Parasport Danmark logo hvid.png

Ung & stolt: Meget mere end hurtige fødder

Adem Alamin er et af parasportens største løbetalenter, men sporten har også øget hans trivsel og gjort ham mere selvstændig.

Ung & stolt: Meget mere end hurtige fødder

Tekst og foto: Signe Sjølund Torp


Stadionuret på Frederiksberg viser 17.00, og tirsdagstræningen skal til at begynde. Adem Alamin slutter sig som den sidste til løbegruppen og skifter hurtigt til løbesko.

- Nu er jeg her. Undskyld jeg kommer for sent. Jeg skulle lige drikke min kaffe, beklager Adem Alamin, der får hele træningsgruppen til at smile.

For netop kaffe før træning er en af Adems rutiner, og dem laver han sjældent om på. For det 24-årige løbetalent er struktur og rutiner en vigtig faktor for at holde fokus på idrætten. Han har dyrket atletik i otte år, og det styrket hans personlige egenskaber og selvtillid, og det gavner ham i dagligdagen.

- Nu pakker jeg selv min taske, og jeg tager også selv toget. Og så arbejder jeg også i Bilka tre dage om ugen, hvor jeg hjælper med at sætte varer på plads og ordne pap, fortæller Adem stolt.

- .. og så træner jeg tirsdag, onsdag og lørdag sammen med gruppen, og så løber jeg også selv derhjemme. Det er Anders Dehlholm, der hjælper med at styre min træning, og det var også ham, der fik mig i gang med at løbe, siger talentet og skæver til sin træner, der supplerer:  

- Adem har udviklet sig enormt meget de sidste år – både på og uden for løbebanen. Det gode setup og miljø, der er skabt omkring ham, har givet ham de bedste forudsætninger for at præstere, og det må man sige, han har gjort, fortæller Anders Dehlholm, der udover at være træner for udviklingsholdet i Parasport Frederiksberg også er landstræner for para-atletiklandsholdet.


Stolt familie
På løbebanen på Frederiksberg er opvarmningen overstået, og dagens program står på 1-km intervaller rundt på 400 meter banen. Adem Alamin kigger på sit sorte Casio ur og er klar til at tage tid på sine runder. 

- Skal den bare have max fart, Anders?” spørger Adem Alamin, mens han tripper rundt for at holde varmen på en efterårskold aften.

Netop fart er kendetegnende for løbetalentet. Ved Virtus World Games i juni 2023, der er verdens største elitesportsbegivenhed for atleter med et udviklingshandicap, kom Adem i 800m-finalen og leverede en flot indsats mod verdens bedste løbere i sin klasse.

En præstation, der har givet både liv til drømmene om at løbe sig til sejre og som har skubbet yderligere til den personlige stolthed. Det mærker man tydeligt hjemme hos familien Alamin.

- Vi er så stolte af ham og af den udvikling, han har gennemgået. At dyrke atletik har fået ham til at forstå flere ting sprogligt og særligt socialt, hvor han forstår flere strukturer og er mere udadvendt og åben over for nye mennesker. Vi er meget taknemmelige for de muligheder, Adem får gennem sporten, og vi sætter stor pris det arbejde, der bliver gjort gruppen, fortæller Adems mor Zemzem Alamin og fortsætter:

- På det personlige plan klarer Adem også mange flere ting selv, og vi hjælper ham kun meget lidt. Han er blevet mere selvstændig og modig over for nye ting.


Ny hverdag venter
Træningen er ved at nå til vejs ende og det sidste stopur er slukket. På sidelinjen evaluerer Adem Alamin dagens indsats sammen med sine løbekammerater, der betyder meget for ham uden for træningsbanen.

- Det gik da meget godt i dag. God fart, gode tider og gode venner. Adem kigger rundt på sine løbekammerater.

- Jeg skal til at flytte hjemmefra. På samme bosted som min ven og løbemakker Mohamed Hersi. Det glæder jeg mig til. Vi kan hjælpe hinanden i hverdagen, for vi arbejder også sammen i Bilka. Han er rigtig god for mig, og så kan han også hjælpe med at koge pasta. Det kan godt være en udfordring, storgriner han.

Om Virtus

International elitesport for atleter med udviklingshandicap er samlet i Virtus, der hvert fjerde år arrangerer Global Games som det eventmæssige højdepunkt. For para-atleter i atletik, bordtennis og svømning kan Virtus desuden være et springbræt for deltagelse i de Paralympiske Lege.

NY I PARASPORTEN?

Leder du efter sociale fællesskaber med sport i fokus, og har du brug for hjælp til at finde det rette idrætstilbud? Parasport Danmarks initiativ ’Ny i parasporten’ står klar til at hjælpe med dine ønsker og behov.

Læs mere om Ny i parasporten her