Den paralympiske elite samlet til Pressalit Sports Academy
Godt 75 atleter, holdledere og trænere fra ti idrætter var lørdag den 6. november samlet i Vejle til Pressalit Sports Academy for at dele erfaring og inspiration, afrunde et begivenhedsrigt paralympisk år og kigge frem mod de kommende opgaver.
Arrangementet havde fokus på at evaluere deltagelsen ved de Paralympiske Lege i Tokyo og de erfaringer, der er vigtige at tage med videre derfra. Derudover var der fokus på at genetablere de sociale relationer atleter og trænere imellem, som er afgørende for, at Pressalit Sports Academy (PSA) kan fungere som det netværkshub, det er tænkt som.
Direktør i Pressalit, der er den ene af Parasport Danmarks hovedsponsorer, Dan Boyter, har været med til at udvikle og etablere sportsakademiet. Han startede dagen med at tage deltagerne på en kortere rejse tilbage i tiden og satte også fokus på udviklingen af de Paralympiske Lege, der stiller stadig større krav til atleterne. Han glædede sig samtidig over at se den udvikling, som parasporten har været igennem, og hvordan Pressalit Sports Academy har bidraget hertil og stadig gør i dag.
I videoen herunder kan man se mere fra Dan Boyters velkomst og få flere indtryk fra dagen:
Paneldebat
På programmet var der desuden en paneldebat, der havde til formål at give en række af de atleter og trænere, der ikke var til PL, et indblik i, hvad det kræver og indebærer at komme med og forhåbentligt også at have succes der. Panelet blev kompetent ledet af Team Manager fra Team Danmark, Magnus Wonsyld, og bestod af fire paralympiske atleter og to landstrænere: Mikkel Schöttel (kørestolsrugby), Amalie Vinther (svømning) Lisa Kjær Gjessing (taekwondo) og Daniel Wagner (atletik) samt landstræner i ridning, Astrid Gemal, og landstræner i taekwondo, Bjarne Johansen.
Paneldebatten var et nyt tiltag, og det fungerede rigtig godt, vurderer elitekonsulent i Parasport Danmark, Jonas Schmidt Christensen:
– Alle paneldeltagere var meget åbne og ærlige, og de øvrige deltagere deltog aktivt med spørgsmål, så vi fik en meget givende og oplysende debat. Panelformatet skaber en god dynamik deltagerne imellem, og det bliver nok ikke sidste gang at vi gør det på den måde.
Inspiration fra olympisk guldvinder
Blandt dagens oplægsholdere var OL-sejler Jonas Warrer, som var inviteret af en særlig grund, fortæller Teis Gröflin Corneliussen der var ansvarlig for planlægningen og koordineringen af dagen:
– Tanken med at invitere Jonas ind var, at vi i parasporten selvfølgelig skal være opmærksomme på at vores egenartethed og samtidig være bevidste om, hvor vi kan finde inspiration og læring fra almenidrætten. Jonas Warrer har været blandt de bedste i 49’eren siden 2008, hvor han vandt OL-guld, og det var inspirerende at høre om hans måde at arbejde på. Han fremhævede seks centrale fokuspunkter, eksempelvis at tage ejerskab over de beslutninger, som man selv har indflydelse på, frem for at lægge ansvaret over på andre. Det gav nogle interessante refleksioner, som er relevante for alle atleter.
Evaluering af PL i Tokyo
Dagen bød også på evaluering af PL i Tokyo for de atleter, der var med ved legene. Det foregik sammen med chef de mission Nicklas Bjaaland og skal sikre, at setuppet omkring forberedelse og deltagelse i Paris optimeres endnu mere. De øvrige deltagere fik et tankevækkende og inspirerende oplæg fra fysioterapeut for landsholdet i paradressur Jesper Hedeager og sportsfysiolog i Team Danmark, Christina Øyangen Ørntoft, der begge var en del af den danske delegation ved de Paralympiske Lege i Tokyo. I deres oplæg satte de fokus på de fysiske grænser for PL-atleter og rejste spørgsmålet om, hvor meget man kan forlange af atleter med handikap, og om PL-atleter kan presses mere end det sker i dag? Det gav anledning til gode drøftelser i de enkelte idrætsgrupper, og flere landstrænere og atleter tog overvejelser med hjem om, hvordan de kan optimere de eksisterende træningsvaner.
Turen går til Paris
Det er ikke alene titlen på den velkendte rejsebog, som også var præmien i den indlagte bocciaturnering, der fik konkurrencegenet vakt og fungerede som afbræk fra oplæg og debatter. Det er også faktum i nær fremtid, når man tager de paralympiske briller på, og det kiggede elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, frem imod sidst dagen.
Det blev samtidig også afrunding på en indholdsrig og givende dag, vurderer idrætskonsulent Teis Gröflin Corneliussen.
– Vi har lagt mange kræfter i at få sat et inspirerende og måske lidt anderledes program sammen. Det synes vi, at vi lykkedes med. Men det vigtigste er jo, hvad atleterne og trænerne synes. Derfor følger vi også op og gennemfører en evaluering af dagen, så de kommende PSA-arrangementer bedst muligt kan klæde trænere og atleter på til at hente flest mulig medaljer hjem til Danmark frem til og under PL i Paris i 2024.
Om Presalit Sports Academy
Pressalit Sport Academy (PSA) er Parasport Danmarks udviklingsakademi, der arrangeres i samarbejde med en af vores hovedsponsorer, Pressalit. PSA har været afviklet siden 2006 og fungerer som en platform for kompetenceudvikling af atleter, trænere og ledere. Det er en mulighed for at praktisere vidensdeling, netværksdannelse og socialt sammenhold på tværs af idrætsgrenene. PSA består af en til to årlige workshops eller fagdage, hvor atleter, trænere, ledere og eksperter samles et sted i landet med fokus på udvalgte temaer og udviklingsområder. Trænere og holdledere mødes derudover også et par gange om året. Bl.a. Team Danmark bidrager med sine ressourcer og kompetencer på det idrætsfaglige område, hvilket er med til at sikre den højeste kvalitet på de forskellige satsningsområder.