Parasport Danmark logo hvid.png

Parasport på programmet ved Skole OL

For 10-årige August Sondaj Hansen fra Tofthøjskolen i Storvorde var Skole OL-finalen i Billund den 15. juni en helt særlig oplevelse, da klassen stillede op i parasport-kategorien.

Parasport på programmet ved Skole OL

– Jeg synes bare, det er megafedt at være med. Vi har bare et virkeligt godt sammenhold i vores klasse. Jeg går faktisk ikke til noget idræt i min fritid, men kørestolsrugby var vildt fedt.

Begejstringen lod sig ikke skjule hos August, der har muskelsvind og sammen med resten af sin klasse var tilmeldt i parasport-kategorien ved Skole OL-finalen i Billund onsdag den 15. juni.

Alle kan være med
Der var indmarch, olympisk ild, fest og farver, da Skole OL-finalerne blev åbnet på Byens Plads i Billund – ’Børnenes Hovedstad’. Flere end 44.000 skoleelever har gennem året dystet i forskellige sportsgrene i Skole OL-regi, og i dagene 14.-17. juni afvikles finalerne for hhv. 4. klasserne, 5. klasserne, 6. klasserne og 7.-8.  klasserne. Onsdag den 15. juni var der desuden en særlig parasport-kategori på programmet for alle klassetrin, hvor eleverne med handicap er i centrum.
August og hans klassekammerater lægger taktik. Foto: Parasport Danmark.
August og hans klassekammerater lægger taktik. Foto: Parasport Danmark.
Her dyster eleverne i forskellige parasports-discipliner i hold, der består af en elev med handicap og klassekammerater uden. Resten af klassen er heppekor og kan deltage i åbningsceremoni, motionsløb og sideevents.
Det er første gang, at August og Tofthøjskolen er med ved Skole-OL, og for både klassen og Augusts lærer, Nanna Hansen, var det en lærerig oplevelse at tage del i parasport-kategorien:
– Det er tydeligt at se, at August har det sjovt og nyder det sammenhold, der er omkring idrætsaktiviteterne, hvor han er mere i fokus. Det giver også en stor forståelse fra de andre elever, når de selv kan fornemme, hvor svært det faktisk kan være at bruge en kørestol. Som skole kan vi samtidig bruge det her som inspiration til at tænke i alternativer, som kan inkludere vores elever med handicap endnu bedre i undervisningen og i skolens aktiviteter generelt, siger hun.
 
Det er DIF og Dansk Atletik står bag Skole OL, og DIF’s formand, Hans Natorp, nød at se de mange skolebørn, der gav den gas og fik en stor oplevelse i Billund:
– Det er svært ikke at blive både glad og hamrende stolt, når jeg kigger på de mange tusinde børn til Skole OL-finalerne. Der er glæde, sved på panden og frem for alt fællesskab. Nogle vinder finalerne, mens andre taber, men klasserne sejrer alle i samarbejde og fællesskab og får gode oplevelser sammen gennem idrætten. Tak til de mange deltagende skoler, specialforbund, partnere og Billund Kommune for at gøre Skole OL muligt, siger han.

Om Skole OL

Skole OL er OL i børnehøjde, og det låner en masse traditioner fra det rigtige OL. Der er eksempelvis indmarch, ilden tændes, og der uddeles medaljer. Disciplinerne er i flere tilfælde tilrettet alderen, så børnene fx ikke kaster med spyd, men med ’hylere’, og børnene ror ikke på søen, men i ergometermaskiner.

Skole OL så dagens lys i 2009, men her deltog udelukkende københavnske skoleelever. I 2012 blev Skole OL landsdækkende, og i de senere år er legene blevet udvidet, så klasserne ikke kun deltager i atletikdiscipliner, men også i bowling, bueskydning, dans, e-cykling, orienteringsløb, parasport, roning, triatlon og ultimate.

Det traditionsrige Skole OL er et samarbejdsprojekt mellem DIF og Dansk Atletik, som sammen med flere andre specialforbund under DIF har en målsætning om at udvikle Skole OL med endnu flere idrætsgrene på programmet og med flere deltagere til følge.

DIF og Dansk Atletik står bag Skole OL, som støttes af Nordea-fonden, TrygFonden, Billund Kommune Ole Kirk’s Fond og Salling Group (repræsenteret ved Bilka). Se mere på www.skoleol.dk.

Om parasport ved Skole OL

Parasport har været på Skole OL-programmet siden 2019. Elever med fysiske handicap eller synshandicap har haft mulighed for at konkurrere sammen med deres klassekammerater i de klassiske sportsgrene som atletik, bowling, bueskydning, dans, o-løb, roning, triatlon og ultimate. Derudover har de haft mulighed for at tilmelde sig parasport-kategorien, hvor eleverne med handicap er i centrum. Her dyster eleverne i forskellige parasports-discipliner, der er fulde af action og spænding, og hvor der er garanti for sjove og anderledes oplevelser sammen med klassekammerater og elever fra andre skoler. Der konkurreres i hold, der består af en elev med handicap samt klassekammerater uden handicap. Resten af klassen er heppekor og kan deltage i åbningsceremoni, motionsløb og sideevents.

Læs mere på  Skole OL - parasport.dk