Parasport Danmark logo hvid.png

Kort Sport

Korte nyheder fra parasportens verden.

Kort Sport
Skydning ved online stævne.

Skydning: Danskere sejrede ved onlinestævne

Parasport Danmark var den 8.-9. maj vært for verdens første internationale online skydekonkurrence, Denmark online Megalink WSPS Grand Prix. Tyve skytter fra Danmark, Finland, Norge og Canada deltog, og det blev til to danske sejre.

I 50 meter liggende for SH1-klassen vandt Kasper Lousdal med en score på 245,7, og i 10 meter stående i SH2-klassen skød Johnny Andersen sig til tops i finalen med en score på 252,7, mens danske Jan Winther tog andenpladsen med 244,3.

Gode erfaringer fra en online landskamp mod Norge, som Parasport Danmark stod for i marts, gjorde, at den internationale paraskytteorganisation WSPS opfordrede Parasport Danmark til at arrangere et online Grand Prix-stævne.

Mange af skytterne havde ikke været til stævne i mere end et år, og de var begejstrede over at kunne konkurrere internationalt igen. Alle deltagerlande gav udtryk for, at de gerne ville deltage i lignende stævner fremover.

Svømning: Danske rekorder til Danish Open

Landsholdssvømmerne Camilla Bitz Witt og Alexander Hillhouse repræsenterede parasvømning på bedste vis, da de tilsammen diskede op med tre danske rekorder og seks personlige rekorder ved Danish Open 2021.

Danmarks svømmeelite var fra den 22. til 25. april samlet i Taastrup Svømmehal til Danish Open, og med i feltet var de to stævnesultne, unge parasvømmere, der hoppede i vandet efter lang tids stævnepause.

– At vores svømmere kan deltage ved Danish Open gavner dem både socialt og sportsligt. Det gør det nemmere for deres klubtrænere at inkludere dem på eliteholdet, når de har mulighed for at deltage ved de samme stævner, siger Anne-Dorte Andersen, der er idrætskonsulent i Parasport Danmark.

For Alexander Hillhouse (S14) fra KVIK Kastrup blev Danish Open et sportsligt gennembrud, da han satte nye danske rekorder i både 100 m fri, 100 m fly og 100 m ryg. Med de stærke præstationer svømmer han sig ind på verdensranglistens top 15.

Også Camilla Bitz Witt (S9) fra EGIF Erritsø svømmeklub leverede flot og satte nye personlige rekorder i 50 m fri og 100 m fri.  


Ridning: Nations cup-sejr i sæsondebut  

De danske ryttere vandt holdkonkurrencen ved det internationale Grand Prix-stævne i belgiske Waregem. Særligt Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen viste PL-form med toppræstationer tre dage i træk.

Det var ikke til at se, at de danske dressurryttere har holdt over et års tvungen pause fra internationale stævner, da landsholdet den 24.-25. april tog hul på sæsonen i Waregem.

Tobias Thorning Jørgensen med Jolene var allerede fredag overlegen i grad III, og han blev kun bedre som weekenden skred frem. Efter sejre i teamtesten og den individuelle test sluttede han søndag af med en fornem freestyle til hele 82,64 %. Nærmeste konkurrent, hollandske Maud de Reu, red til 75,786 %.

Også Katrine Kristensen (grad II) gik ubesejret gennem turneringen, hvor hun med Welldone Dallas leverede karrierens bedste internationale resultater. Det var samtidig en væsentlig medvirkende årsag til, at Danmark vandt holdkonkurrencen foran Holland og Belgien.

Landstræner Astrid Gemal og holdleder Anette Bruun Jensen var efterfølgende meget tilfredse med den danske indsats:

– Vores træningsindsats under coronanedlukningen har båret frugt og resulterede i fantastiske danske præstationer og flere personlige rekorder. At vinde Nations Cup (holdkonkurrencen, red.) foran verdensmestrene fra Holland er et enormt skulderklap, lyder det fra trænerduoen.

De øvrige danske ryttere i Waregem var Susanne Jensby Sunesen og Anne-Mette Hasselstrøm i grad IV samt Line Thorning Jørgensen og Camilla Christensen i grad V.


Atletik: Dansker løber fantomtid i Tunis

Debutanten Christian Lykkeby vandt 1.500 m (klasse T46) ved det stærkt besatte World Para Athletics Grand Prix i Tunis i marts. Resultatet bringer ham tæt på PL i Tokyo.

I sit første internationale stævne tordnede Christian Lykkeby ind på scenen og sejrede i tiden 4.03.09 efter et veldisponeret løb, hvor han havde overskud til at overhale tre-fire konkurrenter i spurten. Med den imponerende præstation er den danske mellemdistanceløber pludselig helt tæt på at sikre sig en startplads ved de Paralympiske Lege i Tokyo. Han hopper direkte ind på den kvalifikationsgivende 9. plads på kvalifikationsranglisten.  

Også Anders Lagergren (klasse T38) var i aktion på 1.500 m, som han løb i tiden 4.26.08, hvilket er 2,5s fra hans personlige rekord. For Anders Lagergren er målet de kommende måneder at løbe en tid omkring 4.15, hvilket vil bringe ham i spil til en High Performance-plads i Tokyo.

Christian Lykkeby vinder 1500 m i klasse T46.
Christian Lykkeby vinder 1500 m i klasse T46.

Ny tv-aftale skal booste Special Olympics

Special Olympics Europe Eurasia (SOEE) og den Europæiske Broadcasting Union (EBU) har indgået et partnerskab, der skal øge mediedækningen globalt af Special Olympics-idrætten (for atleter med udviklingshandicap).

Den nye aftale kommer forud for Special Olympics World Winter Games Kazan 2022 og Special Olympics World Games Berlin 2023 og vil give langt bedre muligheder for, at public service-medierne under EBU, herunder DR, kan dække legene. Det vil føre til øget synlighed og anerkendelse af atleterne, forventer SOEE.

– Det er en ny platform for vores bevægelse, der har en rækkevidde på godt 90 lande verden over, og det er især et kraftigt boost til den europæiske dækning af de kommende lege, siger David Evangelista, der er præsident for SOEE.

Parasport Danmarks breddechef, Søren Jul Kristensen, håber, at det vil smitte af på synligheden af Special Olympics i det danske medielandskab.

 – Vi ønsker os meget større mediebevågenhed omkring Special Olympics-idrætten og vil arbejde for, at danske medier udnytter, at der fremover bliver bedre mulighed for at dække de store Special Olympics-begivenheder.

 

Endelig: OL- og PL-atleter får samme medaljebonus

Når der til sommer vindes medaljer til Danmark, får de danske para-atleter for første gang samme Team Danmark-medaljebonus som deres OL-kollegaer.

For fem år siden fik OL-atleterne en dobbelt så stor medaljebonus som PL-atleterne. En guldmedalje for en OL-atlet var for Team Danmark 100.000 kroner værd, mens en para-atlet kunne se frem til 50.000 kroner.

Det var Parasport Danmarks hovedsponsor Elsass Fonden så uenig i, at den udlignede forskellen. En forskel, der siden er blevet fjernet, således at atleterne ved OL og PL i 2021 får den samme medaljebonus.

At der overhovedet har været en forskel, undrer flere danske OL-atleter:

– De knokler lige så meget for at vinde medaljer til Danmark, som vi gør, så det kommer egentlig bag på mig, at der overhovedet har været en forskel, siger OL-bronzevinderen i badminton Viktor Axelsen til TV2 SPORT.

En af de atleter, der kan komme til at få den forhøjede medalje bonus er atletikudøveren Daniel Wagner, der senest vandt sølv og bronze ved PL i 2016.

– Jeg synes, det var på tide, at de kom til den afgørelse. Det med ikke at få den fulde anerkendelse, som sådan et beløb kan give, giver en øv-følelse, når man har lagt sig i selen og virkelig ofret rigtig meget for at få medaljen i hus, siger han.



Badminton:  Rosengren sejrer i Spanien

Danmarks paralympiske badmintonhåb, Cathrine Rosengren, satte i weekenden 14.-15 maj alle konkurrenterne på plads ved Spanish Para Badminton International 2021 og er nu meget tæt på kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo.

Det var danskerens første internationale turnering i næsten halvandet år og en stor forløsning at være i ilden.

– Det var megafedt. Jeg var meget nervøs turneringen igennem, og derfor er jeg selvfølgelig ekstra glad for, at jeg kan vende hjem med sejren. Det var svært at komme direkte ind og skulle præstere på allerhøjeste niveau efter så lang turneringspause, lød det fra danskeren.

Resultatet betyder, at Cathrine Rosengren nu har en sikker tredjeplads på verdensranglisten og således er meget tæt på at kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Tokyo.

 

Svømning: Veteran tog EM-bronze i comeback

Maj måneds EM i Madeira var for mange svømmere det første stævne i meget lang tid, og for Danmark deltog to stærke veteraner.

Den tidligere paralympiske guldvinder fra 2008, Karina Lauridsen, fejrede sit EM-comeback med medalje, da hun i Madeira tog bronze i 50 m bryst (klasse SB3).

– Der er ingen skam i en bronzemedalje – der er så meget glæde og hårdt arbejde, og jeg elsker at være tilbage. Jeg vil mere end det her – jeg er først lige startet igen, og jeg ved, at jeg har mere at give, lød det fra veteranen, der i efteråret 2020 gjorde comeback efter mange års fravær.

Danmarks anden EM-deltager, rutinerede Amalie Vinther, der som den eneste danske svømmer er udtaget til de Paralympiske Lege i Tokyo, fik sit bedste resultat i 400 m fri (klasse S8), hvor hun med en fjerdeplads endte lige uden for podieplaceringerne.

– Den lange coronaperiode har betydet, at PL er det store mål, så derfor var EM "kun" et delmål for at se, hvor jeg står. Formmæssigt jeg mærke, at det går den rigtige vej, men topfarten mangler lidt på grund af de manglende stævner. Det skal vi hjem og arbejde med frem mod PL, lød det fra Amalie Vinther.

 

Optur

Tid til Tokyo. Vi har ventet et år mere end forventet, men til august tændes den paralympiske ild endelig i Tokyo. Det havde ikke været til at bære, hvis verden bedste para-atleter ikke havde fået muligheden for vise verden, hvad de kan.

Idrætssommer. Corona taber og idrætten vinder. Vi krydser fingre for en stor idrætssommer med sportsskoler, sommerhøjskole på Egmont Højskolen og RaceRunners Camp og Cup på Frederiksberg.   

Fodboldfeber.  Med en ambitions partnerskabsaftale har DBU for alvor inviteret parafodbolden indenfor. Et flot og rigtigt signal op til stor fodboldsommer med EM-hjemmekampe i Danmark.