Parasport Danmark logo hvid.png

Siden sidst

Korte nyheder fra parasportens verden.

Special Olympics-holdet i Seest Boldklub flankeret af borgmester Jørn Pedersen, næstformand for Fritids- og Idrætsudvalget, Yrsa Mastrup, og Anette Svejstrup fra Parasport Danmark.
Special Olympics-holdet i Seest Boldklub flankeret af borgmester Jørn Pedersen, næstformand for Fritids- og Idrætsudvalget, Yrsa Mastrup, og Anette Svejstrup fra Parasport Danmark.

SPECIAL OLYMPICS IDRÆTSFESTIVAL I KOLDING

Fodboldspillerne med udviklingshandicap i Seest Boldklub var begejstrede, da de fik at vide, at hjemkommunen Kolding skulle være værtsby for special Olympics Idrætsfestival i 2022.

– Det kommer som en stor overraskelse for os alle sammen. Det er virkelig noget, vi glæder os utroligt meget til. Nu må vi bare sørge for at blive så gode, at vi kan vinde guldet, sagde Kenneth Thygesen, der glædede sig til at spille på hjemmebane.

Kolding bliver i maj 2022 den 9. værtsby for Danmarks største sportsbegivenhed for mennesker med udviklingshandicap. Med værtskabet for idrætsfestivalen vil kommunen sammen med Parasport Danmark skabe grobund for, at målgruppen i højere grad bliver integreret i det lokale foreningsliv.

– Det er et forholdsvis uopdyrket område, og vi skal sammen med Kolding sørge for, at der kommer flere idrætstilbud for mennesker med udviklingshandicap i kommunen. Det går vi i gang med nu, siger idrætskonsulent Anette Svejstrup, der er ansvarlig for Special Olympics Idrætsfestival i Parasport Danmark.

Kolding-borgmester Jørn Pedersen glæder sig over værtskabet og ser frem til at tage arbejdshandskerne på.

– Det er rigtig fedt at kunne bruge vores idrætsfaciliteter til at sætte fokus på, at vi er en by, der vil være der for alle og selvfølgelig også for mennesker med særlige behov. Det er min forventning, at vi får endnu flere af vores egne borgere med særlige behov til at dyrke idræt i de lokale foreninger. Nu har jeg stillet det løfte, at Kolding skal være repræsenteret i samtlige idrætter på festivalen, så der er virkelig noget at jagte de næste to år, lyder det fra borgmesteren.

 

TILGÆNGELIGT FITNESSCENTER PÅ VEJ I RØNNE

I Rønne på Bornholm skal fitness være for alle. 

Her blev første spadestik til Viking Atletiks 460 kvm store tilgængelige fitnesscenter taget den 18. august. Med bedre plads og niveaufri adgang er målet at skabe et center der tager ligeværdigt imod alle brugere – også dem med bevægelseshandicap. Det inkluderer fuld tilgængelighed og efteruddannelse af fitness-instruktørerne.

– Projektet har været længe undervejs, så for os i Viking Atletik er første spadestik en milepæl af de store. Vi glæder os rigtig meget til at få sat gang i byggeriet, så vi kan blive klar til dét, det egentlig handler om – nemlig at skabe bedre rammer for inklusion, fællesskab og træning for alle vores medlemmer og knytte stærkere sociale bånd på tværs af forskelligheder, siger Claus Clausen, formand for Viking Atletik.

Projektet er ét blandt tre, der har fået økonomisk støtte fra kampagnen ’Fitness for alle’. Byggeriet forventes at stå klart i løbet af foråret 2021.

 

Even Falk Magnussen er ny i bestyrelsen

Even Malk Magnussen er ny mand i bestyrelsen, Svenn Folkmann er ny formand for Eliteudvalget, og så skal Parasport Danmark have ny direktør.

Det var navne-overskrifterne på årets repræsentantskabsmøde i Parasport Danmark, der i skyggen af coronapandemien blev forsinket afholdt i Kolding den 29. august. 

I bestyrelsen har økonomiansvarlig Stig Person valgt at træde tilbage. Posten som økonomiansvarlig overtages af Asger Lind Krebs, mens den ledige post i bestyrelsen bliver besat af Even Falk Magnussen, der har været formand for Eliteudvalget i en årrække. Alle øvrige bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt.

Svenn Folkmann blev valgt som ny formand for Eliteudvalget, mens Stanis Elsborg, der bl.a. er tidligere landstræner i goalball, blev valgt som nyt medlem af udvalget i stedet for Even Falk Magnussen.

I Breddeudvalget skulle der findes en afløser for Merete Brink Speedtsberg, og det blev den tidligere paralympiske svømmer Jeanette Dam, der nu repræsenterer Parasport Frederiksberg.

i Ordens- og Amatørudvalget fratrådte Steen Bech, og i stedet blev forbundets tidligere formand, Karl Vilhelm Nielsen, valgt ind.

Endelig orienterede formand John Petersson om, at direktør Niels Christiansen har opsagt sin stilling pr. september 2021. Den tidlige udmelding giver arbejdsro til bestyrelsen i forhold til at finde profilen for den kommende direktør.

Even Falk Magnussen (billedet herover) afløser veteranen Stig Persson (billedet til venstre) i Parasport Danmarks bestyrelse.
Even Falk Magnussen (billedet herover) afløser veteranen Stig Persson (billedet til venstre) i Parasport Danmarks bestyrelse.


JYSK støtte i en svær tid 

Når mor eller far har brugt lidt for lang tid på at vælge den rigtige dyne, har børnene kunnet hygge sig med en hoppebold fra en af Flex Vendings legetøjsautomater, der står rundt om i landets JYSK-butikker. Det har været et hit for mange familier, og det er kommet parasporten til gode. JYSK valgte nemlig i juni måned at donere 111.111 kr. fra automaterne til Parasport Danmark.

Måneden efter fulgte endnu 203.980 kr. i JYSK-støtte til parasporten. Parasport Danmarks mangeårige hovedsponsor valgte nemlig at støtte parasporten med 10 kr. for hver solgt Wellpur-pude i juli.

De to donationer kommer i en svær tid med uvished, nedlukninger og aflysninger på stribe i sportens verden. Derfor vækker støtten ekstra stor glæde hos Parasport Danmarks direktør, Niels Christiansen:

- Den store støtte fra JYSK betyder meget for os og arbejdet frem mod de Paralympiske Lege næste år. At det igen lykkedes dem at indsamle et så stort beløb fantastisk og vi er utroligt taknemmelige over donationen.

Hos JYSK er de glade for at kunne støtte parasporten og de danske para-atleter. Her håber man, at de ekstra donationer i sidste ende kan være med til at skaffe PL-medaljer med hjem til Danmark næste år.

- Vi er stolte af vores langvarige sponsorat af Parasport Danmark, og det glæder mig, at vi endnu engang kan sende et stort beløb afsted til Parasport Danmark. Vi glæder os til forhåbentlig snart igen at kunne se paraatleterne i aktion, siger Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director hos JYSK.


PARASPORT DANMARK TILDELT KV FONDENS PARASPORTSPRIS

Formand John Petersson kunne i starten af juni på forbundets vegne modtage en fornem hæder i form af KV Fondens Parasportspris på 250.000 kr.

Prisen var en hæderspris i anledning af KV Fondens 70 års-jubilæum, og den blev overrakt i fondens lokaler i starten af juni. Fondsdirektør Henrik Amand Holtegaard begrundede valget således:

Parasport Danmark blev tildelt KV Fondens parasportpris 2019. Foto: Emil Baun Bartram / KV Fonden
Parasport Danmark blev tildelt KV Fondens parasportpris 2019. Foto: Emil Baun Bartram / KV Fonden

– Parasport Danmark får prisen, fordi de gennem en lang årrække har gjort en kæmpe forskel, så handicappede, hvad enten der er tale om idræt på motionsplan eller eliteplan, har haft mulighed for at dyrke deres passion for sport i lighed med ikkehandicappede.

Formand for Parasport Danmark, John Petersson, takkede for prisen, i en tid præget af udfordringer:

– Den falder jo rigtig godt. Det er jo en stor pris, og det sætter vi virkelig, virkelig stor pris på – også den tilkendegivelse og det skulderklap det er over, at vi laver så mange rammer for personer med handicap, så de kan komme til at dyrke noget idræt.

 

Parasporten har fået ny ernæringspolitik

Parasport Danmarks nye ernæringspolitik beskriver forbundets holdning og anbefalinger til bl.a. basal ernæring, brug af kosttilskud og spiseforstyrrelser. Dertil kommer gode råd til, hvordan man ernæringsmæssigt kan efterleve de særlige hensyn, der gælder for para-atleter med amputationer, Cerebral Parese og rygmarvsskader.

– Det er vigtigt for os, at vi tager ansvar for at smelte en god etik ned igennem hele vores organisation. Det er vores håb, at politikken skærper opmærksomheden hos dem, der er omkring vores landshold, så det tidligt bliver opdaget, hvis en atlet eller træner har en uhensigtsmæssig adfærd omkring ernæring, siger idrætskonsulent Lykke Guldbrandt fra Parasport Danmarks sportsmedicinske team.

Det er de to studerende Lasse Broberg og Martin Pausgaard fra professionsbacheloruddannelsen ernærings- og sundhed i Aarhus, der står bag den nye ernæringspolitik.