Parasport Danmark logo hvid.png

Landstrænerteamet i paraskydning vinder Pressalits Keep Living-pris 2020

Lukkede skydeanlæg og forsamlingsforbud gjorde det nødvendigt at tænke i helt nye baner, hvis de danske paraskytter skulle kunne fortsætte deres træning og forsøg på at kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Tokyo. Det gjorde landstrænerteamet, og derfor er de netop blevet kåret som vinder af Pressalits Keep Living-pris 2020.

En nøje tilrettelagt trænings- og stævnekalender og et fokus stift rettet mod internationale kvalifikationsstævner og placeringer, der skulle gøre drømmen om deltagelse ved de Paralympiske Lege i Tokyo til virkelighed. Et setup, der harmonerer meget skidt med en coronapandemi, der lukker en hel verden ned. Det var ikke desto mindre realiteten for de danske paraskytter, da de stod foran den afgørende sidste forberedelsesfase frem mod legene i Japan.

De danske paraskytter, landstræner Jonas Jacobsson og landsholdschef Jens Møllenberg havde ryggen mod muren. Flere af skytterne og landstræneren var i særlig risiko ifht. corona, og klubber og skydeanlæg var lukket. Men det var afgørende at kunne fortsætte træningen og udviklingen for ikke at komme bagud i forhold til konkurrenterne. Og der måtte kunne findes en løsning, mente landsholdschef Jens Møllenberg. Han gik i tænkeboks og udviklede en online-løsning, der har gjort det muligt for skytterne at træne og få supervision af landstræner Jonas Jacobsson, også selv om han ikke fysisk kunne være til stede.

Skytterne fik opsat træningsanlæg derhjemme, og landsholdet indkøbte webkameraer, så skytterne kunne filme deres træning. Ved hjælp af kameraerne kunne Jens Møllenberg følge med fra København og Jonas Jacobsson fra sit hjem i Norrköping i Sverige. Over sommeren blev det muligt at afholde weekendsamlinger, men stadig uden fysisk deltagelse af landstræneren. Der blev indrettet en skydeplads med fem kameraer, så Jonas Jacobsson kunne se skytten fra alle vinkler og supervisere på de mindste detaljer. Et program sikrede, at han selv kunne vælge vinkel, zoome ind og samtidig snakke med skytten, og en censor på riflen illustrerede minutiøst hele bevægelsen fra aftræk til skive for landstræneren. På den måde fik den enkelte skytte koncentreret supervision en-til-en – noget, landsholdet vil fortsætte med, også når det igen er muligt for alle at være til stede samtidig.

Løsningen har gjort det muligt for landsholdsskytterne at fortsætte træningen og stå stærkest muligt, når de til foråret forhåbentlig igen kan rejse ud til kvalifikationsstævner internationalt, og det har vakt international opsigt hos IPC, der har bragt en omtale af den danske model.

Gør indtryk
Udviklingen og opbygningen af en kompleks onlineløsning har gjort indtryk på direktør i Pressalit, Dan Boyter:
– Når man ikke længere kan samles og mødes og diskutere detaljerne, er det rigtig godt tænkt at udnytte videoteknologien til onlinetræning. Det at kunne sidde langt væk fra hinanden og kunne fokusere på, hvor man skal forbedre sin sport, det er der fremtid i. Jens og Jonas’ idérigdom og dedikation har virkelig gjort et stort indtryk på mig, og jeg glæder mig meget til at følge paraskytternes udvikling og håber på kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo, men i høj grad skal der også satses på deltagelse ved de Paralympiske Lege i 2024 i Paris. På vegne af Pressalit vil jeg ønske dem et stort tillykke med Keep Living-prisen 2020.

Elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, bifalder ligeledes valget af årets prisvinder:
– Pressalits og prisens ”Keep Living”-motto er så rammende for den kreativitet og innovation som trænere og atleter har brugt til at håndtere corona-udfordringerne, som har haft en så massiv indflydelse på alles hverdag og muligheder for at træne. Med stor afstand og på tværs af landegrænser har vore skytter og trænere med teknologiske hjælpemidler skabt en træningsramme, som kan måle sig med den normale – og på nogle punkter endda har forbedret den. Jeg er imponeret og stolt over de mange løsninger, der er blevet skabt, og jeg glæder mig til forhåbentlig inden længe at se skytterne i aktion rundt om verden igen.

Stolte prisvindere
Jens Møllenberg og Jonas Jacobsson er naturligvis stolte og glade for prisen og anerkendelsen:
– Jeg er overrasket og virkelig glad og stolt over, at vi har fået denne her anerkendelse for det arbejde, vi har lavet. De var nogle rigtig stærke kandidater, vi var nomineret sammen med, der alle har gjort et stort stykke arbejde og fortjener anerkendelse. Det gør også, at man bliver endnu mere motiveret for at fortsætte i denne her stil, siger Jens Møllenberg og fortsætter:
– Det har været en spændende proces, og der er kommet mange gode ting ud af det her, som vi ikke havde tænkt på forhånd. Vi har lært meget, og der er flere elementer, vi kan bruge fremover, også efter corona.

Om Jens Møllenberg
Alder: 40 år
Bopæl: København, opvokset i Roskilde
Medlem af Dansk Skytte Unions bestyrelse. Selvstændig, arbejder bl.a. som manager for professionelle atleter.

Om Jonas Jacobsson
Alder: 55 år
Bopæl: Norrköping, Sverige
Er en legende inden for paraskydning og har deltaget ved hele ni Paralympiske Lege fra 1980 til 2012. Han er den mest vindende paraskytte nogensinde med imponerende 17 paralympiske guldmedaljer, to sølvmedaljer og ni bronzemedaljer.

Med Pressalits Keep Living-pris følger ud over æren også 40.000 kr.
Ud over landstrænerteamet i paraskydning var også talentholdet i svømning inkl. træner Helle Kjær og holdleder Bettina Fisker samt landstrænerteamet i parataekwondo (landstræner Bjarne Johansen, assistenttræner Jasmin Andersen og fysisk træner i Team Danmark Line Hovgaard-Hansen) nomineret til prisen.

 

 

Om Pressalits Keep Living-pris

Normalt tildeles Pressalits Keep Living-pris til årets para-atlet. Resultater ved de store internationale mesterskaber plejer at veje tungt i den sammenhæng, men i år har de danske atleter måttet kigge langt efter stævner og mesterskaber.
Derfor er kriterierne for prisen, der er blevet uddelt siden 2002, lidt anderledes i år – og i virkeligheden endnu mere i tråd med dens navn: Keep Living. De nominerede er valgt ud fra deres helt særlige evne til at tænke kreativt og konstruktivt i et corona-præget år, hvor idrætsaktiviteterne og motivationen har været alvorligt udfordret, og hvor restriktioner har umuliggjort ”business as usual”. De har på hver deres måde fundet en vej til at holde fokus, fortsætte træningen og hjælpe hinanden igennem nedlukninger og aflyste stævner – og de er gået langt for at skabe nye muligheder og holde et højt niveau for atleterne.

De seneste ti seneste vindere er:

2010: Landsholdet i ridning
2011: Kvindelandsholdet i goalball
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo


Om Pressalit A/S
Pressalit A/S er den ene af Parasport Danmarks tre hovedsponsorer. Pressalit tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.