Leder: Når 1+1 bliver 3
De første danske idrætsforeninger blev stiftet for over 160 år siden, og selv om meget har ændret sig siden, er det stadig de frivillige, der er hjertet i den danske idrætsbevægelse.
Det slog mig i den grad, da jeg den 23.–27. oktober var til EM i Powerchair Floorball på Musholm. Mesterskaberne blev afholdt i samarbejde med gode kræfter i Slagelse Kommune, Sport Event Denmark og Musholm – Ferie, Sport & Konference, men det var ikke mindst de mange frivillige omkring sporten, som skabte en event, der satte en ny standard for, hvordan det Internationale Powerchair Floorball-forbund fremover kommer til at afvikle mesterskaber.
Vi ansatte i Parasport Danmark bidrog på en række områder, men det var de frivillige ildsjæle, der var den drivende faktor i både planlægning og afvikling. Det var hele præmissen, da Parasport Danmark sanktionerede eventansøgningen, og den indsats, viden, engagement og professionalisme de frivillige lagde for dagen var beundringsværdig. Og alt blev klaret med et smil og et overskud, som var motiveret af en fælles sag: at være sammen og have det sjovt.
Det er sgu noget af det, et stævne kan – om det er et svømmestævne, DM i kørestolsrugby eller som her et europamesterskab. Mange af mine egne bedste oplevelser som både ansat og foreningsfrivillig har været det sammenhold, som en event kan skabe – for eksempel i sommer ved de Paralympiske Lege i Paris.
Der er ingen magisk metode til at rekruttere frivillige, siger man, men jeg blev alligevel i tvivl om, hvorvidt vores frivillige eventkoordinator, Dorte Berenth, havde en tryllestav, når jeg så det ’crew’ af frivillige med baggrunde, fra især Muskelsvindfonden og Powerchair Floorball-miljøet hun havde samlet. Det var fantastisk at opleve, hvordan alle puklede bag scenen med både nøje skemalagte opgaver og i pludseligt opståede ’nødsituationer’.
Eksempelvis var det imponerende, hvordan videostreamingen til hele verden blev løftet med passion og stor kompetence af producer Rasmus Dissing, tidligere spiller og producer på TV2, samt kommentator Claus Vestergaard, der begge har muskelsvind.
På bagkant af EM har vi – frivillige og ansatte – målsætninger og indsatser, der rækker længere ud end selve eventen. Vi har blandt andet et mål om at få en klub på benene i Slagelse Kommune, og godt nok har Dorte og jeg kendt hinanden i mange år, men det hele har fået en ekstra dimension: en viden og en respekt for, hvad Powerchair Floorball og Parasport Danmark hver især kan bidrage med, og at vi har stor glæde af hinanden. Det gør, at 1 + 1 på den lange bane ender med at blive 3, når vi skal have fulgt op på et organisatorisk vellykket EM, hvor Danmark endte med at tage en bronzemedalje