KIFU bygger bro til det almene foreningsliv
Københavns Idrætsforening for Udviklingshæmmede, eller KIFU som det hedder i daglig tale, dyster ved DM i rekruttering med en rekrutteringsindsats, der handler om at bygge bro til det almene idrætsliv gennem enkeltinklusion i den lokale karateklub.
- Tanken med at bygge bro til almenidrætten er, at børnene og de unge i karateklubben lærer vores medlemmer og deres handicap at kende. Vi ønsker at skabe et hold, hvor man er fælles om interessen for idrætten, og et sted hvor man ikke bliver set ned på, fordi man har et handicap, fortæller Sarah Forsberg fra KIFU.
Foreningen har gennem de seneste sæsoner har haft vokseværk. Den store tilslutning til foreningens idrætstilbud betyder, at flere af deres hold for børn og unge har været fyldt helt op, og derfor har foreningen lagt en ekstra indsats for at kunne tilbyde mere idræt. Dette grundlagde idéen om at lave brobygning til det almene idrætsliv.
Som handicapidrætsforening er alle KIFUs idrætstilbud hold for medlemmer med udviklingshandicap, men som noget nyt har KIFU lavet et samarbejde med en karateklubben Kyokushinkai om at enkeltinkludere børn på klubbens eksisterende hold. Selvom karate er en lille idrætsgren i det danske idrætsliv, giver det ifølge Sarah god mening at kigge i den retning, når børn og unge med særlige behov skal vælge idrætsgren.
- Grunden til at vi netop valgte karate som den idræt, vi ville bygge bro med, er at karate er en individuel sport med nogle helt klare regler. Der undervises i det samme hver gang, hvilket skaber en ro og genkendelsesglæde, som vi ved at vores medlemmer sætter stor pris på, fortæller Sarah og holdet har da også vist sig, at have interesse hos KIFUs unge medlemmer:
- Vi har prøvet holdet af inden sommerferien med seks børn med udviklingshandicap, og det var en stor succes. Vi har nu tre tilmeldt holdet, og forventer flere efter sæsonstart.
Det første integrerede hold i almenidrætten
KIFU har eksisteret i snart 30 år, og de har altid kun haft hold for udviklingshæmmede og andre med særlige behov. Aldrig før har de tilbudt et hold, der er fuldt integreret i almenidrætten, men processen var ganske simpel. Efter et møde med karateklubben blev de enige om at realisere det nye tiltag.
I karateklubben vækker det nye samarbejde stor begejstring, og ifølge Anjum Parwaiz fra karateklubben kan samspillet mellem børn med og uden handicap være med til at styrke flere af kyokushin karateudøveres kerneværdier.
- Vi får gjort alle vores medlemmer, og specielt vores børn og deres forældre, til endnu mere robuste, runde og afbalancerede mennesker. Ikke bare fysisk stærke, men endnu mere vigtigt mentalt stærke med empati, ydmyghed og hjælpsomhed. Det er kerneværdier for en Kyokushin karateudøver. Kyokushin er en livsstil og livsfilosofi, hvor den enkelte ud fra en stærk fysisk og mental base kan begå sig ligeværdigt og værdifuldt med andre. Ved at vores børn træner med børn med udviklingshandicap, så får vi trænet dem i at forstå deres verden med deres styrker og udfordringer. Det hjælper børnene til at se dem som ligeværdige mennesker, og få udryddet berøringsangst.
Flere brobygningstilbud på vej
På grund af den store efterspørgsel på idrætstilbud, har KIFU over sommeren oprettet flere hold end planlagt, og derudover også indgået endnu et brobygningsprojekt gennem et samarbejde med AJAX boldklub og deres håndboldhold Happy Kidz for børn og unge med særlige behov.
Vil du læse mere om KIFU og deres mange idrætstilbud, kan du klikke ind på www.kifu.dk.
Karateholdet har opstart efter sommerferien den 3. september.