Parasport Danmark logo hvid.png

Danske atleter satte et flot aftryk på Special Olympics World Games

Fællesskab, glæde og bevægelse har været i centrum i Berlin i de seneste to uger, hvor 68 atleter fra hele landet fået en oplevelse for livet, vundet medaljer og personlige sejre og ikke mindst kæmpet for Danmark ved verdens største idrætsbegivenhed for mennesker med udviklingshandicap, Special Olympics World Games.

Det danske herrehåndboldhold vandt guld ved Special Olympics World Games i Berlin. Her fejrer Stefan Nielsen fra Nørresundby en af de danske sejre med de mange medrejsende danskere.
Det danske herrehåndboldhold vandt guld ved Special Olympics World Games i Berlin. Her fejrer Stefan Nielsen fra Nørresundby en sejr med de mange medrejsende danskere.

De 68 danske atleter, der stillede op i ti forskellige idrætsgrene, har i den grad været med til at skabe den enorme idrætsfest, som den tyske hovedstad har været vært for. Fra mere end 170 lande verden over har atleter med udviklingshandicap været samlet i Berlin i inklusionens og idrættens tegn.

Historisk åbningsceremoni
De danske atleter indledte turen til Tyskland med et kulturelt besøg i værtsbyen Hamm. Herefter gik turen til Berlin, hvor der den 17. juni var en storslået åbningsceremoni foran 50.000 tilskuere på det olympiske stadion i Berlin. En meget stor oplevelse for alle, der oplevede det.

–  Åbningsceremonien… det er noget, alle burde opleve. Det er den største oplevelse, man kan få – en drømmeoplevelse for livet. Det gav kuldegysninger, lyder det fra bowlingspiller Luise Niemann fra Kolding.

Det var første gang i næsten 90 år, at den olympiske ild igen blev tændt på det olympiske stadion i Berlin, som blev bygget til OL i 1936.

Den danske delegation under indmarchen på det olympiske stadion i Berlin.
Den danske delegation under indmarchen på det olympiske stadion i Berlin.
Let me win. And if I can not win, let me be brave in the attempt

Flotte danske præstationer
De følgende ni dage har 7.000 atleter med udviklingshandicap fra 174 lande kæmpet i 26 forskellige idrætsgrene. De har konkurreret, overvundet modstandere og udfordret sig selv, vundet og tabt og skabt nye fællesskaber – og levet op til mottoet for Special Olympics: ”Let me win. And if I can not win, let me be brave in the attempt.”

De sportslige danske højdepunkter er mange, og hver dag har danske atleter kæmpet med om finale- og podiepladser. Blandt dem er kuglestøder Terkel Wennevold fra Helsingør, der endte med at vinde en sølvmedalje efter et stød på 12,77 m.
– Jeg føler mig helt fantastisk! Det er vildt, så langt hård træning kan få dig hen. Det var en af de største udfordringer, som jeg var nødt til at komme igennem. Jeg vidste jo godt, at de andre kuglestødere kunne være lige så gode – man ved aldrig, hvor gode de er, så det er derfor, at jeg giver mit bedste! Nu fik jeg jo ikke en guldmedalje, men jeg vil stadigvæk ikke ændre noget som helst andet for verden i mit liv, lød det fra en meget glad Terkel Wennevold efter medaljeoverrækkelsen.
Se hele interviewet i videoen herunder. 

De danske atleter vandt til sammen 43 medaljer – ni af guld, 19 af sølv og 15 af bronze. Se en oversigt over alle de danske medaljetagere her. Derudover har en lang række andre atleter vundet medaljebånd for placeringer fra fjerdepladsen og nedefter, ligesom der er blevet sat en masse personlige rekorder.

Stor opbakning hjemmefra
Flere end 200 familiemedlemmer og venner til de danske atleter har taget turen til Berlin og skabt en flot, rød-hvid kulisse på tilskuerpladserne. Også Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte, var i Berlin og besøgte de danske atleter og overværede åbningsceremonien. Læs mere her: Forrygende åbning på Special Olympics World Games i Berlin - parasport.dk
Derudover var en række gæster fra idrætsdanmark og forskellige handicaporganisationer mødt op for at støtte de danske atleter.

På mange idrætsanlæg fyldte de rød-hvide farver godt op og gav de danske atleter masser af opbakning. Mere end 200 venner og familiemedlemmer havde taget turen til Berlin. Her er svømmer Camilla Klestrup Hansens familie på plads.
På mange idrætsanlæg fyldte de rød-hvide farver godt op og gav de danske atleter masser af opbakning. Mere end 200 venner og familiemedlemmer havde taget turen til Berlin. Her er svømmer Camilla Klestrup Hansens familie på plads.

Sportslige og menneskelige erfaringer med hjem
De danske atleter vender hjem, ikke kun med medaljer og personlige rekorder, men mange oplevelser, venskaber og personlige sejre rigere. Det glæder formand for Parasport Danmark, John Petersson:

– Det har været en fornøjelse at følge Special Olympics World Games i Berlin, og jeg er virkelig stolt af de danske atleter og den måde, de har kæmpet og været på. De har givet os så mange medrivende oplevelser, og vi har følt med dem, når det gik skidt, og jublet med dem, når det gik godt. De gjort deres bedste og repræsenteret Danmark på flotteste vis, siger han.

For Parasport Danmark er det håbet, at oplevelserne har sat varige spor i atleterne, og at de kan være med til at inspirere andre med udviklingshandicap til også at ville tage del i idrættens fællesskaber. Det er vigtigt for en målgruppe, som kæmper mere med livsstilssygdomme og levere kortere tid end resten af befolkningen.

– Jeg tror og håber, at de mange gode oplevelser og den selvtillid, det giver at være med, kan motivere atleterne og give dem et rygstød i hverdagen derhjemme. Og så håber jeg, at de kan være med til inspirere andre, så endnu flere mennesker med udviklingshandicap får glæde af at dyrke idræt, siger John Petersson.


Konkurrencerne i Berlin er nu afsluttede, og søndag aften afsluttes Special Olympics World Games officielt med en afslutningsceremoni ved Brandenburger Tor. Mandag morgen sætter de danske atleter kursen mod Danmark.

Håndboldspiller Stefan Nielsen fra Nørresundby jubler efter dansk sejr.
Håndboldspiller Stefan Nielsen fra Nørresundby jubler efter dansk sejr.

Fakta

Parasport Danmark havde en trup på 68 atleter og 27 trænere og ledere i Berlin. Se en oversigt over dem alle og deres geografiske tilhørsforhold her. Danmark var repræsenteret i ti idrætter: atletik, badminton, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning. I håndbold deltog et dansk herre- og damehold, mens vi var repræsenteret med et damehold i fodbold.
Det er sjette gang, at Danmark er med ved Special Olympics World Games.

De danske deltagere ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Det er vigtige principper i Special Olympics-sammenhæng og skal sikre, at det ikke nødvendigvis er de sportsligt allerbedste, der udtages i de enkelte idrætter.

I fire sportsgrene – badminton, bowling, golf og herrehåndbold – deltog Danmark i Unified Sport, hvor atleter med og uden udviklingshandicap spiller på samme hold eller sammen som par. Holdene/parrene består af atleter på samme alder og samme idrætslige niveau, og formålet er at fremme social integration gennem fælles trænings- og konkurrenceoplevelser. 

Special Olympics World Games er et breddeidrætsstævne, og Parasport Danmark har ikke en medaljemålsætning for deltagelsen.

Special Olympics World Games 2023 i tal 

  • 7.000 idrætsudøvere
  • 26 idrætsgrene
  • 20.000 frivillige
  • 170 lande er repræsenteret
  • Det er 16. gang, at stævnet afholdes
  • Det er første gang, at det foregår i Tyskland
  • Læs mere på berlin2023.org
  • Følg den danske deltagelse ved Special Olympics World Games på https://www.facebook.com/sodanmark

Om Special Olympics World Games 2023

Special Olympics World Games afholdes hvert fjerde år, sidste gang var i 2019 i Abu Dhabi. Før stævnet var der i perioden fra d. 12. til 15. juni 2023 indkvartering i en Host Town, nemlig byen Hamm – dette gav deltagerne mulighed for at snuse til den lokale kultur. Selve stævnet blev afviklet fra d. 17.-25. juni 2023.