Parasport Danmark logo hvid.png

World Games: Indtryk fra Berlin

Den tyske hovedstad dannede rammen om en kæmpe idrætsfest under Special Olympics World Games, da 7000 atleter med udviklingshandicap fra hele verden dystede. De store indtryk og begejstringen satte sig i alle, der deltog eller så på. Vi har talt med atleter, familie og danske idrætspolitikere i Berlin.

World Games: Indtryk fra Berlin

En kæmpe sejr

Atletikudøveren Jonas Langes mor Tine Lange, var rørt over at se sin søn på den store scene.
"Det er helt vildt, jeg kan næsten ikke beskrive det. Han har kæmpet så meget i sit liv med, om han kunne noget. Han fandt ud af, at han kunne løbe, og han har troet på sig selv og har en stor vilje. Bare det at blive udtaget har været en kæmpe sejr for ham. Som han selv siger: ”Det her tror jeg er et af mine største øjeblikke.” At løbe på et stort stadion til et stort stævne så langt væk hjemmefra, er noget, han vil have i sit hjerte resten af livet."


En drømmeoplevelse

Bowlingspilleren Louise Niemann fik kuldegysninger til åbningsceremonien.
"Det er første gang for mig, og det har været en stor oplevelse. Åbningsceremonien… det er noget, alle burde opleve. Det er den største oplevelse, man kan få – en drømmeoplevelse for livet. Det gav kuldegysninger!"


Gør en forskel

DIF-formand Hans Natorp bed blandt andet mærke i, hvordan legene løftede deltagerne.
"Jeg synes, det er fantastisk, at man kan lave sådan en festivalstemning med så mange mennesker fra hele verden – fra så mange forskellige steder, både geografisk og menneskeligt. At samle dem med bevægelse og idræt som omdrejningspunkt og med så meget smil og glæde. Det er også meget glædeligt at se det løft, hver enkelt får med hjem. Healthy Athletes er et meget konkret tiltag, som for den enkelte virkelig kan gøre en forskel i dagligdagen."


Jeg føler mig helt fantastisk!

Terkel Wennevold havde kæmpet hårdt for sin sølvmedalje i kuglestød.
"Jeg føler mig helt fantastisk! Det er vildt, så langt hård træning kan få dig hen. Det var en af de største udfordringer, som jeg var nødt til at komme igennem. Jeg vidste jo godt, at de andre kuglestødere kunne være lige så gode, så det er derfor, at jeg giver mit bedste! Nu fik jeg jo ikke en guldmedalje, men jeg vil stadigvæk ikke ændre noget som helst i mit liv!"


Stolt svømmeformand

Pia Johansen, formand for SVØM Danmark, hyldede de danske svømmere.
"Det er helt fantastisk med den stemning, der er her. På den ene side er det selvfølgelig meget anderledes end så mange andre stævner, men på den anden side er det også meget det samme. De fire svømmere, vi har med, gør det bare rigtig godt, og jeg bliver stolt, når jeg ser dem i vandet.
Jeg synes, at vi i SVØM Danmark og i svømmeklubberne rummer rigtig mange forskellige mennesker, både med og uden handicap og dem ind i mellem. Vi har nogle gode rammer for, at alle kan være med. Og så er svømning godt for denne her målgruppe, fordi der er nogle klare rammer. Det at have hovedet under vandet giver ro og flow, så jeg tror, at der er mange, der føler sig tilpas i det. Der er hele tiden mulighed for at justere og blive lidt bedre, og så er der nogle gode fællesskaber, hvor der er plads til alle. Og det er jo dybest set det, det hele handler om for os alle sammen."


Vi skal udvide normalitetsbegrebet

DGI-formand Charlotte Bach Thomassen, funderede over hvordan klubberne bedre kan rumme udøvere med udviklingshandicap. 
"Special Olympics laver jo idræt og skaber fællesskaber, som faktisk ligner rigtig meget de fællesskaber, vi har i de helt almindelige lokale idrætsforeninger. I DGI gør vi rigtig meget for, sammen med de lokale idrætsforeninger, at sænke barren, så flere kan være med – at have fokus på den gode velkomst, rummeligheden og mangfoldigheden, og hvordan den styrker os i vores idrætsfællesskaber.
Alle, jeg har mødt hernede, bør der være plads til i de almindelige idrætsforeninger. Men der kan være udfordringer i, at de kan føle sig alene, fordi der måske ikke er så mange, der ligner dem. Det kunne være så fint, hvis vi kunne nå dertil, hvor foreningerne kan rumme så mange forskellige mennesker, at normalitetsbegrebet bliver så bredt som muligt."


Rørende møde med prinsessen

Atletikudøver Jonas Lange mødte H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for Parasport Danmark.
"Det var meget specielt og rørende. Man føler sig meget særlig. Det betyder rigtig meget, også for hele holdet at mærke opbakningen. Det giver god motivation."


Fodbold-frieri

Dorte Højlund Christensen, anfører for kvindefodboldholdet fik en kæmpe overraskelse, da hendes kæreste, Patrick Grøn Ploug gik på knæ og friede efter en kamp – til stor jubel fra hele holdet.
"Det var lidt pinligt – alle mine piger vidste det, og trænerne også, så det var lidt specielt. Men det var en glædelig overraskelse, som jeg har ventet på i mere end to år! Jeg havde tænkt, at det aldrig ville blive til noget, og så gør han det hernede!"


Her er de atleter, ikke handicappede

Elisabeth Berman, mor til håndboldspiller Christian Berman Sachse, var rørt. 
"Jeg har virkelig måttet kæmpe for at holde tårerne tilbage. Det er fantastisk stort, både af vores atleter, af partnerne og af trænerne – og af hele organisationen bag, som virkelig viser, at alle er lige.
Atleterne får nogle oplevelser ud af det, som de aldrig glemmer. Her er de atleter, her er de ikke handicappede. De får lov til at kæmpe på lige fod, og de er jo lige så stolte af at trække i deres nationaldragt, som enhver anden atlet ville være."

FAKTA OM SPECIAL OLYMPICS WORLD GAMES 2023

Parasport Danmark havde en trup på 68 atleter og 27 trænere og ledere i Berlin. De repræsenterede Danmark i ti idrætter: atletik, badminton, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning. I håndbold deltog et dansk herre- og damehold, mens vi var repræsenteret med et damehold i fodbold. Det er sjette gang, at Danmark er med ved Special Olympics World Games.
De danske atleter vandt til sammen 43 medaljer – ni af guld, 19 af sølv og 15 af bronze.

World Games i tal:

  • 7.000 idrætsudøvere
  • 26 idrætsgrene
  • 20.000 frivillige
  • 174 lande er repræsenteret
  • Det er 16. gang, at stævnet afholdes
  • Læs mere på berlin2023.org