Parasport Danmark logo hvid.png

Sensation og skuffelse

Fra en sensationel åbningssejr til en skuffende syvendeplads. Det danske landshold i kørestolsrugby tog en vild tur i rutsjebanen ved de Paralympiske Lege i Tokyo.

Sensation og skuffelse

50 betuttede japanske skolebørn i deres fineste puds, hvide bluser og grå sommerhatte var de eneste tilskuere, da det danske kørestolsrugbylandshold på første konkurrencedag leverede sensationen og slog de forsvarende mestre Australien med 54-53 i en nervepirrende kamp, der bød på både taktiske finesser og brutale tacklinger.

Kampens store stjerne, Sebastian Frederiksen, doserede tiden perfekt, da han scorede det afgørende mål med kun to sekunder tilbage.

– Nu har vi vist, at vi kan vinde over nummer et på verdensranglisten. Så kan vi vinde over alle. Så simpelt er det, lød det fra topscorer Frederiksen, mens de australske spillere trillede forbi med tomme blikke til tonerne af Re-Sepp-tens ”Vi er røde, vi er hvide”.

På sidelinjen brølede spillere og stab deres jubel ud, mens assistenttræner Thor Johansson lagde en hånd på skulderen af en berørt landstræner Jason Regier. ”Vi gjorde det. Det ingen troede, vi kunne,”, syntes deres blikke at sige.

– Det var et emotionelt øjeblik, fortalte Regier senere Parasports udsendte.

”Ad helvedes til”

Dansk kørestolsrugby var med for første gang ved de Paralympiske Lege, og set udefra lignede det på forhånd, at de danske grønskollinger intet havde at gøre mod verdens tre-fire bedste nationer. Men med sejren over Australien havde holdet stemplet ind med maner og fået injekteret en ordentlig dosis ekstra selvtillid.

Dansk kørestolsrugby havde endnu engang løftet niveauet. Men kunne det holde gruppespillet igennem? Kunne kørestolsvikingerne kæmpe sig hele vejen til semifinalen?

Desværre ikke.

Allerede i den næste kamp kom Danmark ned på jorden igen, da det blev til et klart nederlag på 60-51 til verdensmestrene og hjemmebanefavoritterne fra Japan. Og i den afgørende gruppekamp blev det til et snævert tomålsnederlag til Frankrig.

Resultatet blev, at Danmark, Frankrig og Australien alle endte med en sejr og to nederlag i puljen, mens japanerne ryddede bordet. Og blandt de tre nederste havde Australien en intern målscore på +1, Frankrig på 0 og Danmark på -1. Holdet endte sidst i puljen med den snævrest mulige margin.

– Jeg har det ad helvedes til, lød det bramfrit fra veteranen Kurt Busk Jensen efter det bitre nederlag til Frankrig, som Danmark senest slog ved EM i 2019.

– Det kunne ikke være værre end det her. Det er noget lort. Vi løb tør for energi mentalt og smider et par bolde væk til sidst. 

Løftet niveau

Kørestolsrugbylandsholdet endte som nummer 7 af 8 i dets paralympiske turneringsdebut, og den sikre, afsluttende sejr over New Zealand kunne ikke fjerne den ærgerlige følelse af, at resultaterne ikke var fulgt med det flotte spil.

– Godt, men ikke noget som helst alligevel, lød den tørre konklusion fra Kurt Busk Jensen.

Mere reflekteret var vurderingen fra landstræner Jason Regier.

– Turneringen er blevet så stærk, at alle spiller tætte kampe. International rugby bliver bare ved med at løfte sig, og det sværeste er at kunne levere konsistent på et højt niveau. Det skal vi lære. Vi tager en masse erfaringer med hjem. For atleter og stab, der ikke har været med til PL før, er det kæmpestort at opleve, hvor enormt det er med alle de andre idrætter og alt omkring det – også selv om der lige mangler de sidste 20 procent, som tilskuerne giver. Det, vi tager med, er, at vi har nået et højere niveau, men at der stadig er meget arbejde at gøre. Der er så mange små detaljer, der skal sidde i skabet, ikke bare én gang men hver gang.  

 

 

Begejstringen smittede

Den fornemme start var vigtig for holdet, men den havde også en effekt, der rakte videre.

Åbningsbraget mod Australien sendte trykbølger af paralympisk begejstring ud i den danske trup og hele vejen hjem i de danske stuer, hvor seerne fulgte kampen live på DR2. 

– Her i PL-byen var der propfyldt i athletes lounge, fordi alle skulle se kampen. Og da holdet kom tilbage, var alle helt oppe at køre. Vi er jo en holdsportsnation, grundlæggende gode socialdemokrater alle sammen, så sådan en sejr smitter helt vildt af, fortalte Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen.  

På den officielle danske PL-facebookside, ”Danmark til PL”, var opslaget om Australien-sejren det mest likede og delte i legenes første dage. Kommentarsporet flød over af begejstring: 

”Første gang så jeg kørestolsrugby. Nej hvor er det en rigtig spændende kamp. Flot klaret af danskere at vinde over PL-mestrene,” lød en af de mange, mange kommentarer. 

VM venter

International kørestolsrugby har i mange år været domineret af Australien og USA og til dels Japan og Canada. Men i Tokyo blev Storbritannien det første europæiske land til at vinde PL efter finalesejr over USA, og de tætte kampe, Danmark og Frankrig spillede, viste, at hullet fra de bedste europæiske lande op til de bedste lande i verden er ved at være lukket.

– Jeg vidste, at vi kunne spille op med de her hold, men jeg tror, at spillerne går gennem nogle stadier i forhold til at erkende, hvad de rent faktisk er i stand til. Og der var særligt kampen mod Australien et lille gennembrud, siger landstræner Jason Regier.

Og Danmark får snart mulighed for igen at måle sig med de allerbedste. Allerede februar næste år er der EM i den kommende PL-værtsby Paris, men den store oplevelse med danske øjne bliver VM i Vejle i oktober 2022. Landstræner Jason Regier glæder sig:

– Det er en kæmpe ting. Det var stort for os at være værter for EM i 2019 og have publikum der. Men det er også et tveægget sværd. Du er hjemme, og alle synes det er spændende, men det kan også distrahere. Det kan give dig ekstra energi, eller det kan overvælde dig. Men det er hjemmebane og færre rejser, så det skal give os noget ekstra. Når vi spiller verden hjemme, går vi selvfølgelig efter semifinalerne, og så kan alting ske.

2 x VM på hjemmebane

Savner du at se parasport i verdensklasse, nu hvor PL er slut? Næste år har du mulighed for se danske og internationale topatleter live, når der afholdes hele to verdensmesterskaber på dansk grund.

Først skal det danske paradressurhold, med den dobbelte paralymiske mester Tobias Torning Jørgensen i spidsen, prøve at ride medaljer hjem til Danmark ved VM i paradressur i Herning den 6.-14. august. Mesterskabet afholdes sammen med tre ”almene” ride-verdensmesterskaber.

Siden skal de danske rugbykæmper prøve at tackle sig til tops ved VM i kørestolsrugby. Det er i Vejle den 10-16. oktober. 

Billetsalget til begge events er startet, så køb din billet mens der stadig er ledige pladser:

VM i kørestolsrugby: www.2022wrwc.com/tickets

VM i paradressur: www.herning2022.com