Parasport Danmark logo hvid.png

Sponsorerne heppede med

Coronarestriktioner betød, at parasportens sponsorer ikke kunne støtte de danske para-atleter fra lægterne. Målet blev i stedet at skabe japansk stemning i Danmark og heppe, så det kunne høres helt i Tokyo.

Sponsorerne heppede med
Fællesbillede med parasportens mange sponsorer ved et arrangement på Experimentarium. Foto: Thomas Sjørup

De Paralympiske Lege (PL) er det største udstillingsvindue for parasporten, så da legene i Tokyo blev udskudt til 2021, krævede det omstilling, kreativitet og et helt års forberedelse ekstra af alle para-atleterne. Her stod sponsorerne klar til at hjælpe – også selvom det betød, at det grundet restriktioner ikke længere var muligt for sponsorerne at opleve resultaterne på forreste række.

Blandt Parasport Danmarks hovedsponsorer er Elsass Fonden, en privat fond, der arbejder for bedre vilkår for personer med cerebral parese. På trods af at turen ikke gik til Tokyo denne gang, kan PL-begejstringen tydeligt spores hos fondens formand Nick Elsass: 

– Det har været fantastisk at følge alle para-atleterne på trods af, at det her været hjemmefra. Atleter som Daniel Wagner, Tobias Thorning og Peter Rosenmeier er jo fyrtårne, som er med til at promovere, ikke kun deres egen sport men parasporten generelt. Når det regner med medaljer på de store atleter, så drypper det på hele sporten og derigennem vores medlemmer. Det er derfor, at vi er hovedsponsorer for hele parasporten, siger Nick Elsass.

Little Tokyo på Experimentarium

Når turen ikke kunne gå til Tokyo, skulle der tænkes kreativt, og i Danmark blev det med Experimentarium i Hellerup som omdrejningspunkt for både OL og PL. Her blev tagterrassen pyntet med japanske lamper og blomster, der blev sat storskærm op, og DR sendte dagligt live fra deres studie på taget.

Elsass Fonden var også her en af de økonomiske kræfter bag tiltaget, der var med til at knytte dækningen af OL og PL tættere sammen.

– Da det blev afgjort, at vi ikke kom afsted, skulle det ikke ændre noget, og derfor tænkte vi, at vi lige så godt kunne bidrage til, at hele Experimentarium blev til ’Little Tokyo’ både under OL og PL, fortæller Nick Elsass.

På storskærmen kunne man nu følge konkurrencerne, som om man næsten var der. Og stod man på terrassen, smukt pyntet som en japansk have, og lukkede øjnene, kunne man lige så godt være i Tokyo.

Prøv parasport på egen krop

Under PL kunne besøgende på Experimentarium prøve parasportsgrene som atletik, kørestolsrugby, el-hockey og powerchair football. H.K.H. Prinsesse Benedikte, der i 40 år har været protektor for parasporten, lagde også vejen forbi til et spil boccia med en masse glade idrætsudøvere.

– En del af samarbejdet med Experimentarium gik ud på, at nogle af vores fysio- og ergoterapeuter og atleter skulle være med til at udbrede kendskabet til det at dyrke sport, selvom man har nogle særlige udfordringer. Hele konceptet passede fantastisk med vores vision i Elsass Fonden, fortæller Nick Elsass.

– Vi vil vise de besøgende, hvor svært parasport er, hvor professionelle atleterne er, og hvad der skal til for at dyrke sport, når man har et handicap, fortæller Nick Elsass.

Glem ikke parasporten

Det er ikke kun hovedsponsorerne, der har bidraget økonomisk til at opfylde PL-drømme. Hos virksomhedsklubben Team Parasport støtter medlemmerne specifikt para-atleternes vej mod PL.

En af medlemsvirksomhederne er EME Etiketteringsmaskiner, der som en del af Team Parasport ønsker at give atleterne en nemmere hverdag.

– For os giver det utroligt meget, at vi kan følge atleterne under de her store internationale begivenheder og se, hvordan de kæmper. De er gode forbilleder, også for os som ikke har et handicap, for de viser jo, at tæt på intet er umuligt, fortæller Henrik Juul Andersen, der er direktør for EME.

– Jeg synes, det er vigtigt, at nogle i det danske erhvervsliv støtter parasporten. Det er nemt at trække sponsorer til almenidrætten, hvor det kan være sværere for parasporten, fordi det ikke er lige så udbredt. Jeg synes, det bliver lidt forbigået og glemt, og det er synd. Derfor kan vi rigtig godt lide at støtte parasporten hos EME.

EME har været en del af Team Parasport siden 2004, og Henrik Juul Andersen glæder sig over den øgede dækning af parasporten, særligt på TV.

– Jeg har været med i Beijing og i Rio, så det har været noget helt andet denne gang. Men jeg er glad for, at der har været så meget landsdækkende TV, der har dækket de Paralympiske Lege. Det bliver bedre og bedre på den front. Vi glæder os til forhåbentligt at kunne være der personligt og støtte atleterne næste gang, fortæller EME-direktøren, der allerede er begyndt at kigge frem mod PL i Paris om tre år.