For mesterskabet - og fællesskabet
DM i kørestolsrugby bød på både pyro, jernhårde taklinger og masser af grin. 50 frivillige skabte en imponerende ramme om mesterskaberne, hvor det sociale og fællesskabet betød lige så meget som det sportslige.
Tidlig lørdag formiddag summer Fredericia Idrætscenter af liv. Blandt familier på vej i svømmehallen, unge drenge der skal i fitness, og håndboldhold der gør sig klar til dagens kamp kører en gruppe kvinder og mænd i kørestole, ens klædt i sorte holdtrøjer med Parasport Frederiksberg trykt på brystet, omkring. Frederiksberg-spillerne er til danmarksmesterskaberne i Kørestolsrugby, og de griner, driller hinanden og snakker om de kommende kampe. Det er den 2. november, og inde i arenaen sættes weekendens første kamp i gang med manér.
- NORDIC VIKINGS MOD BREDBALLE BUCKS WHITE! råber kommentatoren i mikrofonen.
Lyset slukkes, høj musik brager ud af højtalerne, og fire store pyro-sprayfontæner lyser hallen op. De først ankomne publikummer klapper og hujer fra tribunerne, mens kommentatoren præsenterer spillerne én ad gangen, som de kører ind på banen. Scenen for Danmarksmesterskabet i kørestolsrugby er sat, og der er ikke sparet på detaljerne.
- Det handler om den her oplevelse af at køre ind på banen, hvor det bliver gjort på en fed måde. Der er ingen tvivl om, at det er en del af det, folk ser frem til, siger Torben Hahn Nygaard, der er arrangør bag DM i kørestolsrugby. Han fortæller, at der er plads til alle ved mesterskaberne.
- Her er alt fra dem, der spiller for hyggen, til landsholdsspillere, der har spillet ved PL. Nogen motiveres af motion, nogen af konkurrencen, og andre af at være i mini-rampelyset. Ved at begynde kampene på den måde, så rammer vi en stemning hos alle.
Et samlingspunkt
Kampen er i gang. Lyden af metal, der rammer metal, og råbene fra holdkammeraterne, når de forsøger at bryde gennem modstandernes linje, skaber en elektrisk stemning i arenaen. Det er en sport, hvor man går all-in, og hvor strategier, hurtige vendinger og samarbejde er altafgørende.
Men når man taler med spillerne, bliver det tydeligt, at DM handler om mere end bare kampe og sejre. Sporten er også en måde at bygge netværk, skabe venskaber og opbygge selvtillid på. Spillerne kommer fra hele landet, har forskellige niveauer, og mange af dem ser mesterskabet som et samlingspunkt.
- Det er fedt at være her! At se alle de unge mennesker, der vil op og spille på det helt høje niveau, og se hvor langt de er kommet. Det er også fedt at kunne give små råd med på vejen, siger landsholdsspiller Mark Peters, der til dagligt spiller for Falcons Black.
Efter kampene samles holdene ofte og deler deres oplevelser. Der grines, analyseres og deles tips. For mange er det sociale fællesskab lige så vigtigt som selve kampene.
- I udgangspunktet handler det om at skabe en god oplevelse for alle spillere i Danmark. Og det er uanset, hvilket niveau man er på. Vi vil gerne skabe noget socialt og danne et fællesskab ud over konkurrencen, siger Torben Hahn Nygaard.
Maskineriet bag
En turnering som DM i kørestolsrugby kræver måneders planlægning. Der skal være styr på lokaler, der kan rumme de fysiske krav – brede baner og et stærkt gulv, der kan holde til de kraftige sammenstød – men også et team af engagerede frivillige og arrangører.
50 passionerede frivillige er mødt op i Fredericia Idrætscenter på denne solrige efterårsweekend. Alt fra folk der styrer dommerborde til SoMe-hold og medicinsk backup. Alle er med til at gøre weekendens danmarksmesterskab muligt.
For arrangør Torben Hahn Nygaard er turneringen også med til at skabe kendskab til sporten.
- Vi ved godt, at vi ikke er verdens mest kendte sport. Derfor skal vi også gøre os lidt ekstra umage for at få folk til at komme ind og opleve sporten. Vi har implementeret lidt forskellige tiltag som ”prøv kørestolsrugby”, gratis popcorn og et krea-område for børn, fortæller han. De ekstra tiltag gør, at mesterskabet ikke kun har fokus på, hvem der vinder, men også på andre aspekter af sporten – rekruttering, det sociale og tilskueroplevelsen.
I udgangspunktet handler det om at skabe en god oplevelse for alle spillere i Danmark.
Mesterskabet bliver et event for hele familien.
- Det er lidt vores tilgang i forhold til udbredelsen af sporten og anerkendelsen af atleterne. Vi forsøger at lave en ramme, hvor folk har lyst til at komme og se spillet i aktion og selv prøve det af, siger Torben Hahn Nygaard.
Motiverende mesterskaber
Weekenden endte i en stor finalekamp, hvor Frederiksberg Falcons Blue vandt 51-46 over Aarhus BurnOuts, efter et tæt spil hele vejen igennem. Nu tømmes hallen for spillere, som triller ud til deres biler og kører hjemad.
Danmarksmesterskaberne er drevet af fællesskab og engagement, men det er også med til at skabe det, og drive sporten fremad. For mange spillere er turneringen et af årets højdepunkter, men de ville ikke komme hvis ikke sporten havde værdi for dem i det daglige. Som noget der holder kroppen ved lige, rummer fællesskaber og venskaber og er sjovt.
- Den der mandags træning, hvor det er lidt gråt, og man lige skal hive sig ud ad døren, så kan spillerne se frem mod dette event. Det skaber motivation. Jeg er slet ikke i tvivl, og det siger spillerne også selv, fortæller Torben Hahn Nygaard, der allerede nu så småt går i gang med planlægningen af næste års mesterskab.