Parasport Danmark logo hvid.png

Store festivaløjeblikke

Flere end 1.200 idrætsudøvere med udviklingshandicap fra Danmark og Norden var samlet i Kolding i dagene 20.-22. maj. Først og fremmest gjaldt det konkurrencerne i de 12 idrætsgrene, men også festlige ceremonier, sundhedstjek og nye venskaber fyldte weekenden.

Store festivaløjeblikke
Foto: Lasse Lagoni

Tekst: Ane Rønn Johansson og Signe Sjølund

Der summede af liv i Sydbank Arena, der normalt er hjemmebane for Koldings hold i den bedste danske håndboldrække. Tre håndboldbaner dannede rammen om en rekordstor turnering med 23 hold, på bowlingbanen gjaldede lyden af væltende kegler, og i en tredje hal fyldte gymnaster i flotte dragter gulvet med vimpler og bolde. På anden sal var der gang i spørgeskemaer, syntest og tandlægeudstyr, når atleterne fik lavet sundhedstest og fik gode råd med hjem. Vi har samlet nogle højdepunkter af mange fra en stemningsfuld weekend i Kolding.


Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Forrygende åbningsceremoni
1.200 særdeles veloplagte idrætsudøvere havde en fest, da Special Olympics Idrætsfestival blev åbnet med et brag af en åbningsceremoni i Sydbank Arena i Kolding. De havde ventet tålmodigt efter flere corona-udsættelser, og det var tydeligt, at gensynet med venner og konkurrenter var tiltrængt.
Bandet Mumes, der består af musikere med udviklingshandicap, varmede godt op under deltagerne, og der blev skrålet med, klappet og hujet ved indmarchen af de deltagende hold.
Special Olympics-flaget blev hejst, Koldings borgmester Knud Erik Langhoff og Parasport Danmarks formand John Petersson bød velkommen, festivalflammen blev tændt, og formand for Parasport Danmarks Breddeudvalg, Lene van der Keur, kunne officielt erklære festivalen for åben - til store jubelbrøl. Deltagerne var i dén grad klar til at komme i gang.


"Tab og vind med samme sind"
Ambitionsniveauet blandt deltagerne er meget forskelligt. For nogle er medaljer og topplaceringer vigtigt, for andre er selve oplevelsen vigtigere. Det sidste gælder for den 57-årige håndboldspiller Torben Hedegaard, der nød at være med:
– Man lærer jo nogle flere mennesker at kende – det synes jeg er hyggeligt. Både danske og dem fra Norge, Sverige, Finland og Island. Jeg glæder mig bare til at være sammen med andre folk. Der er måske nogen, der tænker, at ’Nu skal vi vinde pokalen’, men det, som jeg siger, er, at man bare skal være med. Tab og vind med samme sind, sådan er livet jo.





Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Dobbelt færøsk gymnastikglæde
Der var stor glæde og en smule nervøsitet at spore hos de færøske tvillinger Rúna og Rannvá Falkvard, der stod klar til deres gymnastikopvisning i Sydbank Arena. De gymnastikglade færinger var blandt de 327 udenlandske deltagere, der havde taget turen til Kolding for at opleve Idrætsfestivalen, hvilket var ny international deltagerrekord.


 

Guldglæde ved guldvæg
Flere deltagere var forbi guldvæggen i Sydbank Arena og fik taget en selfie eller som her foreviget et medaljeminde!

Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Tjek på helbredet
Alle deltagerne havde mulighed for at få lavet et sundhedstjek i Healthy Athletes-området, hvor bl.a. tænder, syn, kondition og fysik blev undersøgt. Adskillige skulle have nye briller, der blev opdaget flere knækkede tænder og forskellige begyndende skavanker og lidelser, som deltagerne nu kan gå hjem og få gjort noget ved.


Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Frimann er frivillig 
Vi er vant til at se EM-sølvvinder Jens Frimann med en riffel i hånden, når han repræsenterer de rød-hvide farver i paraskydning.

Men 46-årige Frimann havde for en stund skiftet riflen ud med bordtennisbattet og deltog ved idrætsfestivalen som træner for bordtennisholdet fra Vordingborg Handicapidræt. For foreningsmennesket Frimann, der har været med i Vordingborg Handicapidræt i over 25 år, er det en måde at give tilbage til parasporten.

- Skydning tager meget af min tid, så det er min mulighed for at give tilbage. Jeg er jo foreningsmenneske, så bare det at komme ud og opleve foreningslivet og det sammenhold, der er. Det er fantastisk, siger Jens Frimann.


Fornemt royalt besøg
Parasport Danmarks protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte besøgte idrætsfestivalen om søndagen, hvor hun velvilligt stillede op til fotografering med flere af deltagerne. Hun overrakte medaljer i håndboldturneringen og fik et indblik i, hvordan atleterne fik lavet sundhedstjek i Healthy Athletes-området, inden hun deltog i afslutningsceremonien og var med til at sætte et mindeværdigt punktum for årets idrætsfestival.


Gymnast Emilie Hansen overrækker blomster til H.K.H. Prinsesse Benedikte. Foto: Lasse Lagoni.
Gymnast Emilie Hansen overrækker blomster til H.K.H. Prinsesse Benedikte. Foto: Lasse Lagoni.
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Afslutningsbrag
Efter tre dage med fest, farver og fællesskab samledes de mere end 1200 deltagere og deres trænere, ledere og frivillige for sidste gang i Sydbank Arena oven på formiddagens finaler og medaljeoverrækkelser. Her blev Special Olympics Idrætsfestivalen afsluttet med et brag af en afslutningsceremoni, der bød på både gymnastikopvisning, musik fra den lokale X Factor-deltager Sofie Thomsen, taler, krammere og high-fives i stor stil. Alt sammen inden stafetten blev givet videre til Frederikshavn Kommune, der er vært for næste udgave af Special Olympics Idrætsfestival den 24-26. maj 2024.


Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

FAKTA: Special Olympics Idrætsfestival 2022

  • Det var den ottende udgave af Parasport Danmarks festival, der er landets største sportsbegivenhed for idrætsudøvere med udviklingshandicap.
  • Idrætsfestivalen var arrangeret af Parasport Danmark og Kolding Kommune.
  • 200 atleter, 300 trænere og hjælpere samt 200 sundhedseksperter og frivillige tog del i festivalen
  • Der var 12 idrætter på programmet: Atletik, badminton, boccia, bordtennis, bowling, fodbold, floorball, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning.
  • Idrætsfestivalen er et breddeidrætsarrangement for alle personer over 16 år med udviklingshandicap eller særlige behov, uanset sportsligt niveau.
  • Læs mere på so-if.dk