Parasport Danmark logo hvid.png

Leder: Mere end nogensinde er fodbolden for alle

Leder: Mere end nogensinde er fodbolden for alle
Parasport Danmark og DBU’s ”En del af holdet”-projekt hjælper børn og unge med handicap i gang med fodbold. Foto: Anders Kjærbye

Det er sommer, og bolden ruller ved EM i Tyskland. Fodboldfeberen raser i Europa, og forhåbentlig er det danske landshold godt i gang med at levere en af de præstationer, der samler hele nationen foran tv’et og på boldbanerne.

Som formand for Parasport Danmark er jeg i dén grad også ramt af den landsdækkende fodboldepidemi. Men det er ikke Hjulmands, Eriksens og Højlunds fortjeneste. Min begejstring skyldes først og fremmest, at Danmarks nationalsport i højere grad end nogensinde synes tilgængelig og attraktiv for mennesker med et handicap eller et særligt behov.

Det er en måned siden, FFI Fodbold lagde baner til en både humørfyldt og spændende fodboldturnering ved Special Olympics Idrætsfestival. Her kunne 90 idrætsudøvere med et udviklingshandicap eller et særligt behov snøre fodboldstøvlerne og spille om medaljer i tilpassede rammer.

Den 15. juni var dobbelt så mange spillere og klubber i aktion til Parasport Danmarks DM i parafodbold i Odense, i skrivende stund deltager klubhold Aarhus og Aalborg i Champions League-turneringen i Powerchair Football i Paris, og når sommeren går på hæld, vil op mod 500 fodboldspillere med handicap eller særlige behov samles ”på heden” for at spille med i den årligt tilbagevendende turnering i Hammerum IF.

Netop ’Sommerbold på heden’ er blevet parasportens fodboldflagskib. Det er en fodboldfest for børn, unge og voksne, hvor målet er jævnbyrdige kampe, glade fodboldspillere og fællesskab. Jeg er stolt af, at jeg i år er blevet inviteret til at være ambassadør for stævnet, der er et årligt højdepunkt for vores fodboldklubber og et pragteksempel på, hvad parasportens frivillige ildsjæle kan udrette.

Samtidig glæder det mig meget, at det stærke samarbejde mellem DBU og Parasport Danmark har ført til, at endnu flere børn og unge med handicap eller særlige behov bliver introduceret til fodbold og får mulighed for at blive en del af de berigende fællesskaber i landets fodboldklubber.

I foråret blev der endnu en gang sat deltagerrekord ved de årlige skolefodboldstævner for specialskoler, som vi afholder i samarbejde med henholdsvis DBU Sjælland og Brøndbyernes IF samt DBU Jylland og Silkeborg IF, og med ’En del af holdet’ ser vi flere og flere fodboldklubber, der tager ansvar for at inkludere børn og unge med handicap på deres egne præmisser.

Det går rigtig godt, men vi skal ikke stoppe her. Vi skal videre, ligesom det danske landshold i Tyskland. Jeg ser stadig et uopdyrket potentiale i fodbolden, og i Parasport Danmark skal vi fortsætte med at bane vejen for, at der bliver attraktive muligheder for alle, der vil spille med.