Parasport Danmark logo hvid.png

”Jeg vil nedbryde tabuer”

Celine Fugl Pedersen er deltager i Parasport Danmarks sportslejr ’Den Gode Oplevelse 2023’. Vi har mødt hende til en snak om forventningsglæde og om at have et sjældent og synligt handicap.

”Jeg vil nedbryde tabuer”

Tekst og fotos: Signe Sjølund Torp


I en alder af 23 år har Celine Fugl Pedersen besluttet sig for at række ud efter nye oplevelser og fællesskaber.

Hun er blandt de 19 udvalgte til dette års udgave af sportslejren ’Den Gode Oplevelse’ på Club La Santa på Lanzarote, hvor mennesker med et bevægelseshandicap bliver introduceret til forskellige sportsgrene og får hjælp til at gøre idræt til en del af deres hverdag. Selv er hun født med en overvækstsygdom i højre ben, der har givet hende udfordringer, men også en udtalt trang til at være en inspiration for andre børn, unge og voksne. 

Hvorfor meldte du dig til ’Den Gode Oplevelse’?
Det var min søster der foreslog mig at ansøge, fordi vi længe har snakket om, at jeg vil være mere idrætsaktiv og have et fællesskab uden for mit arbejde. Først var jeg lidt tøvende, men efter lidt betænkningstid fandt jeg tryghed i, at netop Parasport Danmark, som er vant til at håndtere mange forskellige handicap, står bag projektet.

Hvorfor vil du gerne være mere idrætsaktiv?
I min hverdag har jeg mit arbejde som bioanalytiker på Rigshospitalet, men jeg kan godt lide at have en sport og være aktiv, men kan også mærke, at mit ben begynder at sætte store begrænsninger for mig. Jeg har tidligere redet meget, men det giver mig alt for mange smerter, så jeg vil finde en sport, hvor jeg kan være aktiv, men som ikke belaster min krop unødvendigt.

Celine Fugl Pedersen, Emilie Toft og Emma Cramer er alle deltagere på Parasport Danmarks sportslejr ’ Den Gode Oplevelse’,  der giver mennesker med bevægelsesudfordringer mulighed for at prøve forskellige former for parasport.
Celine Fugl Pedersen, Emilie Toft og Emma Cramer er alle deltagere på Parasport Danmarks sportslejr ’ Den Gode Oplevelse’, der giver mennesker med bevægelsesudfordringer mulighed for at prøve forskellige former for parasport.


Hvad er dit handicap?
Jeg er født med CLOVES-syndrom, som består i abnormal vækst i forskellige typer væv. For mit vedkommende gør det, at mit højre ben er tre-fire gange større end mit venstre. Jeg har været igennem flere operationer med vækststandsninger og fedtsugninger for at holde benet lidt nede i størrelse.

Sygdommen er meget sjælden, og jeg er den eneste i Danmark med netop den her overvækstsygdom. Det er ikke noget, jeg tænker over i min hverdag, men omvendt er det ikke fedt, for der er ikke nogen, der kender til det. Jeg passer sjældent ind – hvad end det er ved kommunen eller i gadebilledet.

Hvordan oplever du dit handicap i hverdagen?
Jeg er begrænset med skridt, og kan ikke cykle og løbe, men jeg kommer rundt med min mini-crosser. Det er faktisk mest alle andre, der gør mig opmærksom på mit handicap. Folk stirrer, peger, følger efter mig eller tager billeder i smug. Det er enormt ubehageligt og til tider chikanerende.

Jeg har aldrig været tilfreds med min sygdom, og har altid haft det hårdt med den. Men de sidste fire-fem år har jeg ladet være med at gemme mit ben væk. Det har været en lang og sej proces og personlig rejse, men jeg kan ikke leve i frygt for andres blikke og meninger. Jeg har søgt at embrace min sygdom, men det er et stort tabu at se så anderledes ud. Det har været en proces at acceptere mig selv og mit handicap, men gør også, at jeg har lyst til at inspirere andre.


Hvorfor?
Jeg sidder i bestyrelsen i Landsforeningen for arm- bendefekte og AMC, og jeg ser virkelig mange børn, der har det svært med sig selv. Dér har jeg været, og jeg håber, at jeg ved at vise, hvor åben jeg er kan aftabuisere og få dem til at forstå, at det er okay at være anderledes.

Jeg håber, at der er andre, der får lyst til at vise deres handicap frem. Der er alt for mange, der gemmer sig selv væk, og det er en skam.

Hvordan nedbryder du bedst tabuer?
Jeg bruger humor rigtig meget, og det gør det også lettere og nemmere for andre at forstå. Folk bliver ofte akavede og ved ikke, hvad de skal sige, men hvis jeg har brugt humor omkring mit handicap, bliver det ofte nemmere for folk at forholde sig til. At lave sjov med min situation er ofte en god måde at nedbryde tabuer på. Vi skal alle være bedre til at være okay med hinanden til trods for forskellighed.

Hvad håber du at få ud af projektet ’ Den Gode Oplevelse’?
Sport giver mig et større overskud og noget at se frem til, så jeg håber selvfølgelig at få mere aktivitet i min hverdag. Jeg glæder mig mest af alt til at møde nye mennesker og sammen få en unik oplevelse, hvor vi hjælper, udfordrer og støtter hinanden til at opnå nye mål og muligheder. Jeg glæder mig til at være en del af fællesskabet.

DEN GODE OPLEVELSE 

Formålet med ’Den Gode Oplevelse’ er at give mennesker, der er udfordret af deres bevægelseshandicap mulighed for gode oplevelser sammen med andre. Den bærende tanke er, at vi alle bliver stærkere og får mere overskud og glæde gennem sociale fællesskaber.

Med midlerne fra puljen har Parasport Danmark skabt sportslejren, hvor puljens formål kan blive båret ud i livet, kombineret med Parasport Danmarks mål om at få flere fysisk udfordrede i gang med at dyrke idræt.

Projektet afholdes i år for fjerde gang på Club La Santa på Lanzarote arrangeret af Parasport Danmark med midler fra Bevica Fonden, Bevica Legater og Vanførefonden.