Parasport Danmark logo hvid.png

Helene Elsass Prisen hylder RaceRunning og Parasport Frederiksberg

Mandag den 9. marts blev Helene Elsass Prisen endnu engang uddelt. I år gik prisen til Parasport Frederiksberg og landstræner Leif Nielsen for det store arbejde med RaceRunning.

Vinderne af Helene Elsass Prisen 2020 blev Parasport Frederiksberg og landstræner Leif Nielsen.
Vinderne af Helene Elsass Prisen 2020 blev Parasport Frederiksberg og landstræner Leif Nielsen.

Elsass Fonden og CP Danmark uddelte igen i år Helene Elsass Prisen på 150.000 kroner. I år gik prisen til en lokal idrætsforening, Parasport Frederiksberg, og en ildsjæl, landstræner Leif Nielsen, som har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.

Grundlaget for at tildele Parasport Frederiksberg prisen er, at foreningen er et epicenter for opfindelsen og udviklingen af parasportsdisciplinen RaceRunning, der nu er tæt på at opnå paralympisk status, ikke mindst takket være Leif Nielsen, der har været landstræner inden for sporten siden 2011. 

Prisen blev uddelt i Elsass Fondens flotte lokaler i Charlottenlund, og det var med kongelig glans, da prisen blev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for parasport. Til at præsentere dagens prismodtagere var Mads Witt Demant, næstformand i CP Danmarks hovedbestyrelse, og han gav blandt andet vinderene disse ord med på vejen: 

- RaceRunning er mange ting, og det er fantastisk at folk med CP kan dyrke sådan en idræt. Det er både fysiske, den sunde mentale tilstand og fællesskabet omkring at mødes og dyrke idræt, der gør at RaceRunning er med til at sikre, at man kan komme ud, mærke den friske luft og mærke livet omkring sig. Det er enestående at opleve, hvordan svært fysisk handicappede får muligheden for selv at bevæge sig rundt og få fart på. 

Ved at tildele prisen til Parasport Frederiksberg ønskede Elsass Fonden samtidigt at sætte fokus på landstræner Leif Nielsen, og hans store arbejde med udviklingen af RaceRunning særligt på det professionelle plan, og arbejdet mod at gøre idrætten til en del af det paralympiske program. Efter at have modtaget prisen sammen med Mansoor Siddiqi, der er formand for Parasport Frederiksberg og opfinderen af RaceRunning-sporten, sagde Leif Nielsen blandt andet: 

- Mit motto har altid været 'alle kan løbe, vi gør det bare på hver vores måde'. Jeg elsker at være inde i det her felt med RaceRunning. For mig er det en gruppe løbere, der løber med nogle andre forudsætninger end som jeg selv gør. Den viden, erfaring og glæde ved løb, som jeg selv har, vil jeg gerne give videre til alle der har lyst til at være løbere, om det så er med eller uden et redskab. Det er bare at se på mulighederne fremfor begrænsningerne. 

 

Om Parasport Frederiksberg

Det er racerunning, der for alvor har gjort klubben Parasport Frederiksberg kendt. Ikke kun i Danmark, hvor det er en af landets største klubber, men også i udlandet, hvor et stigende antal atleter, trænere og ledere hvert år mødes til et internationalt racerunningstævne på Frederiksberg Stadion. Klubben har desuden sat en høj standard ift. inklusion. Det er sket ved at indgå samarbejder med en række specialskoler og handicapgrupper og dermed skabe en unik ramme for alle, der ikke kan indgå i fællesskaber i en almindelig idrætsklub. Også folk uden handicap er inddraget i aktiviteterne. Det har gjort Parasport Frederiksberg til en klub, der i høj grad omfavner inklusionsbegrebet og gør det til en naturlig del af idrætsmiljøet.


Om RaceRunning

Personer med svære fysiske handicap som cerebral parese, der f.eks. bruger elektrisk kørestol, kan dyrke racerunning, hvor man løber med støtte fra en specialbygget løbecykel – en såkaldt racerunner. Racerunning er den mest udbredte para-atletikdisciplin i Danmark. Hver sommer afholdes verdens største internationale racerunning-camp på Frederiksberg.