Parasport Danmark logo hvid.png

Frivillig IFORM: Det mentale ”spark” fremad

Karin Lindved har tabt sit hjerte til Special Olympics-ridningen, hvor hun har været frivillig siden 2006.

Karin Lindved er stolt over, hvordan rytterne blomstrer i Special Olympicsridningen.
Karin Lindved er stolt over, hvordan rytterne blomstrer i Special Olympicsridningen.

Tekst: Jørn Erik Simonsen

 

Karen Lindved er mangeårig fællestræner i Special Olympics-ridning og har netop været med det danske hold til Special Olympics World Games i Berlin. Her fortæller hun om, hvorfor hun brænder for para-ridningen.

Hvorfor er du frivillig?
Fordi det er noget af det mest meningsfyldte, man kan beskæftige sig med. Det er fantastisk at se, hvilken betydning det har for udøverne at være en del af et fællesskab, hvor de kan være med på trods af deres udfordringer. Og dyr kan bare noget, som mennesker ikke kan, så det får en helt særlig betydning for rytterne at udvikle kendskabet og hengivenheden til hesten og at være med i de praktiske opgaver omkring fodring, udmugning osv.

Jeg er særligt optaget af at se mulighederne for den enkelte rytter uanset niveau. Har rytteren f.eks svært ved at forstå instruktionen, bliver jeg ved med at eksperimentere med andre måder at formidle budskabet på, indtil tingene lykkes. At se den glæde, når ”koden knækkes”, det er bare helt fantastisk.

Hvad er din største oplevelse?
Jeg har gennem årene fået virkelig mange fantastiske og sjove oplevelser, men én jeg bliver ved med at vende tilbage til, var da min rytter Anette, ved Wold Games i Shanghai i 2007, vandt sin første medalje. Efter en turbulent dag blev Anette syg kort inden, hun skulle på banen. ”OK”, tænkte jeg, ”Det var så halvandet års træning, der røg i vasken der”. Men hun blev frisk igen og var megasej. Efter at have fået en senere starttid, kom hun på banen, og hendes ridt rakte til en sølvmedalje. Dét var stort, og jeg undte hende virkelig den flotte placering.

Hvad er du mest stolt over?
At være med til at give rytterne nogle gode og udviklende oplevelser med videre i deres liv. Det mentale ”spark” fremad, hvor de opdager, hvor gode de i virkeligheden er. Mange af dem har mødt store udfordringer og nederlag, men når man ser, hvordan oplevelser og præstationer i idrætten kan få dem til at vokse, så bliver man jo glad helt ind i knoglerne.

Mange gange giver den succes, udøverne oplever i sporten, også en positiv effekt på andre områder i deres tilværelse. De ”blomstrer” og bliver mere selvstændige i deres dagligdag. Tænk at få lov at være end del af det.

Karin Lindved

  • 61 år
  • Fællestræner i Special Olympics-ridning.
  • Startede som frivillig i parasporten i 2006
  • Tilknyttet Højris Rideklub
  • Afdelingssekretær i Enner Mark Fængsel