Parasport Danmark logo hvid.png

Den Gode Oplevelse

For fjerde gang har udvalgte deltagere været på Club La Santa for at deltage i sportslejren ’Den Gode Oplevelse’. Projektet giver ikke idrætsaktive mennesker med fysiske handicap mulighed for at prøve forskellige parasportsgrene sammen med ligesindede. Her fortæller fem af projektets 19 deltagere om at rykke ved mentale og fysiske grænser, skabe nye fællesskaber og få fornyet tro på fremtiden.

Den Gode Oplevelse

Tekst og foto: Signe Sjølund Torp


Fællesskab i fokus

Som følge af henholdsvis en cykelulykke og knæskade blev 58-årige Rene Petersen og 53-årige Per Jørgensen overknæsamputeret på højre ben. For begge er fællesskab og sammenhold vigtigt og en afgørende faktor for at lykkes – både som individ og gruppe.


- Udover muligheden for at teste grænser og prøve nye idrætsgrene har fællesskabet helt klart været det fedeste på turen til La Santa. At skabe og nå mål sammen er langt federe end at gøre det på egen hånd. Vi er begge nogle mænd med bagage og erfaring, og det har været fedt at give videre til andre i gruppen, siger Per Jørgensen og fortsætter:

- Vi har aftalt at føre de gode oplevelser videre, når vi kommer hjem. Vi håber for eksempel at samle en gruppe, der kan gennemføre One Mile ved Royal Run næste år. Det vil være fedt at have et nyt mål, man kan træne hen imod og holde hinanden op på.

Han suppleres af Rene Petersen:

- Vi vil begge undersøge mulighederne for at starte til kørestolsbasket. Holdsport er bare fedt, og vi har på den her tur mærket, at vi har savnet at være en del af et hold.


Tilbage til foreningslivet

34-årige Morten Sundorph fra Hadsten blev rygmarvsskadet efter en motorcykelulykke for syv år siden. Efter en længere pause fra kørestolsbasketklubben i Viborg har han på turen genfundet glæden ved holdsport og foreningslivet.

- ’Den Gode Oplevelse’ har helt klart motiveret mig til at starte til kørestolsbasket igen. Det er et afbræk fra dagligdagen og familielivet at komme til træning og være sammen med mine holdkammerater. Jeg er meget social og kan godt lide at være sammen med andre mennesker, så fællesskabet i en klub er ret unikt.

Det fedeste turen har været sammenholdet på tværs af forskelligheder. Vi er sammen om at være på udebane, og det har skabt et virkelig rart fællesskab. Det har været inspirerende at se andre, der er mere udfordret end en selv, bare knokle på og prøve grænser af. Det har skabt et forum, hvor det er nemt at være sårbar og åbne sig, fordi folk kan sætte sig ind i og snakke med om de udfordringer, der er, når man har et handicap.


Tilbage i løbeskoen

Efter en fejlslagen meniskoperation med efterfølgende infektion af en kødædende bakterie blev 24-årige Emma Cramer overknæsamputeret for fem måneder siden. For første gang efter sin amputation er hun tilbage i løbeskoen, og forløsningen over at mærke fart igen er stor.

- Jeg meldte mig til projektet fordi, jeg ikke troede, jeg kunne noget som amputeret. Det var ensomt og svært at være indlagt og miste sit ben. Jeg mistede fuldstændig troen på egne evner, men med ’Den Gode Oplevelse’ har jeg kunnet prøve mig selv og en masse sport af sammen med mange andre inspirerende mennesker med hver deres udfordringer.

Det betød meget at have bandagist Brian Lousdal med på turen. Han justerede og hjalp med både blade og hverdagsprotesen. Det var helt optimale forhold for os protesebrugere, og det var så fedt at prøve mine grænser af med løb. Det har givet mig fornyet energi og tro på, at jeg nok skal komme tilbage til løb i fremtiden. Det er der, jeg føler mig hjemme, og det jeg drømmer om at komme tilbage til.


Mod på livet

22-årige Günay fra Sjælland fik kræft som 16-årig, og som en bivirkning af behandlingen blev han rygmarvsskadet og sidder nu i kørestol. For første gang i 11 år har han været ude at flyve og på alle måder været ude af sin comfortzone ved at være hjemmefra. En oplevelse, der har givet ham mere mod og fornyet energi.

- Jeg har med turen til La Santa været på en personlig rejse. Jeg meldte mig til projektet for at blive klogere på mig selv og lære mig selv bedre at kende, og det må man sige, jeg har gjort. Gennem sport og et unikt fællesskab med de andre deltagere, har jeg set andre lykkes, lært at presse mig selv og blive komfortabel med uvisheden, når der er ting, man ikke har prøvet før. Det har været en øjenåbner for mig.

Turen har givet mig fornyet tro på mig selv, og jeg har fået følelsen af, at alt er muligt. Jeg føler, det er en ny begyndelse for mig. Sygdommen har taget en stor del af min ungdom, men min drøm er at rejse og opleve verden, og det har jeg fået en ny tro på er muligt efter den her tur.


Fra dybt vand til fast grund

Emilie Toft er født med dværgvækst og måler 112 cm. Trods en lille statur har hun kastet sig ud i store udfordringer ved at bryde grænser med sin årelange vandskræk. En frygt der med hjælp fra fællesskabet blev vendt til stolthed og mod på mere vandsport.

- Jeg har altid drømt om at ro i kajak, men min store vandskræk og angst for at komme under vand har afholdt mig fra at prøve. På La Santa kunne jeg prøve mig selv af i trygge rammer og med instruktører, der er vant til at arbejde med mennesker med handicap. Til en start var det skræmmende at være på vandet og mærke bølgerne, men jeg endte med at blive rolig, tryg og komfortabel i kajakken, og det var en virkelig stor oplevelse.

Fællesskabet mellem deltagerne på turen var ret unikt. Det at man oplever succeser og nedture sammen gør, at man kommer meget tæt på hinanden. At jeg var sammen med mennesker, jeg stoler på og er tryg ved gjorde også, at jeg fik mod på at rykke til personlige grænser og udfordre min vandskræk, og det tager jeg helt sikkert med hjem. Jeg har mod på meget mere sport! .. og mere kajak!

 

DEN GODE OPLEVELSE 

Formålet med ’Den gode Oplevelse’ er at give mennesker, der er udfordret af deres bevægelseshandicap mulighed for gode oplevelser sammen med andre. Den bærende tanke er, at vi alle bliver stærkere og får mere overskud og glæde gennem sociale fællesskaber. Puljen uddeles i regi af Egmont Højskolen, Dansk Handicap Forbund og Parasport Danmark.

Projektet er støttet af midler fra Bevica fonden, Bevica legater og Vanførefonden.