Idrætsskolen fylder 25 år
Idrætsskolen for udviklingshæmmede kunne onsdag den 15. maj fejre 25 års jubilæum. Det blev fejret i høj solskin på skolens hjemmebane i Grøndal Multicenter sammen både nuværende og tidligere elever, familier, personale og venner af skolen.
”Livet er som at køre på cykel, for at holde balancen skal man holde sig i bevægelse.”
Der kom fine ord med på vejen i åbningstalen fra komikeren Jan Gintberg midt på idrætsbanerne ved Grøndal multicenter en solbeskinnet onsdag formiddag. Det var også dette der var dagens tema – bevægelse. Idrætsskolen for udviklinghæmmede kunne nemlig fejre hele 25 år med bevægelse på skemaet, og det blev fejret med aktiviteter i lange baner. Gæsterne til jubilæet kunne få et indblik i elevernes hverdag på Idrætsskolen, og der var mulighed for at prøve blandt andet boksning, klatring, zumba og floorball. Fysisk udfordring var der nok af, og den fysiske udfoldelse har været topprioriteten gennem Idrætsskolens mange leveår. Mads Henriksen, der er souschef på skolen, forklarer:
- Mange af vores elever har en verbal eller kognitiv udfordring, så det at de kan bruge kroppen i stedet for, er oplagt for dem. Der behøves ikke sættes så mange ord på de ting vi laver her, eleverne skal handle og ikke snakke. Derigennem er der mange, som får en følelse af succes. Det gør dem trygge og giver dem selvtillid, og det er med til at skabe en positiv snebold der ruller. De får mod på at kaste sig ud i andre ting, og få succes andre steder end i idrætten.
Idrætsfestivalen bød også på en række idrætsworkshops, musikalske indslag, taler og en helt særlig kropsteaterforestilling, som er blevet skabt i fællesskab af en gruppe elever og lærer. Kropsteater er en særlig form for teater, som eleverne har udviklet, og forestillingen bestod af seks små teaterstykker helt uden ord. Der er stort fokus på, at eleverne selv kommer i spil med deres egne ideer og evner, og det var netop det, som de deltagende fik at se i Folketeatrets store teatersal.
- Eleverne udvikler sig selv her. Det er ikke os undervisere. Vi skaber et tilbud og giver dem rammerne for det, men det er udvikling, som bliver skabt eleverne imellem. Netop dette fokus på eleverne gør, at fællesskabet der er her på skolen, er altoverskyggende vigtigt. Fællesskabet gør, at eleverne som gruppe begynder at tro på, at de kan opnå noget sammen, og også individuelt, uddyber Mads Henriksen.
Det blev en dag med bevægelsesglæde, gode oplevelser og fællesskab øverst på dagsordenen i Idrætsskolens ånd. Med godt vejr og god stemning blev der afholdt fodboldturnering, og hen ad eftermiddagen sluttede jubilæumsfejringen af til tonerne af bandet Fars Rum.
Læs mere om Idrætsskolen for udviklingshæmmede på www.idraetsskolen.net