Parasport Danmark logo hvid.png

Forrygende åbning på Special Olympics World Games i Berlin

Stemningen var på kogepunktet på det olympiske stadion i Berlin lørdag aften, hvor Special Olympics World Games – verdens største breddeidrætsstævne for atleter med udviklingshandicap – blev skudt i gang med et brag af en åbningsceremoni.

Den danske delegation vinker til de 50.000 tilskuere på det olympiske stadion i Berlin.
Den danske delegation vinker op mod de 50.000 tilskuere på det olympiske stadion i Berlin.

Det var en oplevelse af de helt store for de 68 spændte og stolte danske atleter og resten af den danske delegation, da de lørdag aften til lyden af ”Denmark!” trådte ind på det olympiske stadion i Berlin og blev mødt af stor jubel og klapsalver. Åbningsceremonien markerede starten på otte dage i idrættens og mangfoldighedens tegn i den tyske hovedstad, og værterne havde sat alle sejl til for at lave en fantastisk åbningsfest for de i alt 7.000 atleter fra 170 lande.

Den olympiske ild – the flame of hope – blev tændt, Special Olympics-flaget blev hejst, og der blev sat fokus på anerkendelse, fællesskab og inklusion i fejringen af verdens største idrætsbegivenhed for mennesker med udviklingshandicap. Som ved de Olympiske og Paralympiske Lege ankom den olympiske ild fra Grækenland og skal brænde, indtil World Games slutter den 25. juni. Festlighederne på det imponerende stadion Berlin, der oprindeligt blev bygget til OL i 1936, blev afsluttet med fyrværkeri og musik.
Det er første gang, at Tyskland er vært for legene.

Royal opbakning
De danske atleter har stor opbakning af venner og familie i Berlin, og lørdag fik de besøg af Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte. Hun fik lørdag eftermiddag mulighed for at hilse på atleterne og Danmarks ambassadør i Tyskland, Susanne Hyldelund, på det hyggelige Hofbräu Wirtshaus på Alexanderplatz i Berlin, og efterfølgende var hun på plads på det olympiske stadion til åbningsceremonien.

H.K.H. Prinsesse Benedikte hilser på håndboldspiller Denis Prce og unified partner Jakob Mathiasen.
H.K.H. Prinsesse Benedikte hilser på håndboldspiller Denis Prce og unified partner Jakob Mathiasen.
Det betyder meget for løber Jonas Lange og de øvrige danske atleter, at Prinsesse Benedikte har taget turen til Berlin for at vise sin opbakning til dem.
Det betyder meget for løber Jonas Lange og de øvrige danske atleter, at Prinsesse Benedikte har taget turen til Berlin for at vise sin opbakning til dem.
Det betyder meget for atleterne at repræsentere Danmark og mærke den store opbakning, og mødet med Prinsessen gjorde indtryk:
– Det var meget specielt og rørende. Man føler sig meget særlig. Det betyder rigtig meget for hele holdet at mærke opbakningen, lød det fra løber Jonas Lange, Herning, der stiller op på 5.000 m og 10.000 m.

Danskere i konkurrence
De 68 danske idrætsudøvere kommer fra Special Olympics-hold i idrætsforeninger over hele landet. I de kommende dage frem til den 25. juni skal de i konkurrence, og Danmark er repræsenteret i ti idrætsgrene: Atletik, badminton, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning. I håndbold deltager både et dansk herre- og kvindehold, mens vi i fodbold er repræsenteret ved et dansk kvindehold.

Søndag den 18. juni er de danske gymnaster i konkurrence som de første, og derudover er der divisionering (indledende testkampe/konkurrencer, der skal afgøre turneringens puljer) med dansk deltagelse i atletik, badminton, bowling, fodbold, håndbold, svømning og bordtennis. Se et overblik over konkurrenceprogrammet her eller hent den officielle stævneapp "Berlin 2023", der opdateres løbende.

Special Olympics World Games 2023 i tal 

  • 7.000 idrætsudøvere
  • 26 idrætsgrene
  • 20.000 frivillige
  • 170 lande er repræsenteret
  • Det er 16. gang, at stævnet afholdes
  • Det er første gang, at det foregår i Tyskland
  • Læs mere på berlin2023.org
    Følg den danske deltagelse ved Special Olympics World Games på https://www.facebook.com/sodanmark

Om Special Olympics World Games 2023

Special Olympics World Games afholdes hvert fjerde år, sidste gang var i 2019 i Abu Dhabi. Før stævnet er der i perioden fra d. 12. til 15. juni 2023 indkvartering i en Host Town, nemlig byen Hamm – dette giver deltagerne mulighed for at snuse til den lokale kultur. Selve stævnet afvikles fra d. 17.-25. juni 2023.