Parasport Danmark logo hvid.png

Sportsnyheder

Atletik:
Flotte fjerdepladser ved VM

Det danske atletiklandshold gjorde en fin figur ved VM i Kobe, Japan sidst i maj. Her blev det til flere flotte placeringer lige udenfor medaljeplaceringerne.   

Længdespringerne Bjørk Nørremark og Emilie Aaen blev begge nummer fire i deres respektive klasser. For Nørremark var springet på 5.48 m personlig rekord, mens Aaen markerede sig med en virkelig flot international debut.

- Det var en vildt fed oplevelse! Jeg er tilfreds, men alligevel ikke helt, og jeg har virkelig fået blod på tanden efter mere, lød det fra debutanten.

I Frame Runnnings 100 meter løb var bedste dansker Karla Risum med en 4. plads, mens Andrea Stokholm Overgaard på 5. pladsen løb i ny personlig rekord, og Kristine Hagen Jakobsen blev nr. 6 med årsbedste. I herrernes finale blev Lasse Kromann 5'er  

Anders Lagergren blev nummer fem i 1500 m, og Christian Lykkeby blev nummer 10 på samme distance.

Danmarks største para-atletiknavn Daniel Wagner deltog ikke ved VM.

Bjørk Nørremark blev nummer fire i længdespring. Foto:Moto Yoshimuru
Bjørk Nørremark blev nummer fire i længdespring. Foto:Moto Yoshimuru
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Bordtennis:
Rosenmeier vinder Polish Open  

Sidst i marts fik Peter Rosenmeier vist, at hans forberedelser til de Paralympiske Lege i Paris går helt efter planen, da han én efter én satte konkurrenterne på plads i den stærkt besatte turnering Polish Open. I finalen vandt den 40-årige verdensetter sikkert med 3-0 i sæt over chilenske Ignacio Torres.

Cykling:
World Cup-sølvtøj til Emma Lund  

Den danske verdensmester Emma Lund fik en fin PL-optakt ved maj måneds to World Cup-løb i henholdsvis Oostende, Belgien, og Maniago, Italien. I Belgien blev det til sølv på enkeltstarten og en fjerdeplads i linjeløbet, og i støvlelandet blev medaljeudbyttet fordoblet med sølv i begge discipliner.

Ved begge løb deltog også den PL-udtagene Martin Heggelund og i Oostende færøske Hávard Vatnhamar. De endte begge på sekundære placeringer.

Det var de første løb med den nyansatte landstræner Amalie Winther Olsen i spidsen, og hun var godt tilfreds med rytternes præstationer.

- Alle tre ryttere kørte virkelig flot. Det er PL-år, så konkurrencen er skærpet og alle kommer topklar til cykelløb. Vi kommer derfra med mange gode resultater, og endnu flere gode erfaringer, siger hun.

Foto: Thomas Sjørup
Foto: Thomas Sjørup

Skydning:
PL-pladser skudt hjem

De danske paraskytter vender hjem fra EM i Granada med to bronzemedaljer for hold og yderligere to individuelle kvotepladser til de Paralympiske Lege i Paris.

Europamesterskabet i Spanien i juni var sidste chance for at skyde eftertragtede PL-billetter hjem, og de danske skytter udnyttede den mulighed til nærmest historisk perfektion. Seks ud af syv danskere formåede at skyde sig i EM-finaler i ugens løb, og både pistolskytten Buster Antonsen og riffelskytten Jens Frimann sikrede Danmark nye kvotepladser til de kommende lege i Paris. Succesen blev understreget ved dansk bronze i holdkonkurrencen to gange i ugens løb.

Efter den afsluttende EM-finale i 3x40 skud i tre stillinger riffel 50 m, hvor Jan Winther var sølle 0,1 point fra en individuel bronzemedalje, kunne en meget tilfreds landstræner Jonas Jacobsson gøre status over EM og PL-kvalifikationen.

- Det er en stor succes, at vi nu står med fire kvotepladser til PL. Det har været vores fokus i lang tid, og vi er nu en stor gruppe, der skal til Paris. Samtidig har skytterne med de mange finalepladser fået vigtig viden og erfaring med at håndtere presset i de afgørende momenter, siger han.

Buster Antonsen sikrede Danmark en PL-kvoteplads med en EM-finaleplads i 50 m pistol. Foto: IPC
Buster Antonsen sikrede Danmark en PL-kvoteplads med en EM-finaleplads i 50 m pistol. Foto: IPC
Jan WInther var 0,1 point fra en bronzemedalje. Foto: IPC
Jan WInther var 0,1 point fra en bronzemedalje. Foto: IPC

”Holdet er afgørende”
Svenske Jonas Jacobsson, der selv er alletiders mest vindende skytte ved PL, glæder sig også over de danske medaljer i holdkonkurrencen.

- Som jeg ofte siger, er det holdet, der til sidst er afgørende for den samlede præstation. Jeg er yderst tilfreds med, at vi tager medaljer ved at slå store nationer som Ukraine, Frankrig og Tyskland. Det glæder især mit gamle helmach-hjerte, at Danmark dominerede den finale ved at havde alle tre herrer med blandt de sidste otte. Det er aldrig sket tidligere, siger Jonas Jacobsson.

Den danske EM-trup bestod af syv atleter og syv ledere og hjælpere, og det gjorde holdet til det største i nyere tid. Holdet omkring atleterne var til EM forstærket af holdleder Michele Sandtrom og specialtræner i pistol Ben Sandstrom, der begge gjorde en mærkbar forskel.

Senere på måneden skal der sættes navn på de fire danske skytter, der får glæde af kvotepladserne til de Paralympiske Lege i Paris. Det bliver under alle omstændigheder fire danske PL-debutanter. Ved PL i Tokyo i 2021 lykkedes det ikke Danmark at kvalificere en skytte.