Parasporten er på vej tilbage i omdrejninger
Der er for alvor ved at komme gang i idrætsaktiviteterne i Parasport Danmarks medlemsforeninger, der siden 1. marts har kunne tilbyde udendørs træning for grupper på op til 25 personer.
Gensynsglæden har været stor rundt om i de talrige idrætsforeninger, der de seneste 10 dage har budt medlemmerne velkommen tilbage. Mens det har været forholdsvis ligetil at genoptage aktiviteterne i udendørsidrætter som atletik og fodbold, der det seneste år har lært at tilpasse træningen efter myndighedernes råd og anbefalinger, har også flere traditionelle indendørsidrætter som svømning og håndbold valgt at rykke opstarten ud i det fri.
Udviklingen glæder Søren Jul Kristensen, der er breddechef i Parasport Danmark:
- Det er meget glædeligt, at det igen er muligt at mødes til idræt. Som alle andre idrætsudøvere har vores medlemmer lidt under coronanedlukningen. Og generelt måske mere end mange andre, da ikke alle har kunne finde alternativer til idrætsforeningernes motion og samvær.
Nyder at være tilbage
Fodbolden ruller bl.a. igen i Silkeborg IF, hvor 13 ud af 15 spillere mødte op til det første træningspas.
- For nogle af spillerne var det første gang i et år på græs. Det var, som når kalvene lukkes på græs. Humøret var skyhøjt hos alle, og håret langt hos nogle. Man kunne tydeligt mærke, at de havde savnet det, lyder det fra træner Jan Beck-Nielsen.
I Parasport Frederiksberg er det igen muligt at mødes på løbeholdene, der tæller RaceRunning-atleter, mellemdistanceløbere og sprintere med udviklingshandicap, synshandicap, cerebral parese og amputationer. Det sætter alle stor pris på.
- Det er dejligt at være tilbage og træne sammen med de andre igen. Der er god stemning, siger Andrea Stokholm Overgaard.
Selvom svømmehallerne landet over fortsat er lukket ned, er der også gang i træningen i Sigma Swim Allerød. Det har der faktisk været det meste af vinteren med de foranstaltninger, der har været nødvendige set i lyset af forsamlingsforbuddet og myndighedernes retningslinjer.
Træningen består hovedsageligt af forskellige former for løb samt reaktionsøvelser og styrketræning.
- Jeg kan mærke på svømmerne, at det er dejligt for dem, at de bliver ved med at se deres venner og holdkammerater. Der sker ikke så meget i denne tid, så det er dejligt at de stadig kan se hinanden, selvom de selvfølgelig savner at være i vandet. Det er også min første sæson med holdet, så det er dejligt, at jeg kan blive ved med at se dem og opbygge et stærkere bånd til dem, siger træner Ann Sophie Bill.
Flere skal i gang
De mange gode eksempler glæder breddechef Søren Jul Kristensen, der håber, at endnu flere klubber lader sig inspirere til at sætte gang i aktiviteterne for mennesker med handicap.
- Mens nogle klubber er meget kreative og finder på alternativer til at holde kontakten med medlemmerne, er andre meget tilbageholdende, måske fordi vi i nogle sammenhænge har med særligt udsatte borgere at gøre. Men jeg vil gerne opfordre alle klubber til at se på mulighederne. Lad jer inspirere af andre, siger Søren Jul Kristensen.
Han understreger samtidig vigtigheden af, at de mange almene klubber med hold for spillere med handicap husker at prioritere parasporten i genåbningen.
- Sørg for at der bliver plads til de hold, der har spillere med handicap. Langt de fleste idrætsudøvere med et handicap er ikke mere udsatte ift. coronasmitte end andre, og de har i mange tilfælde haft det ekstra svært under nedlukningen, lyder det fra breddechefen.
Følg med på Facebook-siderne Parasport Danmark og Special Olympics Danmark for eksempler på klubber, der er kommet godt i gang med idrætsaktiviteterne.