Parasport Danmark logo hvid.png

Virtuel træning styrker fællesskabet hos Talentholdet i svømning

Parasport Danmarks Talenthold i svømning måtte være opfindsomme, da svømmehallerne lukkede og træningen skulle flyttes fra vand til land. Virtuelle træninger har været med til at styrke både konditionen og det sociale på svømmeholdet.

Svømmerne på Talentholdet mødes over Messenger til fælles vitruelle træninger.
Svømmerne på Talentholdet mødes over Messenger til fælles vitruelle træninger.

Hvad gør man, når man plejer at svømme flere gange om ugen, og svømmehallerne pludselig lukker dørene i flere måneder? Det har været realiteten for svømmerne på Parasport Danmarks Talenthold, der siden nedlukningen af samfundet på grund af covid-19, har måtte flytte svømmetræningen fra vand til land og helt hjem på værelserne. 

Den 27. marts afholdte Talentholdet deres første virtuelle træning. Det var en af holdets svømmere, Camilla Witt, der efter en online træning med sin efterskole, fik idéen til at afprøve det med Talentholdet. 

- Da vores DM og vores træningssamling blev aflyst, tænkte jeg, det var en god måde at mødes på og få motivationen i gang igen. Til at starte med var planen, at det skulle være en enkelt gang om ugen, men efter første træning havde vi det så sjovt, at vi ikke kunne vente en hel uge. Allt var bare på og gav den max gas. Vi kunne hele tiden se hinanden og både grine af og med hinanden. Det gav lidt mere energi, så man lige fik lyst til at tage den sidste mavebøjning med, fortæller Camilla. 

De mange virtuelle træninger har foregået over Messenger, og alle svømmere på holdet har bidraget med øvelser. Træningerne har varet omkring 45 minutter, hvor svømmerne gennem cirkeltræning hjemme på værelset foran computerskærmen har holdt konditionen og ikke mindst motivationen ved lige. 

Hverdagens frustrationer

De online træningssessioner har også skabt et pusterum fra hverdagen for svømmerne, hvor de har kunne dele deres frustrationer over situationen med hinanden. 

- Vi har lært hinanden at kende på andre måder end når vi er til stævner og samlinger. Udover at holde hinanden op på træning, så har vi også været gode til at snakke om andre ting som skole og sådan. Det har været rart at kunne snakke med andre end familie og klassekammerater i denne her tid, fortæller Jakob Heeb, der også svømmer på Talentholdet.   

 - Jeg synes, at vores møder har gjort, at alle er blevet mere åbne og har deltaget i samtalen, når vi har snakket om hverdagsting som skole og lektier. Vi har fået en masse minder sammen i denne her tid. Selvom det er gennem en skærm, har vi stadig grint af hinanden når vi ligner idioter og haft hård træning meget tidligt om morgen. Det har givet en følelse af, at tingene har været som de plejer, supplerer Camilla Witt.  

Kan skabe fremtidige resultater  

Bettina Fisker, der er holdleder for Talentholdet, har også set, hvordan den virtuelle træning har styrket sammenholdet. Efter et år hvor der er kommet nye og yngre svømmere til, har de virtuelle møder været med til at ryste holdet endnu mere sammen. 

- Det har været skønt at se, hvordan svømmerne har motiveret hinanden. Der er virkelig blevet tænkt over øvelser og udfordringer til hver træning, og det har været fantastisk at se deres dedikation og ihærdighed. De har taget sig af hinanden, hvis en svømmer ikke har deltaget, og de har ud over træningen hjulpet hinanden med at håndtere frustrationen over ikke at kunne komme i vandet eller i skole, fortæller holdlederen Bettina, der også tror på, at denne specielle periode vil kunne ses på resultaterne, når svømmerne kan komme i vandet igen: 

- Jeg tror, at jo bedre svømmerne har det med hinanden, jo bedre trives de, og jo hurtigere kommer de til at svømme og præstere - og det er jo det, det handler om i sidste ende.