Parasport Danmark logo hvid.png

Politikerne lyttede til Sofie Skoubo  

Para-atleter kan nu få støtte til hjælpere op til og under PL.

Sofie Skoubo og hendes kollegaer på rugbylandsholdet har god grund til at juble. Med det nye tilskud skal de ikke længere selv betale for hjælpere når de dyrker elitesport. Her er det dog EM-sejren der sikrede dem PL-kvalifikation, som de glædes over. Foto: Lees Foto.
Sofie Skoubo og hendes kollegaer på rugbylandsholdet har god grund til at juble. Med det nye tilskud skal de ikke længere selv betale for hjælpere når de dyrker elitesport. Her er det dog EM-sejren der sikrede dem PL-kvalifikation, som de glædes over. Foto: Lees Foto.

Efter opråb fra blandt andre kørestolsrugbyspiller Sofie Skoubo og Muskelsvindfonden besluttede Kulturministeriet i juni at tildele et ekstraordinært tilskud på ca. 1,8 mio. kr. til Team Danmark. Pengene er øremærket en ny støtteordning til personlige hjælpere til para-atleter, der har brug for hjælpere i deres forberedelse til og under afviklingen af de Paralympiske Lege (PL).

Forarbejdet blev gjort tilbage i november 2019 og blev også beskrevet i årets første udgave af Parasport. Her mødtes landsholdsspiller Sofie Skoubo med politikere fra Folketingets Kulturudvalg og redegjorde for de udfordringer, hun selv og mange para-atleter står med, når de skal på træningslejre eller til turneringer i udlandet og har brug for at have deres personlige hjælpere med.

Ifølge reglerne skal hun selv finansiere de ekstraudgifter til rejse og ophold, fordi hun er elitesportsudøver – elitesport hører nemlig ikke under det, serviceloven definerer som daglig livsførelse. Hvis hun var almindelig motionist, ville kommunen dække merudgifterne til hjælperen.

Politikerne forstod problemstillingen, og Kulturministeriet har nu bevilget et ekstraordinært tilskud på ca. 1,8 mio. kr. til formålet ”i det år, hvor de Paralympiske Lege afholdes”, hedder det i bevillingen. Det vækker naturligvis glæde hos Sofie Skoubo:

- Det er fantastisk, at politikerne kunne forstå det og sætte sig ind i den problematik, det økonomisk er at have hjælpere og skulle være eliteatlet. Med denne aftale er det nu muligt for mine holdkammerater og mig at have fuldt fokus på de kommende Paralympiske Lege og ikke skulle bekymre os om de økonomiske aspekter af at have en hjælper med på træningslejr og til turneringer. Det betyder samtidig, at en barriere for at dyrke elitesport, når man har en hjælperordning, er forsvundet. Det gør mig rigtig glad. Jeg håber, at dette er en ordning, som kan blive permanent, så flere har mulighed for at dyrke elitesport og opnå store resultater for Danmark frem mod de Paralympiske Lege i Paris 2024. 

Ordningen skal gøres permanent

Nyheden vækker også glæde hos Team Danmark og Parasport Danmark.

– Tilskuddet er med til at styrke mulighederne for de para-atleter, der er afhængige af deres personlige hjælper. Udskydelsen af PL var en mavepuster for mange atleter, og derfor er det et meget vigtigt signal og rygstød til parasporten. Jeg vil gerne takke kulturministeren for at have øje for at give flere af para-atleterne gode vilkår før og under PL. Det fortjener de, siger direktør i Team Danmark, Lone Hansen.
Hun suppleres af Parasport Danmarks formand John Petersson:

– Det er godt for vores atleter, og det er utrolig stærkt arbejde af Sofie – hun skal have stor ros for den ihærdighed, hun har lagt i det sammen med Muskelsvindfonden. Det løser en udfordring nu frem mod de Paralympiske Lege i Tokyo og er et vigtigt skridt på vejen, men dels håber og vil vi arbejde for, at ordningen kan gøres permanent, og dels at dækningen kan gøres bredere. Vi dækker jo også en lang række idrætter, der ikke er på det paralympiske program, men hvor vores atleter tilhører eliten og har samme behov som f.eks. Sofie, og de bør have de samme muligheder for at søge støtte.

1,8 millioner

De 1,8 millioner til hjælperstøtte er en del af uddelingen af ekstraordinære tilskud fra udlodningsmidler til idrætten. I alt 17,6 mio. kr. til idrætsinitiativer bliver fordelt til nye og forskellige idrætsprojekter, der på hver sin måde skal sikre gode rammer for et idrætsaktivt liv.

Få råd om din ret

Det kan være svært at blive klog på, hvad man har ret til af hjælp fra det offentlige, når man har et handicap. Er du i tvivl, kan Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH) rådgive dig. DUKH er oprettet i 2002 med udgangspunkt i §15 i serviceloven og yder gratis telefonisk og skriftlig rådgivning med det formål at styrke retssikkerheden for målgruppen.

Læs mere på www.dukh.dk