Springet til toppen
Parasport Danmark og sportschef Teis Bro vil med en ambitiøs strategi for talent- og elitearbejdet sikre, at Danmark er førende blandt mindre nationer ved de Paralympiske Lege i Los Angeles og Brisbane.
Paris 2024 blev på mange parametre det bedste danske PL i 20 år. Danmark sendte Nordens største delegation til de Paralympiske Lege og vendte hjem med 10 medaljer – den største medaljehøst siden legene i Athen i 2004. Resultatmæssigt var Danmark bedst i Norden og nummer tre blandt alle nationer med under 10 mio. indbyggere. Det var samtidig første gang siden 2008, at de danske PL-atleter vandt flere medaljer end OL-holdet.
De flotte resultater afspejler, at et tættere samarbejde mellem Parasport Danmark, DIF og Team Danmark begynder at give pote. De paralympiske forberedelser har fået en økonomisk indsprøjtning via midler fra KIRKBI, og ekspertbistanden fra Team Danmark er øget markant, fortæller Parasport Danmarks nye sportschef Teis Bro.
- Det har været ganske afgørende for resultaterne, at vi har forbedret rammevilkårene for atleter og trænere i de paralympiske idrætter. Det er også helt afgørende for den videre udvikling, at det optimeres yderligere, siger han.
Men med den nye talent- og elitestrategi for de paralympiske idrætter tager Parasport Danmark også selv et større ansvar for, at den positive udvikling fortsætter, og at Danmark i 2008 og 2032 er i verdenstoppen blandt mindre nationer.
- Vores vigtigste opgave som forbund er at sætte retningen og prioritere vores midler og ressourcer. Jeg ønsker, at vi bliver bedre til at understøtte de idrætter, hvor der er størst potentiale, og bedre til at guide atleter i den retning, hvor de får de bedste vilkår til at nå deres ønskede niveau. Mit mål er, at vores talent- og elitearbejde bliver mere fokusbaseret og helhedsorienteret, siger Teis Bro.
Den danske vej
Fire strategiske indsatsområder skal sætte retningen for Parasport Danmarks talent- og elitearbejde frem mod legene i Brisbane. Tilsammen udgør de ”den danske vej til paralympisk succes”.
- Danmark kommer nok aldrig til at vinde på antallet af atleter eller antallet af træningstimer, vores atleter forventes at lægge i det her. Sådan en tilgang afspejler ikke vores størrelse, økonomi eller værdier. Vores vej handler om at sikre kvalitet og en naturlig progression mellem de forskellige faser i idrætslivet lige fra det første møde med parasporten og til verdensklasseniveau for dem, der ønsker at gå hele vejen, siger Teis Bro.
For at øge kvaliteten vil Parasport Danmark fremover i højere grad prioritere talent- og elitearbejdet i syv udvalgte paralympiske idrætter, hvor der skal skabes udviklings- og elitemiljøer i verdensklasse. Samtidig vil sportschefen styrke klassifikationsområdet og arbejde mere systematisk med etablering af nye, stærkere samarbejder med de vigtigste interessenter i parasporten.
- Udgangspunktet for al vores arbejde er, at atleterne er hele mennesker, og vi skal opnå sportslig succes på en måde, der er ansvarlig og bæredygtig, og hvor der er tid og ressourcer til at have fokus på det enkelte individ. Det kan vi ikke gøre uden samtidig at foretage nogle klare prioriteringer, siger Teis Bro.
En personlig rejse
Det er netop den enkelte atlets rejse fra talent til elite, der optager Parasport Danmarks sportschef. Derfor skal fremtidens udviklings- og elitemiljøer i verdensklasse være med til at skabe større idrætsglæde og højere fastholdelsesprocent blandt talenter og landsholdsatleter bl.a. ved at fokusere på løbende sportslig og uddannelsesmæssig rådgivning og vejledning og dygtiggørelse af parasportens trænere og eksperter.
- Når vi taler om udviklings- og elitemiljøer i verdensklasse, mener vi et ikke-opdelt forløb for en hvilken som helst idrætsudøver, der ønsker at udvikle sig. Det er et brud med den klassiske opdeling mellem bredde og elite og i stedet et forsøg på at se atletens udvikling som et helhedsorienteret forløb, hvor der bliver en naturlig og meningsfuld overgang til en elitesatsning for dem, der ønsker det, siger Teis Bro.
Vejen til verdensklasse starter med idrætsspecifik rekruttering og en god introduktion til parasporten, mener han.
- Udøverne skal tages i hånden, og vi skal sikre, at de bliver mødt af et kvalitetstilbud og et positivt, forpligtende fællesskab lige fra starten og uanset, hvilken idræt de gerne vil dyrke, siger Teis Bro.
Viser det sig, at du har talent og en drøm om at udvikle dig sportsligt, skal vejen frem være klar – og brolagt af kompetente trænere, ledere og eksperter.
- Vi skal være i stand til at sige, at med dine forudsætninger, så er det denne her vej, vi vil anbefale dig at gå. Her er potentialet størst for lige netop dig. Det indebærer jo også, at vi skal have et endnu bedre billede af, hvilke klubber og ressourcepersoner, der er derude, end vi har i dag, siger han.
Når du til et niveau, hvor du kan konkurrere på den paralympiske scene, vil Parasport Danmark sikre, at du er omgivet af træner- og ekspertbistand i verdensklasse. Men det er også vigtigt for sportschefen, at hverdagen fungerer for parasportens topatleter.
- Det kræver utrolig dedikation og mange ofre at holde sig på toppen, og derfor skal vi hjælpe vores atleter med at skabe sammenhæng i tilværelsen. Det er vigtigt for mig, at rammevilkårene bliver styrket, så det bliver endnu mere attraktivt at være en dygtig atlet – og en god træner – i parasporten, fastslår Teis Bro.
Parasport Danmarks nye talent- og elitestrategi løber fra 2025 til 2032.
Fire strategiske indsatsområder
- Prioritering af idrætter
Der fokuseres på prioriterede idrætter for at skabe resultater på kort og lang sigt inden for Parasport Danmarks økonomiske ramme. I perioden 2025-2028 prioriteres atletik, badminton, bordtennis, cykling, dressur, skydning og svømning.
- Udviklings- og elitemiljøer i verdensklasse
Parasport Danmark vil optimere det sportslige setup og styrke sammenhængene mellem fire faser i atleternes udvikling: Idrætsspecifik rekruttering, fastholdelse, talenthold og overgang til landshold.
- Robust og udviklende klassifikationsstruktur
Parasport Danmark skal udvikle en klassifikationsstrategi, der styrker sammenhængene mellem national og international klassifikation, skaber klarhed om regler og procedurer og professionaliserer området til gavn for danske atleter.
- Øget samarbejde og finansiering
Der skal arbejdes systematisk med at etablere nye og styrke eksisterende samarbejder omkring parasporten, så de økonomiske rammer om talent- og elitearbejdet forbedres. Det indebærer bl.a. en særlig opmærksomhed på, at der i de prioriterede paralympiske idrætter støttes op om Parasport Danmarks aktiviteter over for medier, sponsorer og samarbejdspartnere.