Parasport Danmark logo hvid.png

Sjov sundhed

Bowleren Alice Ravn-Clasen har tabt 15 kilo på under et halvt år. Parasport tog med hende til sundhedstjek på Idrætsfestivalen i Kolding.

Sjov sundhed
Alice Ravn-Clasen får testet synet hos Healthy Athletes. På modsatte side er det tænderne og den fysiske form, der får et eftersyn. Foto: Lasse Lagoni

Tekst: Ann Sofie Hald og Mette Oscar Pedersen

28-årige Alice Ravn-Clasen er lidt af en solstrålehistorie, når det kommer til sundhed. Den 1. januar 2022 tog hun nemlig en stor beslutning: hun ville tabe sig! Og i løbet af de sidste fem måneder har hun smidt 15 kilo. 

- Jeg har mange gange tænkt, at jeg skulle tabe mig, fordi jeg var så stor. Så jeg greb fat i mig selv, og så har jeg ellers bare taget én dag ad gangen, fortæller atleten, der deltager i bowling til Special Olympics Festivalen i Kolding, og har vundet en sølvmedalje.

For at understøtte sit vægttab har Alice Ravn-Clasen lavet flere ændringer i sit liv. Hun går flere ture, både alene og sammen med andre, og går blandt andet de tre kilometer til og fra arbejde hver dag. Hun er også startet til styrketræning med sin mand, og til zumba på et hold i fitnesscentret. 

- Zumba er det sjoveste. Man behøver ikke se godt ud, man kan bare fjolle, fortæller hun på vej over til sundhedsområdet Healthy Athletes. Her skal hun have testet sin sundhed, og se om vægttabet har gjort en forskel. 

Zumba er det sjoveste. Man behøver ikke at se godt ud, man kan bare fjolle.
- Alice Ravn-Clasen

Trygt tandtjek
Special Smiles er første stop på Alice Ravn-Clasens vej rundt i Healthy Athletes. Her kan deltagerne få tjekket tændernes tilstand, og hvis der er problemer, hjælper Healthy Athlete-teamet med at få kontakt til en tandlæge derhjemme. 

Det med at komme til tandlægen, er ikke noget Alice dyrker. Faktisk har hun så meget tandlægeskræk, at hun ikke kan huske, hvornår hun sidst har fået undersøgt tænderne. Heldigvis er stemningen hos Special Smiles hyggeligere og mere uformel end hos tandlægen, så Alice er tryg ved tjekket. Og da resultatet kommer, er det overraskende glædeligt. 

- Jeg var ret sikker på, jeg havde tandsten, men der var ikke noget. De sagde, at jeg har en god tandhygiejne, smiler Alice.  

Det er dog ikke alle atleter, der er lige så gode som Alice til at huske de daglige rutiner. 

- Vi møder atleter der aldrig har været til tandlægen og går rundt med paradentose, fortæller idrætskonsulent Lykke Guldbrandt, der står for Healthy Athletes programmet ved festivalen, og er uddannet fysioterapeut. Hun fortæller, at der god brug for initiativet: 

- Det er ikke alle borgere med et udviklingshandicap, der går til læge eller øjenlæge regelmæssigt, så vi tilbyder et ekstra sundhedstjek her på festivalen. Det gør, at vi får hjulpet flere til at komme afsted, og de får en status på deres egen sundhed. 

Søde frivillige 
Hos Opening Eyes tjekkes synet. Alice Ravn-Clasen bruger briller, men går kun til optikeren, når hun skal skifte brillestel. Det sker engang hvert femte år. 

Ved tjekket opdager personalet, at hun har brug for mere korrektion i sine briller. Det er ikke noget, der kan løses på stedet, så Healthy Athletes hjælper med at tage kontakt til en optiker og bestille tid. 

- Det var godt lige at se, hvordan det stod til med øjnene, og det er rart, at de finder en optiker til mig, siger Alice. 

Hvis deltagerne har større problemer med synet, sørger Healthy Athletes for at få bestilt et par briller, der kommer med posten til deltagerne. 

De frivillige er alle professionelle, der til dagligt arbejder med optometri, og har desuden modtaget træning i, hvordan de skal gennemføre sundhedstjekket. Fokus er på at give atleten en god oplevelse og afdramatisere sundhedstjekket. De frivillige hjælper den enkelte atlet, lige fra de kommer ind i lokalet til de er ude igen.

- Atleterne syntes det er rigtig sjovt og vi har mange søde frivillige til at tage imod atleterne. Og så er det altid rart, at der er et uforstyrret fokus på den enkelte og man bliver hjulpet hele vejen igennem, fortæller Rikke Blomgren, der er Clinical Director ved Healthy Athletes og har mere end 20 års erfaring som frivillig i Special Olympic regi. 

Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni
Foto: Lasse Lagoni

Ingen fastfood i 2022
En af de helt store ændringer i Alice Ravn-Clasens liv er en beslutning om ikke at spise fastfood i hele 2022. Ellers tænker hun ikke så meget over, hvad hun spiser, men beslutningen gør det nemmere at træffe sunde valg. 

Og så er det vigtigt med opbakning fra omgangskredsen. 

- Alle støtter mig. Både holdkammerater, familie og venner, fortæller hun. 

- Atleterne får sat fokus på deres sundhed, en større bevidsthed om at tage sunde valg og gå til lægen når det går ondt, fortæller Rikke Blomgren.

- Vi rammer ikke netværket omkring atleterne, men via vores over 60 frivillige håber jeg, at vi kan være med til at få et øget fokus på på at løftet sundheden for mennesker med udviklingshandicap.  

Når atleterne har været igennem sundhedstjekket får de alle en lille bog med hjem hvor sundhedspersonalet har skrevet resultaterne ind. Bogen kan de vise til personalet i deres bofællesskab eller til deres forældre, så de får hjælp til at følge op på deres resultater. 

Healthy Athletes
Healthy Athletes er et sundheds program designet til Specials Olympics atleter, hvor de kan få gode råd og støtte til konkrete tiltag om at forbedre deres sundhed. Der findes otte sundheds programmer, hvoraf man i Danmark tilbyder de fire til Special Olympics Idrætsfestival.  

Store sundhedsudfordringer
Fun Fitness er det fysiske tjek af atleterne. Her bliver deltagerne udfordret både på styrke og balance. På briksen får Alice undersøgt sin smidighed og målt styrken i sine fingre. Der er også mulighed for at se, hvor mange mavebøjninger man kan klare på et minut. Den post tog Alice i går og klarede 49.

- Så det behøver jeg ikke gøre igen. 

- Nogle gange er det ufatteligt lidt der skal til, men det betyder så ufatteligt meget for mennesker der ikke er i stand til at varetage deres egen sundhed, fortæller Anni Sørensen, der er formand for Lev, der varetager mennesker med udviklingshandicaps interesser: 

- De dårlige fødder, som gør at man ikke magter at gå en tur, som gør at man bliver overvægtig, som måske betyder at man udvikler diabetes. Kunne man få hjælp til at klippe sine tånegle, få behandlet fodsvamp, så vil man kunne forebygge potentielle store helbredsudfordringer, siger hun. 

Alice Ravn-Clasen har på egen hånd omlagt sit liv og er begyndt at leve sundere, men for mange Special Olympics atleter er det ikke tilfældet. Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal begynde, og hvad der er de gode valg. 

For Lev er Healthy Athlete et unikt initiativ fordi der gennem initiativet bliver indsamlet data fra hele verden 

- Data er væsentligt for os i Lev, fordi vi i Danmark har en markant overdødelighed blandt mennesker med udviklingshandicap på op til 20 år. Det betyder at vi har nogle sundhedsudfordringer som kan forebygges og behandles langt bedre end det sker i dag, siger Anni Sørensen. 

 

  • Opening Eyes, hvor optikere står klar til at undersøge dit syn og tilbyder briller hvis der er behov. 
  • Special Smiles, som er tandundersøgelser, hvor tandlæger og tandteknikere foretager et tandeftersyn. 
  • Health promotion, hvor der lægges vægt på forebyggelse og ernæring. 
  • FunFitness, der har fokus på motion og bevægelse, og hvor  du får målt din balance og dit kondital.