Parasport Danmark logo hvid.png

1000 børn til fodboldfest

Med ca. 1000 deltagende børn var der igen deltagerrekord ved årets Special Olympics Skolefodboldstævne.

1000 børn til fodboldfest
Børn fra Ellevangskolen jubler ved stævnet i Silkeborg. Foto. Parasport Danmark

- I skolefrikvarteret spiller vi også fodbold, men det er sjovt at være herude fordi man kan spille mod andre skoler og få den oplevelse sammen, fortæller 11-årige Shaun Hvidt, der sammen med kammeraterne fra Øtoften Skole fra Sengeløse er med til fodboldstævnet for første gang. Og hvilken debut: holdet vandt deres række og kunne til slut løfte sejrpokalen.

- Jeg håber bare megameget at vi skal med næste år, og at vi vinder det hele igen, siger Shaun.

11-årige Shaun Hvidt havde en fed dag, da han sammen med sine kammerater fra Øtoften Skole vandt deres række.
11-årige Shaun Hvidt havde en fed dag, da han sammen med sine kammerater fra Øtoften Skole vandt deres række.

115 hold
Det store Special Olympics Skolefodboldstævne for specialklasser og specialskoler har været en fast tradition siden 2000. Igen i år nåede stævnet rekordhøje deltagertal, med 59 hold i Brøndby og 56 hold i Silkeborg. I alt ca. 1000 børn i alderen 6-18 år deltog. De yngste spillede fem mod fem og de ældste otte mod otte.

For Parasport Danmarks idrætskonsulent Stine Sloth Jensen er det vigtigt, at give målgruppen nogle oplevelser som de ellers ikke kan få i skolen.

- Det er en mulighed for, at eleverne kan komme ud og spille nogle kampe og deltage i et stævne, hvor de møder andre børn der er ligesom dem. De kan få et fællesskab både på deres skole, men også med de andre skoler som deltager, siger hun.

Fedt at møde ligesindede
Special Olympics Fodboldstævne har de sidste par år vokset sig større og større og sideløbende med stævnet har DBU og Parasport Danmark startet projektet ”En del af holdet”, der skal skabe nye fodboldtilbud for den samme målgruppe.

Dream Team-holdet fra Heltidstilbuddet på Mølleholm Skole er til hverdag med i ”En del af holdet”-projektet i Taastrup IF. For dem er fodboldfesten i Brøndby en fed mulighed for en god turneringsoplevelse.

Shaun Hvidt sammen med resten af holdet.
Shaun Hvidt sammen med resten af holdet.
Hvidovre Heldagsskole og Engskolen endte helt lige, og delte således sejren i deres række. Det synes eleverne fra begge skoler var super fedt
Hvidovre Heldagsskole og Engskolen endte helt lige, og delte således sejren i deres række. Det synes eleverne fra begge skoler var super fedt

- Børnene har jo mega glæde af det her. Nu spiller stort set alle dem vi har med i dag fodbold sammen to gange om ugen. Så har vi en pige med der normalt ikke er med på fodboldholdet, men hun bliver virkelig inkluderet af de andre, fortæller pædagog Lone Karlsson.

Hun synes, at både Special Olympics Skolefodboldstævne og ”En del af holdet”-projektet er super vigtige tiltag for børn med andre behov.

- Det fede er jo at komme ud og møde andre ligesindede og mærke at man er lige. Det handler ikke om at komme ud og vinde 14-0, siger Lone Karlsson.

Flere hold, tak!
For Stine Sloth Jensen er håbet for næste år, at der kommer endnu flere hold til og at dem der deltog i år, har lyst til at komme igen, og kan se det som en fast del af deres årshjul. Derudover håber hun, at flere har fået øjnene op for ”En del af holdet”-projektet, og fået lyst til at brede det ud i lokalområderne.

- For nogle skoler er den nærmeste ”En del af holdet”-klub flere timer væk. Vi håber derfor, at det her kan opfordre skoler og klubber til at starte et hold op.

Om stævnet  

Special Olympics Skolefodboldstævne for specialklasser og specialskoler blev afholdt midt i maj ved to stævner i henholdsvis Brøndby og Silkeborg. I alt deltog ca. 1000 børn fordelt på 115 hold.

Stævnet var et samarbejde mellem Parasport Danmark, DBU Jylland, DBU Sjælland, Silkeborg IF og Brøndbyernes IF.

En del af holdet

En del af holdet’ er et tilbud om fodbold til børn og unge med særlige behov. Projektet skal give børnene gode oplevelser med at spille fodbold i en klub på deres egne præmisser.

Tiltaget skal dels hjælpe med at få helt nye hold op at stå og dels støtte eksisterende tilbud i at blive endnu bedre.

’En del af holdet' gennemføres i tæt samarbejde mellem DBU, DBU’s lokalunioner og Parasport Danmark. Novo Nordisk Fonden støtter projektet økonomisk i perioden 2023-2025.