Flotte danske præstationer ved Virtus Global Games for eliteatleter med udviklingshandicap
Ni danske atleter med udviklingshandicap har med adskillige medaljer i både atletik og svømning sat et markant aftryk på det netop afsluttede Virtus Global Games i Vichy i Frankrig, der lover godt for fremtiden.
Eliteidræt for atleter med udviklingshandicap er et satsningsområde under udvikling både internationalt og i Parasport Danmark, og ved Virtus Global Games i Frankrig fik de danske atleter vist, at de har taget et stort skridt i den rigtige retning. Danmark var repræsenteret med fire atleter i atletik og fem i svømning, og til sammen vandt de ni atleter ikke færre end 28 medaljer – 15 af guld, otte af sølv og fem af bronze. Det gav Danmark en samlet sjetteplads i nationskonkurrencen ud af 45 deltagende lande.
– Det var en fornøjelse at se vores atleter i aktion, og jeg er meget imponeret over deres fysiske og tekniske niveau. Det siger meget om det gode klub- og landsholdsarbejde, der bliver gjort i både svømning og atletik, hvor Virtus-atleterne er fuldt inkluderet, siger elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, der selv var i Frankrig og opleve danskerne i konkurrence.
– Vi har leveret rigtig stærke resultater, også selv om nogle af de store nationer ikke var med. De lande, der ligger over os, har langt større delegationer og større befolkningsgrupper at rekruttere fra, og med præstationerne ved Virtus Global Games er det tydeligt, at vi trods få års satsning på eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap har rykket os markant med rum for at forløse et endnu større potentiale, siger Michael Møllgaard Nielsen.
Gode takter over hele linjen
Ved Virtus Global Games konkurreres der i tre klasser: II1 for atleter med generelle udviklingshandicap, som er svarende til den paralympiske klasse for gruppen, II2 for atleter med downs syndrom, og II3 for atleter med autismediagnoser.
Ifølge landstræner i atletik og delegationsleder for det danske hold i Frankrig, Anders Dehlholm, er det særdeles positivt, at danskerne på tværs af idrætter og klasser har hentet både metal, konkurrenceerfaring og vist højt niveau.
– Jeg er glad for, at vi leverer så godt over hele linjen. Vi har en god sammensætning af erfarne atleter og talenter, der allerede nu præsterer på højt niveau. Mange af de sportslige præstationer er på meget højt niveau inden for deres klasse, og andre leverer på et så højt niveau, at de kan gøre sig i den danske elite på almen-niveau. Det er ganske enkelt imponerende, siger Anders Dehlholm og fortsætter.
– Vi tager rigtig meget med os fra det franske foruden de fysiske beviser på de mange toppræstationerne i kraft af medaljerne. Vi har et virkelig stærkt socialt sammenhold, der hele tiden udvikler sig, og som er afgørende vigtigt – også på eliteniveau. Virtus Global Games har dertil for særligt Alexander Hillhouse og Mohamed Hersi i II1-klassen været den perfekte forberedelse til VM i svømning og atletik som afholdes i juli, og hvor begge atleter også kan kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Paris næste år.
De danske atleter ved Virtus Global Games
Atletik
- Alexander Nielsen, Hvidovre Atletik og Motion (klasse II3) - 2 guldmedaljer på 1500 m og 3000 m
- Mohamed Hersi, Parasport Frederiksberg (klasse II1)
- Lasse Kure Hansen, Viking Atletik Rønne (klasse II1)
- Adem Alamin Mohammed, Parasport Frederiksberg (II1)
Svømning
- Alexander Hillhouse, KVIK Kastrup Svømmeklub (II1) – 2 guldmedaljer, 3 sølvmedaljer, 2 bronzemedaljer
- Nis Heide Pinderup, Viborg Svømmeklub (II2) - 1 guldmedalje, 2 sølvmedaljer, 1 bronzemedalje
- Maria Kjer Rasmussen, KVIK Kastrup Svømmeklub (II3) - 8 guldmedaljer, 1 sølvmedalje og 1 bronzemedalje
- Marius Kyllesbech Danielsen, Holbæk Svømmeklub (II3) - 2 guldmedaljer, 2 sølvmedaljer, 1 bronzemedalje
- Frederik Schmidt Johansen, SVØM Slagelse Korsør (II1)
Om Virtus Global Games
Virtus Global Games blev afholdt i Vichy, Frankrig fra den 4.-10. juni 2023.
Virtus Global Games er verdens største elitesportsbegivenhed for atleter med en udviklingshandicap. Omkring tusind atleter fra 45 lande deltog i ti idrætsgrene. Læs mere om Virtus Global Games her.
Organisationen bag skiftede i 2019 navn fra INAS til Virtus og styrkede samtidig organiseringen af eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap. Organisationen er vokset fra 14 medlemslande til i dag at varetage eliteidræt for mere end 500.000 atleter fra mere end 90 lande verden over.
Flere atleter med udviklingshandicap i aktion
Netop nu er en anden stor dansk delegation bestående af 68 atleter og 27 trænere på vej til Berlin, hvor der afholdes Special Olympics World Games, som er verdens største breddestævne for idrætsudøvere med et udviklingshandicap. Kriterierne for udtagelse til Special Olympics World Games er anderledes end til eksempelvis Virtus Global Games: Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Legene afholdes for 17.gang og forventes at få deltagelse af 7.000 deltagere fra 170 lande. Læs meget mere om den danske deltagelse ved Special Olympics World Games her.
Fakta: Idræt for mennesker med udviklingshandicap
Idrætsudøvere med udviklingshandicap har mulighed for at konkurrere i forskellige regi internationalt, og det kan være vanskeligt at skelne dem fra hinanden. Her et overblik:
De Paralympiske Lege
Parasportens største internationale eliteidrætsbegivenhed, hvor størstedelen af deltagerne har fysiske handicap. Atleter med en IQ under 75 kan kvalificere sig i tre idrætsgrene: Atletik (klasse T20), bordtennis (klasse 11) og svømning (klasse S14).
Virtus Global Games
Verdens største samlede eliteidrætsstævne kun for atleter med udviklingshandicap. Der konkurreres i tre klasser: II1 for atleter med generelle udviklingshandicap og en IQ under 75 (svarende til den paralympiske klasse for gruppen), II2 for atleter med Downs syndrom, og II3 for atleter med autismediagnoser.
Special Olympics World Games
Verdens største breddeidrætsstævne for mennesker med udviklingshandicap. Målgruppen defineres i praksis som mennesker, der i hverdagen (skole, arbejde, familie, boligsituation) er afhængige af særlige pædagogiske støtteforanstaltninger. Det er værd at bemærke, at denne definition adskiller sig fra den, man bruger i paralympisk sammenhæng, hvor der er mere specifikke krav til de deltagerne med udviklingshandicap ift. bl.a. intelligenskvotient.
Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Det er vigtige principper i Special Olympics-sammenhæng og betyder, at det ikke kun er de sportsligt allerbedste, der udtages i de enkelte idrætter.
Danmark har den fordel, at vi i modsætning til de fleste andre lande har Special Olympics, Virtus og NPC (den nationale paralympiske komité) samlet under én paraply, nemlig Parasport Danmark. Det giver os mulighed for at trække en rød tråd og rekruttere fra bredden og hele vejen til toppen af eliten.