Parasport Danmark logo hvid.png

IDRÆT GIVER SUNDHED OG LIVSKVALITET

Der er så mange sidegevinster ved at bruge idræt i arbejdet med udsatte borgere, at det næsten er tåbeligt at lade være, mener Gülcan Güven Grud, der er voksenchef i Kolding.

Gülcan Güven Grud. Foto: Jonas Ahlstrøm.
Gülcan Güven Grud. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Af Kasper Malling Beck

Hvis Gülcan Güven Grud nogensinde var i tvivl, så blev hun overbevist i Malmø. Overbevist om at alt kan lade sig gøre. Hun var på det tidspunkt centerleder i Vejle, og besøgte i den forbindelse det store parasportsstævne Malmø Open.

- Jeg har altid været optaget af, at idræt er noget, hvor vi kan synliggøre vores ressourcer uden begrænsninger. Men at se blikket i øjnene hos en mand, der er lam fra halsen og ned – og alligevel spiller boccia med en vindervilje og en udstråling, der siger ”se hvad jeg kan”, det var noget specielt, fortæller hun.

Gülcan Güven Grud er såkaldt voksenchef for social- og arbejdsmarkedsforvaltningen i Kolding Kommune. Med oprettelsen af den stilling og ansættelsen af netop hende blev en hvirvelvind sidste forår sluppet løs på kontorgangene. Det kan mærkes, selvom interviewet med Parasport foregår ved hjælp af kameraer og computerskærme. Når hun bliver ivrig, flagrer både hår og arme, mens de næsten sorte øjne smiler bredt. Og så sniger den nydelige dame et bandeord ind i de lange og engagerede sætninger, når hun - tydeligvis mod sin vilje - sætter trumf på:

- Det er fandme vores opgave at sørge for, at alle kan deltage.

Festival en kæmpe motivation
Det mantra kommer til at stå sin prøve, når Kolding til maj skal være værtsby for Special Olympics Festival, og 1500 atleter med udviklingshandicap kommer på besøg.

- Special Olympics festival har været en kæmpe motivationsfaktor, hos kommunale ledere, medarbejdere og beboere. Det er noget, som vi kan mærke i hverdagen og i den pædagogiske praksis i arbejdet med borgerne, og det er vi stolte af, fortæller Gülcan Güven Grud

Voksenchefen ønsker, at Kolding i fremtiden skal have oprettet en årlig begivenhed i retning af specialolympiaden, og at de forskellige tilbud til udviklingshandicappede bliver idrætscertificerede. Således at opmærksomheden på idræt i hverdagen ikke forsvinder, når olympiaden er overstået til maj.

- Vores fokus på idræt er en investering i sundhed og livskvalitet hos beboerne og i øvrigt også i medarbejdertrivsel. Der er så mange sidegevinster, at det næsten er tåbeligt at lade være, siger hun om ønsket om en langvarig indsats. I samme åndedrag nævner hun et stærkt engagement hos bosteder, idrætsklubber, Parasport Danmark samt et nyt politisk fokus på området i kommunen som forudsætninger for, at Kolding er i gang med at styrke sin profil i det handicapidrætslige landskab.

Adspurgt om, hvordan hun selv træder i karakter som en chef med et stort borgerfokus, bliver hun en sjælden gang tavs. Det er en vigtig pointe, fremhæver hun, at Koldings øgede tilbud til atleter med handicap ikke er hendes succes. Det er en vellykket holdindsats på tværs af tankemønstre og forvaltninger. Lidt hårdere presset lykkes det dog at få hende til at fortælle om en oplevelse, som gjorde hende glad, og som virker karakteristisk for hendes måde at passe sit arbejde på. Den fandt sted, da hun spiste aftensmad på et værested og drøftede nogle ændringer med beboerne:

- De sagde, at jeg ikke virker som en chef, og at de kan mærke, at jeg kan lide dem. Det kan jeg virkelig også godt.

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller

ENDELIG IDRÆTSFESTIVAL!

Forår, uforglemmelige oplevelser, nye venskaber og masser af sport – lyder det ikke tiltrængt? Den 20.-22. maj i Kolding er der endelig Special Olympics Idrætsfestival igen.

Stævnecentrum for idrætsfesten bliver Sydbank Arena, og der forventes op mod 1000 idrætsudøvere, primært fra Danmark men også fra flere nordiske lande.

13 sportsgrene er på programmet, og ud over idrætskonkurrencerne kan deltagerne bl.a. blive testet i sundhedsprogrammet Healthy Athletes, hvor det også er muligt at få rådgivning om sund livsstil. Derudover kan de se frem til festlige højdepunkter som åbnings- og afslutningsceremoni samt festaften om lørdagen.

Parasport Danmark og LEV sætter desuden et fælles fokus på sundhed og trivsel blandt mennesker med udviklingshandicap, når der afvikles sundhedskonference den 20. maj i Sydbank Arena.

Tryg tilmelding 
Med alle Corona-restriktioner hævet, er der tro på, at festivalen kan afholdes uden hindringer. Festivalleder Anette Svejstrup forsikrer, at helbred og tryghed har højeste prioritet i arrangørgruppen:

– Vi sætter alle sejl til for at afvikle en sikker og tryg festival efter sundhedsmyndighedernes forskrifter. Skulle vi i sidste ende blive forhindrede i at gennemføre på grund af corona, får alle selvfølgelig deres tilmeldingsgebyr tilbage, lyder det. 

Følg med i festivalforberedelserne på Facebook-siden Special Olympics Danmark