Parasport Danmark logo hvid.png

Stoltheden er kæmpestor

Det kostede 650.000 kroner for det danske landshold i powerchair football at deltage ved VM i Australien, men oplevelsen var alle pengene værd, fortæller spillere og trænere.

Henrik Rye Rasmussen (th.) er både træner for Albin Vognsen (tv.) på landsholdet og på klubholdet Aarhus Rolling Devils. I oktober var begge med til VM i Australien.
Henrik Rye Rasmussen (th.) er både træner for Albin Vognsen (tv.) på landsholdet og på klubholdet Aarhus Rolling Devils. I oktober var begge med til VM i Australien.

Tekst: Kristian Bang Larsen

Foto: Lars Møller

 

- VM var en vanvittig oplevelse!

Ordene kommer med begejstring fra den 16-årige landsholdsprofil Albin Vognsen. Som en del af landsholdet i powerchair football deltog han i oktober måned ved VM i Australien. Her spillede de niendeseedede danskere sig til en femteplads, efter af have slået værtsnationen med 3-0 i den afgørende placeringskamp.

- Det var fedt at måle sig på aller-aller højeste niveau. At spille mod verdens bedste gav mig en følelse af, at jeg også var var oppe på det niveau. Jeg vil jo gerne være den bedste i verden, fortæller den ambitiøse landsholdsspiller.

Også for landstræner Henrik Rye Rasmussen var VM en stor oplevelse, og stoltheden over at deltage var enorm.

- Det er kæmpestort at få lov til at være med til et VM og repræsentere sit land, som enten spiller eller træner. Men det var også fedt at se hvordan vi som hold har rykket os. En ting er at træne derhjemme, men det er noget andet, når det er alvor, og man ser at det fungerer i kampe mod verdens bedste hold, siger landstræneren, der fik masser inspiration med hjem fra down under.

- Jeg har fået meget ud af at se på de andre holds spillestile. Blandt andet er USA verdens bedste dødboldspecialister, og har et utal af kombinationer på friskud og hjørneskud, som jeg er blevet inspireret af, og hvor jeg kigger på hvordan vi kan blive skarpere.

Det danske angrebs-es Mark Kornerup Sørensen i aktion under VM.
Det danske angrebs-es Mark Kornerup Sørensen i aktion under VM.


Kæmpe udfordring
Det var ikke kun sportsligt, at de danske spillere blev udfordret. Rejsen til den anden ende af verden var krævende for spillerne, der alle har svære handicap og bruger el-kørestole.

- Flyveturen i sig selv var kæmpe udfordring, fordi nogle af os der ikke kan sidde på flysædet uden støtte, og i lufthavnene ikke at kan sidde i egen stol, forklarer Albin Vognsen.

- At rejse så langt var en stor udfordring for nogle, men dér lærer man noget om, hvad man kan, siger Henrik Rye Andersen.

Der var desuden det økonomiske aspekt. Den danske trup var på 19 personer, inklusive seks spillere, to trænere, en holdleder, samt hjælpere, og rejsen til den anden ende af verden var bekostelig. Det samlede budget lød på 650.000 kroner. Spillernes egenbetaling var på 20.000 - 35.000 kroner, og Parasport Danmark betalte for trænerne. Det resterende beløb skulle landsholdet selv finde.

- Og der er vi så heldige, at have en støtteforening, der hjælper med at søge fonde og finde sponsorer. Uden den havde vi ikke kunne komme afsted, fortæller team manager Pernille Sørensen.

Alle udtagne spillere klarede desuden egenbetalingen. Det gjaldt også Albin Vognsen, hvis forældre også rejste med til Australien.   

- Det blev dyrt, også fordi de tog med. Men det betyder meget, at de støttede mig i det. VM har betydet meget for stortalentet, og det har det for alle spillerne, fortæller landstræner Henrik Rye Rasmussen. 

- Ud over at man bliver udfordret sportsligt og kan se hvor dygtig man er, er der også det sociale i at være afsted som hold. Man lærer både hinanden og sig selv bedre at kende. Man oplever også at være sammen med ligesindede på tværs af landegrænser, sprog og kultur. At vi f.eks. møder japanere, som brænder lige så meget for sporten som os selv, tror jeg har været enormt givende.