Parasport Danmark logo hvid.png

Stolt Adam Nybo var tæt på et stort PL-resultat

Vinter-PL i Beijing blev en rutsjebanetur for Adam Nybo, der på trods af en vanskelig optakt kørte op til sit bedste i slalomkonkurrencen. Desværre kostede en teknisk fejl en placering blandt verdens 15 bedste sitskiløbere.

Adam Nybo i aktion i slalom til vinter-PL i Beijing. Foto: OIS Photo
Adam Nybo i aktion i slalom til vinter-PL i Beijing. Foto: OIS Photo

Fredag aften ankom 21-årige Adam Nybo som den sidste PL-deltager til Beijing efter sin coronakarantæne, og under to døgn senere kastede han sig søndag morgen ud af startboksen i Yangqing National Alpine Skiing Centre til sin paralympiske debut.

Danskeren kørte et sikkert første gennemløb på den svære bane, og tiden 57.63 sek. rakte til en placering som nr. 24 af de 39 startende sitskiløbere. I andet gennemløb havde Adam Nybo mere fart på skien og kom igennem i en forrygende tid, der havde rakt til en placering i top-15. Desværre måtte han på bagkant se sig diskvalificeret, da han på nedkørslens sidste del var kommet forkert rundt om en port.

I situationen var skuffelsen stor for det danske hold, der dog i et større perspektiv også kan glæde sig over, at Adam Nybo fik vist de danske farver flot frem.

- Selvfølgelig er jeg skuffet i nuet, men jeg synes, at jeg kørte et superløb, også i forhold til flere af mine nærmeste konkurrenter. Det er noget af et antiklimaks i situationen, men det er et grundvilkår i denne sport, hvor det er marginaler, som afgør det. Men lige om lidt så husker jeg også den stolthed, som jeg følte, da jeg stod oppe i startboksen til mit første PL-løb nogensinde. Det er den største scene, som jeg nogensinde har været på, og jeg synes godt, at jeg kan være stolt over min deltagelse og løb, siger Adam Nybo.

Landstræner Visti Lindemann er trods diskvalifikationen imponeret over Adam Nybo.

- Det tager ikke noget fra Adams præstation, da der ikke blev vundet nogen tidsfordel ved den tekniske fejl. Han løb et fornemt løb, hvor han læste og angreb den teknisk udfordrende bane på bedste vis. Jeg kan ærgre mig over at vi ikke har et resultat med hjem – men jeg er meget tilfreds med Adam, siger han.

Sejren i slalom gik til norske Jesper Pedersen, der med i alt fire guldmedaljer har været den helt store oplevelse i de alpine sitski løb i Beijing.

Bar fanen i afslutningsceremonien
Senere søndag blev der sat punktum for vinter-PL med en flot og afdæmpet afslutningsceremoni på Beijings nationalstadion ”Fulgereden”. Der blev set tilbage på 10 dages parasport på højt niveau i flotte rammer, og Adam Nybo fik revancheret sin manglende deltagelse i åbningsceremonien ved at bære Dannebrog ind på scenen. Afslutningsvis blev værtstafetten givet videre til Milano/Cortino, der i 2026 bliver næste skueplads for de bedste para-atleter i vinteridrætterne.

Elitechef Michael Møllgaard Nielsen forventer, at det bliver med deltagelse af Adam Nybo.

- Adam er en ung atlet, faktisk blandt de yngste af de 39 startende sitskiere, og han har et stort udviklingspotentiale. Han er den første danske alpinskiløber siden vinter-PL i Nagano i 1998 til at klare de officielle krav til en PL-deltagelse, og med denne her oplevelse og de erfaringer, er der endnu mere at bygge videre på for Adam, siger Michael Møllgaard Nielsen.

Han glæder sig over, at det lykkedes at få Danmark og Adam Nybo i aktion i Beijing.

- I parasporten er vi nødt til at se muligheder og ikke begrænsninger, og det blev en ledestjerne i forhold til at få Adam til PL i Beijing. Det sportslige potentiale, som vi sammen med landstræner Visti Lindemann hurtigt kunne blive enige om, var der til at gå de ekstra mil for Adam. Mange havde en aktie i at få Adams deltagelse landet, og hans stolthed ved startporten over sin første PL-start og to fremragende gennemløb var det hele værd, lyder det fra elitechefen.

Den danske delegation sætter mandag kurs mod Danmark.

Om Adam Nybo 
Alder: 21 
By: Rask Mølle 
Klub: Skiklubben Hareskoven 
Discipliner: Slalom og storslalom i sitski 
Klassifikation: LW 12-1 
Handicap: Nedsat funktion i benene som følge af nervesygdommen Transversel Myelitis 
Bedste resultat: 12. Plads ved VM i 2022 

Vinter-PL 2022

De Paralympiske Vinterlege blev afviklet over ti dage fra den 4. til 13. marts 2022 - to uger efter afslutningen på vinter-OL i Beijing.

Der blev konkurreret i seks sportsgrene: alpint skiløb, kørestolscurling, langrend, para-ishockey (tidligere slædehockey), skiskydning og snowboard.

Kina blev topscorer i medaljetabellen med 61 medaljer foran Ukraine og Canada.

Vinter-PL blev afviklet første gang i Sverige i 1976 og har siden Tignes og Albertville-legene i 1992 haft samme værtsby og faciliteter som vinter-OL.

Danmark har vundet i alt seks medaljer, den seneste er Anne-Mette Bredahls guld i langrend i 1998 i Nagano.

DIF, Parasport Danmark og Team Danmark

DIF har med udgangspunkt i Tokyo 2020-legene formelt overtaget det operationelle ansvar for danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Baggrunden er et fælles ønske om at give OL- og PL-atleter de samme gode rammer for at præstere, og opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark.

I forbindelse med vinter-PL i Beijing er det Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen, der er udpeget som chef de mission. De organisatoriske og praktiske forberedelser foregår i tæt samarbejde med DIF, der løser mange af de praktiske og administrative opgaver.