Power-fuldt EM
Frivillige ildsjæle satte strøm til det første internationale mesterskab i en el-kørestolsidræt på dansk jord, som bød på højspændte kampe i en unik kulisse på Musholm.
Tekst: Jannik Lund Andersen
Foto: Lars Møller
Det var ikke kønt, da det danske landshold i Powerchair Hockey kortsluttede i EM-semifinalen mod Holland. De danske spillere blev kørt over og tappet for energi foran 200 lettere chokerede danske publikummer på Musholm. Dagen efter en historisk lussing, som lød på hele 2-18, skulle Danmark forsøge at rejse sig i kampen om EM-bronze – en must win for de slagne danskere, der måtte acceptere, at drømmen om guld på hjemmebane var slukket. Men de 10 danske spillere viste på banen, at de hverken havde tabt motivationen eller følte sig tynget af opgaven, da de først på eftermiddagen kom blæsende ud til opgøret mod Italien. Danskerne var genopladet. Fra første sekund var det dem, der tog teten og fik sat de azurblå under et tungt pres.
Forløsningen kom efter tre og et halvt minut, da Nikolaj Richelsen hamrede Danmark i front og fik fyret op under familie, venner og fans på de mobile tribuner, der hele ugen fik skabt en intim, elektrisk atmosfære omkring de danske EM-kampe. Så var lørdagens skuffelse allerede glemt, og de danske tilskuere var knap nået igennem ”Og det var Daaaanmark”, før Richelsen også havde gjort det til 2-0.v”Nik-e-lej, Nik-e-lej, Nik-e-lej” lød takken fra tribunerne. Og landsholdet var godt på vej mod en meget overbevisende 6-3 sejr og en godkendt bronzepokal på hjemmebane.
Den hårde linje
Landsholdets anfører Kristoffer Dahl Hansen er lykkelig for, at danskerne sluttede stærkt af og fik mulighed for at fejre en medalje med de entusiastiske danske fans.
- Vi er ret godt tilfredse. Vores mål var at vinde guld på hjemmebane, men Holland og Tyskland (det andet finalehold, red.) var stærkest denne gang og har nogle helt exceptionelle individualister, der ramte deres topniveau og gjorde en stor forskel for dem, siger vejlenseren, der til dagligt tørner ud for Parasport Aarhus.
EM i Danmark levede til fulde op til hans forventninger.
- Musholm var en fed kulisse, og der var lidt en grydestemning omkring vores kampe, som vi ikke har oplevet andre steder. Ofte spiller vi i store håndboldhaller, hvor der er langt ud til publikum. Her kunne vi virkelig mærke, at vi havde vores fans med os, siger han.
EM på hjemmebane betyder, at betydeligt flere venner, familie, fans og nysgerrige havde mulighed for at følge Danmark og opleve Powerchair-sporten live.
- Vi plejer måske at få 25 danskere med på rejserne, og her var vi vel mellem 150-200 i hallen, så det har været rigtig sjovt. Det betyder meget at få lov til at vise vores landshold og sport frem herhjemme, og vi håber jo alle sammen, at vi har været med til at åbne nogle øjne for Powerchair Hockey, og at det trækker nye spillere til klubberne, siger Kristoffer Dahl Hansen.
Den rutinerede ”T-stav-spiller”, der har muskelsvind, fik debut for landsholdet op til EM i 2008. Siden da er der sket rigtig meget både på og omkring spillet på banen. Tempoet er skruet op, og i Danmark blev også der gået til stålet i en grad, der kom bag på den danske anfører. Og her finder vi nok en del af forklaringen på, at Danmark kunne tabe hele 2-18 til Holland, som de for bare to år siden besejrede 4-3 i VM-finalen.
- De kørte sindssygt hårdt. Det gjorde alle. Dommerlinjen overraskede os en del, når man tager i betragtning, at vi jo ikke dyrker en kontaktsport. Normalt må vi knap nok røre banderne, men her blev der slået hul i dem flere gange. Det ændrede spillet, siger Kristoffer Dahl Hansen.
Det ændrer dog ikke på, at Holland også i danskerens øjne var bedste hold på Musholm. Særligt MVP Jules van der Heijden drillede Danmarks forsvar i semifinalen.
- Vi forsøgte os med et højt pres, men efter de første minutter kom vi til at hænge efter, og det blev for usammenhængende. Det udnytter en klassespiller som Jules, der virkelig også laver noget magi. På et tidspunkt knækker det bare helt for os, siger Kristoffer Dahl Hansen.
En elsjæl i kulissen
Mens hollandske Jules under aftenens afsluttende EM-banket blev hædret med den største hæder for spillet på banen, er det Dorte Berenth, der fortjener at løbe med MVP-trofæet for en utrolig indsats bag scenen.
Dorte Berenth er hjernen bag EM i Danmark, eller ”chefen for biksen”, som hun selv udtrykker det med et glimt i øjet. Hun er også go to-kontakt for det internationale forbund, frivilligkoordinator, flagbærer, brandvagt, velkomstkomité for officielle gæster – og mor til landsholdsprofilen Anders Berenth. Hendes engagement i EM er fuldstændig frivilligt.
Hvis hun søndag eftermiddag var ved at være godt mør – otte dage efter ankomsten af de første spillere, trænere og officials på Musholm – var det dog hverken til at se eller mærke, som hun med vanligt overskud og smil på læben selv gik forrest med kost og fejebakke i klargøringen af finalebanen.
- Søndag var sgu også en dejlig dag. Der var ikke så meget energi tilbage, men det var en fed følelse at stå der og vide, at rigtig meget af det, vi havde sat os for, var gået op i en højere enhed, fortæller Dorte Berenth, der i skrivende stund – godt to uger senere – har haft en smule tid til at sænke pulsen og fordøje de mange indtryk.
- Helt overordnet har EM været fantastisk oplevelse for mig. Jeg har været udfordret, men mest på den positive måde. Det jeg hører fra holdene er, at vi på mange områder er lykkes med at lave et EM, der overgår, hvad de har prøvet før, siger hun.
Fantastiske rammer
Særligt forholdene på Musholm, der er nationalt træningscenter for det danske landshold i Powerchair Floorball (som sporten benævnes i Danmark) har været hendes trumfkort.
- Mange af dem (spillerne, red.) har jo aldrig oplevet noget lignende, siger Dorte Berenth.
- Her er bare alt den plads og alle de hjælpemidler, de skal bruge. Der er intet besvær med indkvartering, ingen bøvlet transport til og fra kampene, ingen ventetid ved toiletterne eller elevatorer. Det hele spiller bare.
Lige så afgørende som de fysiske rammer er de frivillige, der har puklet i kulissen både med nøje skemalagte opgaver og i pludseligt opståede ”nødsituationer”. Som da holdet fra Schweiz missede deres lufthavnsbus, på egen hånd forsøgte at tage toget fra Korsør uden at booke lift, sad fast på perronen, måtte opgive at tage toget, skulle bæres væk fra perronen og hjælpes på vej med en ny bus, der lige skulle bestilles…
Dorte Berenth fik mulighed for at håndplukke et crew på 16 frivillige til at trække det største læs. De har været altafgørende for eksekvering af alt praktik omkring EM, mens nogle også har spillet en stor rolle i planlægningsfasen.
- Jeg har prikket til nogle i mit netværk, som jeg vidste, jeg kunne regne med. Det er både folk fra sporten, forældre til spillere og personer, jeg kender gennem Muskelsvindfonden. De har været guld værd for mig og for EM, siger Dorte Berenth.
Drøm om hjemmbane-VM
Kunne hun finde på at lægge krop og sjæl i endnu et elektrisk mesterskab på dansk jord? Det kræver lidt betænkningstid, men svaret er positivt.
- Absolut. Men først skal jeg holde en ferie, siger Dorte Berenth.
Et sådan mesterskab kunne være i 2030. Næste gang anfører Kristoffer Dahl Hansen og resten af landsholdet får mulighed for at revancere nederlaget til Jules van der Heijden og de andre hollandske spillere bliver til VM i 2026, hvor Danmark skal forsvare guldet i Finland. Derefter følger et EM i 2028, og så har de danske spillere en stille drøm om, at VM kunne lande i Danmark i 2030.
- Det kunne jo være vildt fedt at bygge videre på det her og fortsætte med at promovere og udvikle sporten herhjemme. Jeg håber da, det er noget, Parasport Danmark og Musholm kunne være interesserede i at støtte op om, siger Kristoffer Dahl Hansen.
Powerchair Hockey
Powerchair Hockey, der i Danmark er kendt som Powerchair Floorball, er en holdsport for mennesker med et fysisk handicap, typisk muskelsvind eller cerebral parese. Der spilles i speciallavede elektriske kørestole, der må køre op til 15 km/t.
Kampe afvikles over to halvlege a 20 minutter på en indendørs bane. Hvert hold har fem spillere på banen. Mindst to af de fem spillere har en særlig T-stav, som er fastmonteret på fronten af sportsstolen. Målmanden skal være en af de to. De øvrige spillere bruger en håndholdt stav og er de mest funktionsstærke og iøjnefaldende spillere for publikum.
Der er tre klubhold i Danmark: Parasport Aarhus, Parasport Aalborg og GIF Orient.
EM i Powerchair Hockey 2024
EM blev afviklet fra den 23. til 27. oktober 2024, og det var første gang Danmark var vært for et internationalt mesterskab i en el-kørestolsidræt. Mesterskabet blev spillet på Musholm, der sammen med Parasport Danmark, Sport Event Denmark og Slagelse Kommune var værter for ca. 200 spillere, trænere, officials og hjælpere.
Otte hold deltog i EM, der blev indledt med en åbningsceremoni med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for Parasport Danmark. Alle billetter var udsolgt til EM, og der var fuldt hus med ca. 300 tilskuere til alle Danmarks kampe.
Medaljeplaceringerne:
Guld: Holland
Sølv: Tyskland
Bronze: Danmark