Parasport Danmark logo hvid.png

Næsten på hjemmebane

Begejstring, brok og boldspil. Parasport tog over sundet og mødte danskerne ved Nordens største parasportstævne.

"Det er fandme sjovt." Niklas "Nemo" Nielsen jager bolden.
"Det er fandme sjovt." Niklas "Nemo" Nielsen jager bolden.

Tekst: Kristian Bang Larsen

Foto: Thomas Sjørup

 

- JAAAAHH, SÅDAN MAND! Indskiftningsspillerne brøler fra sidelinjen, da den lille tekniker Jiri Henriksen bringer Haslev/Fakse Handicap Idræt foran med 2-0 over københavnerklubben KIFU.

Der er dømt danskerduel på fodboldbanen ved Malmø Open, Nordens største klubstævne i parasport-regi. Her dystes i 12 forskellige idrætter, og som altid har masser af danske parasportsudøvere taget turen over Øresundsbroen. 11 danske klubber er tilmeldt, foruden boccia-landsholdet, bordtennis talent-projektet Rising Stars, og del spillere i bl.a. goalball og el-hockey, der stiller op for svenske klubber.

Fodboldturneringen afholdes på to indendørs baner i den giftig-grønne Kombihal, der har form som en overskåret olietønde. KIFU presser på i slutningen af kampen, men de pasningsstærke spillere fra Haslev/Fakse er for stærke, og Jiri Henriksens mål bliver kampens sidste.

Malmø open 2023

  • 12 idrætter
  • Dansk deltagelse i 8 idrætter med i alt 13 klubber og udvalgte hold.
  • 1040 deltagere
  • Afholdt siden 1977
  • Arrangeres af parasportklubben Malmø FIFH i samarbejde med en række partnere.

- Det var fedt. Det er godt at vinde, at spille godt og at have det sjovt, fortæller den 26-årige matchvinder. Jiri Rasmussen nyder at være til en stor turnering som Malmø Open, hvor der dystes mod både danske, svenske og tyske hold.

- Det er lidt mere udfordrende. Meget intenst og mere spændende og nervepirrende, for det er svært at vide hvor gode de andre hold er. Jeg tror det er det største stævne, så vi har glædet os. Her er masser af stemning.

Han har ret. Kombihallen er fyldt af glade spillere, her råbes, hightfives, takles og dribles, og langs væggen kan du købe svensk korv, og hjemmebagte kager. Haslev/Fakse Handicap Idræt er med til Malmø Open for sjette gang, men for træner Kim Juul Nexø er det debut. Han er begejstret over det sammenhold det giver holdet at være til et stort stævne hvor spillerne er sammen i flere dage og oplever både sejre og nederlag.  

- Man er sammen på en anden måde her, og vi oplever nogle andre ting. Det giver fællesskab. Det er altid godt med at sejr til at starte med, det giver noget selvtillid Men de har også lært at tabe - så tager vi en god snak om det bagefter.  

Jiri Henriksen fejrer din scoring. Han nyder at være til Malmø Open.
Jiri Henriksen fejrer din scoring. Han nyder at være til Malmø Open.
Træner Kim Juul Nexø roser sine spillere efter sejren.
Træner Kim Juul Nexø roser sine spillere efter sejren.

Kim Juul Nexø fortæller, at der er masser man kan lære gennem sporten: at arbejde sammen, dygtiggøre sig og få selvværd og selvtillid. Derfor deltager klubben også i alle de turneringer de kan komme til.

- De vil jo rigtig gerne. De er supersøde og nogle fantastiske unge mennesker at arbejde med. De har alle  sammen nogle problemer, men de får nogle sejre i det her, siger han.

Tilbage efter corona
Malmø Open afholdes i de mange haller og idrætsfaciliteter omkring Malmø Stadion. Lige over for Kombihallen ligger Balticum hallen, hvor vi møder værtsklubben FIFH Malmøs sports manager Thomas Jönsson. Han er svært tilfreds med at stævnet er tilbage efter to år med corona-aflysninger, også selv om deltagerantallet er lavere end vanligt.  

- Normalt har Malmø Open i gennemsnit omkring 1500 deltagere, og i år ligger vi lige over 1000. Det er vi rigtig tilfredse med, med tanke på hvad der er sket. Parasportsforbundet er det idrætsforbund i Sverige, som har mistet flest idrætsudøvere under corona-pandeminen, så var det svært for os at vurdere hvor mange der rent faktisk ville komme, fortæller han.

Malmø Open blev afholdt for første gang i 1977 som et parabordtennisstævne, og er siden vokset til en af verdens største parasport-klubstævner. Værtsklub er stadig byens store parasportsforening Malmø FIFH, men nu er også Malmø by, Parasport Sverige og Skånes idrætsforbund medarrangører. Efter to år med aflysninger, er det noget særligt for Thomas Jönsson at se hallerne fyldes med parasport igen.   

- Ja, virkelig. Målgruppen behøver det her mødested. At prøve kræfter mod internationale modstandere, at møde folk med andre typer af kørestole og hjælpemidler. Og så længes folk også efter at mødes igen. Pludselig kommer der nogen fra Dublin eller Brighton som man ser igen. Og så kommer mediernes blik på os, og det giver FIFH rigtig meget, for vi får altid nye medlemmer efter Malmø Open.

FIFH Malmøs sports manager Thomas Jönsson glæder sig over, at sporthallerne i Malmø igen er fyldt med parasport, efter to år med corona-aflysning.
FIFH Malmøs sports manager Thomas Jönsson glæder sig over, at sporthallerne i Malmø igen er fyldt med parasport, efter to år med corona-aflysning.

Skuffede bocciaspillere
Det er er dog ikke alle der er lige så glade som Thomas Jönsson og de begejstrede spillere fra Haslev/Fakse Handicap Idræt. Arrangørerne har prioriteret at lægge idrætterne så tæt på hinanden som muligt og i Balticum hallen og på det tilhørende Malmø Isstadium afvikles både kælkhockey, el-hockey, floorball, billard og boccia. De to sidstnævnte idrætter er regleret til gangene rundt om idrætshallerne, og det huer ikke træner Erik Hansen fra Boccia Danmark. Han er utilfreds med stengulvene, udelyset der gør det svært for svagtseende at skelne boldene fra hinanden og de trange forhold, hvor kampene afholdes mens folk går og kører frem og tilbage mellem andre idrætsaktiviteter.

- Deltagergebyret er 400 kroner, og hotellet koster 1200 kroner. Så skal forholdene også være i orden, siger træneren, der også har noteret sig, at mange af de bedste nordiske spillere er blevet væk. Boccia Danmarks 10 deltagende spillere bruger Malmø Open som optakt til de nordiske mesterskaber, men stævnet lever ikke op til forventningerne.  

- Det er skuffende, siger Erik Hansen.

Forholdt kritikken nikker Thomas Jönsson.

- Det er et forsøg vi har. Det handler om ikke at gemme boccia væk i en gymnastiksal, men at have det i centrum af det hele. Men så er det en koncentrationssport, og der bliver trangt i gangene, og gulvene er nogle andre. Så det er noget vi må evaluere på. Men jeg synes stadig det var værd at prøve af.

De danske bocciaspillere var ikke tilfredse med forholdene.
De danske bocciaspillere var ikke tilfredse med forholdene.

Dejlig hård modstand
500 meter derfra er der ingen klager over faciliteterne. Goalball afholdes i FIFH Malmøs eget klubhus, der er bygget til parasport. Billeder af FIFH’s paratleter smykker væggene i traditionsklubben, der er et stiftet i 1956, og således er ældre end nogen dansk parasportsforening. 

På banen møder de unge goalball-spillere fra storkøbenhavnske BSI et velvoksent hold fra Kosovo. De tre kosovoalbanere på banen er vel tre hoveder højere og 100 kilo tungere end danskerne, og der er godt kraft i skuddene med den 1250 gram tunge bold, som de klejne BSI-spillere kaster sig efter.

Det bliver til en regulær røvfuld i første halvleg, men danskerne kommer godt tilbage i anden, hvor de starter med at score fire i træk. Kampen ender 13-7 til Kosovo, og træner Ricky Nielsen giver holdet en skideballe for præstationen i første halvleg, og klap på ryggen for comebacket i anden.

Blandt de duknakkede spillere er 20-årige Mathias Larsen, og han er faktisk glad for den hårde modstand i Malmø.

- Vi har været med nogle år, og vi nyder det. Der er en fed atmosfære og godt styr på setuppet. Det er lige en smuttur herover, og der er kvalificeret modstand og højt niveau over hele linjen. Vi plejer at skulle spille mod nogen der matcher os, og oftest også lidt over, så du er også nødt til selv at spille godt for at opnå noget. Vi bliver matchet på så mange parametre, både fysisk og mentalt. Det er bare professionelt ift. mange andre turneringer, fortæller han. 

Mathias Larsen er født blind, og har spillet goalball i BSI siden han var en stor dreng. Efter et par år med corona-nedlunking nyder han at være tilbage i Malmø, og møde blandt andet nogle af de svenske og engelske spillere han ikke har set i flere år.

- I vores nærområde er det det største stævne. Selvfølgelig har vi vores mesterskaber i Danmark, men her er også så mange idrætter, så der er en aura omkring det. Jeg ville ønske at vi havde et Malmø Open at prale af i Danmark, men på den anden side er det her jo nærmest vores hjemmebane. Der er jo kortere hertil end til Jylland, slutter han.

20-årige Mathias Larsen nyder modstanden og det sociale ved Malmø Open.
20-årige Mathias Larsen nyder modstanden og det sociale ved Malmø Open.
BSI-spillerne får en opsang af træner Ricky Nielsen efter en dårlig første halvleg.
BSI-spillerne får en opsang af træner Ricky Nielsen efter en dårlig første halvleg.

Fra Ukraine til Valby

På goalball-holdet fra BSI spiller også 27-årige Svetlana Hilko, som eneste kvinde. Hun er ukrainsk landsholdsspiller, og flygtede til Danmark med sin kæreste, da krigen med Rusland brød ud i starten af 2022. Hun havde tidligere mødt flere at spillerne på det danske kvindelandshold ved EM, så endnu inden hun nåede Danmark, havde hun kontaktet Parasport Danmarks goalball-udvalg.

- Hun skrev til mig i bussen på vej til Danmark: ”Jeg flygter. Kan jeg ikke spille goalball med jer? Jeg spiller med goalballlandsholdet i Ukraine,” fortæller udvalgsformand Jesper Dahl.

Nu er holdkammeraterne i BSI Svetlanas sociale holdepunkt i hendes nye danske hverdag.

- Mine venner i Danmark er spillerne og trænerne, især pigerne. Jeg kan tale med de andre og socialisere, og jeg elsker sporten, fortæller hun på gebrokkent engelsk.

Det var ellers lige ved, at det ikke lykkedes at komme til at spille goalball i Danmark. Svetlana Hilko blev nemlig placeret i Holstebro med en gruppe af døve. Både goalballudvalget, BSI og Dansk Blindesamfund måtte skrive til udlændingestyrelsen, så hun kunne komme til København og blive en del af det københavnske goalballmiljø.

- Nu bor hun i Valby og træner med os, Jeg tror, at hun trives, fortæller Jesper Dahl.

Selv fortæller Svetlana, at hun ud over sin træning lærer dansk og engelsk, og søger job som massør. Men hun savner sin familie i Ukraine, og bekymrer sig hver dag.

- Hver dag får jeg nyheder om mit land og især min hjemby, som er tæt på frontlinjen, så jeg er ængstelig.