina havde i 2011 været en del af projektet omkring para-landsholdet, så jeg vidste, at hun kunne ro. Så jeg blev tændt og tænkte ”hvorfor ikke? – lad os se, hvor langt vi kan drive det”. Men hvis det ikke havde været for Karinas mindset, så havde jeg ikke sagt ja.

Kæmpe respekt
Og Karina Lauridsen har en mental styrke ud over det sædvanlige. Det siger sig selv, at det kræver selvdisciplin at træne dag efter dag i al slags vejr. Og det gør det endnu mere, når man som Karina gentagne gange er blevet slået tilbage.
– Det har været en udfordring, at vejret har skiftet så meget. Man bliver nemt kold, når man sveder i båden, og det samtidig er koldt i vejret, og det tager tid at komme op. Så jeg har døjet med flere lungebetændelser, fortæller hun.
Det er ikke en underdrivelse. Faktisk har hun været indlagt hele tre gange, senest to uger i januar med en svær dobbeltsidet lungebetændelse. Heldigvis er hun hver gang kommet ret hurtigt tilbage, og det har imponeret Lotte Madsen.
– Karina har fra dag ét udvist et kæmpe gåpåmod. Ingen andre kunne have stået igennem, hvad hun har præsteret og været udsat for af forhindringer. Det har min allerstørste respekt.

PL-kvalifikation til foråret
Skal Karina Lauridsen have en PL-billet til Paris, kræver det, at hun kvalificerer sig ved at to internationale stævner hen over foråret. Første mulighed er i Szeged i Ungarn sidst i april, hvor hun skal ro konkurrencedistancen på 2000 m. Lykkes det ikke her, er der endnu en mulighed i maj.

Om det vil lykkes hende at sikre sig kvalifikation, er hverken hun eller Lotte Madsen trods de svære odds i tvivl om.
– Det er et stort mål at sætte sig, men hvis man ikke sætter sig mål og arbejder efter dem, så opnår man ikke noget. Jeg har troet på det hele vejen. Ellers kunne jeg lige så godt have ladet være, siger Karina.
Også Lotte Madsen tror på, at turen går til den franske hovedstad til sommer:
– Ja, det gør jeg. Karina har det rette mindset, evnen til at holde 100 procent fokus og at kunne ’æde’ sig selv.

KARINA LAURIDSEN
Alder: 47 år

Klasse: PR1 (W1x). PR1 er kategorien af roere, der kun kan ro med armene. W1x står for women, 1 (person) x (2 årer).
Klub: Danske Studenters Roklub (DSR)
Træner: Morten Tibian