Parasport Danmark logo hvid.png

Dansk taekwondoduo bag ukrainsk redningsaktion

Med hjælp fra PL-guldvinder Lisa Kjær Gjessing og landstræner Bjarne Johansen er 13 ukrainske parataekwondokæmpere flygtet til Danmark – og kommet til EM.

Dansk taekwondoduo bag ukrainsk redningsaktion
Bjarne Johansen og de ukrainske para-atleter til storskærmsarrangement i Aarhus, hvor Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj takkede Danmark for hjælpen i krigen mod Rusland.

Tekst: Jannik Lund Andersen

Da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar, var Lisa Kjær Gjessing netop vendt hjem fra Albanien med en guldmedalje om halsen – den første i danskerens nye vægtklasse 57-65 kg og den første siden hun traf beslutningen om at forlænge karrieren til PL i Paris 2024. Sejren i President’s Cup var en god start på en forårssæson, der var lagt nøje til rette i jagten på en historisk sjette titel ved EM i Manchester i slut-maj.

Men medaljen føltes ligegyldig, da først de russiske bomber haglede ned over Ukraine. Landet råder over mange dygtige para-taekwondokæmpere, og en af dem er den seksdobbelte verdensmester Viktoriia ‘Vika’ Marchuk, som Lisa Kjær Gjessing kender rigtig godt:

- Jeg tænkte på Vika som det første (da krigen startede, red.). Jeg skrev til hende for at høre, om hun var ok, og om der var noget, jeg kunne gøre for hende. Efter noget tid hørte jeg tilbage.

Vika Marchuk er fra byen Saporosje i den sydøstlige del af Ukraine, hvor kampene har været hårdest. Hun skrev, at situationen var helt skidt, og at det var en udfordring at få adgang til basale varer. Samtidig var der ingen hjælp at hente i hjemlandet, bl.a. på grund af bombningen af det ukrainske taekwondoforbunds hovedkvarter i Kharkiv.

- Vi var bekymrede, for vi kender dem jo, og vi tænkte meget over, hvem der skulle tage sig af dem. Når en stolt og sej pige som Vika skriver, at hun har brug for hjælp, så er det alvor, fortæller landstræner Bjarne Johansen, der sammen med Lisa Kjær Gjessing hurtigt fik indsamlet og sendt nogle penge afsted.

 

Traumatiserede atleter
Den aarhusianske duos næste træk var at arrangere en støtteindsamling. Med hjælp fra personlige sponsorer og gode kontakter i elitemiljøet i Aarhus lykkedes det under sloganet ”Taekwondo for Peace” at indsamle 21.870 kr. i løbet af tre åbne træningspas, anført af Lisa, Bjarne og dansk taekwondos ‘grandmaster’ Momme Knutzen.

Sideløbende fortsatte Lisa Kjær Gjessing og Bjarne Johansen EM-forberedelserne i Elite Vest, men i Saporosje var Vika Marchuks tilværelse slået fuldstændig i stykker. Pludselig skrev hun og spurgte, om hun måtte komme til Danmark.

- Så vi gik i gang med at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre. Vores indstilling var, at vi ville gøre alt, hvad vi kunne, siger Lisa Kjær Gjessing.

Et større planlægningsarbejde resulterede i, at Lisa og Bjarne hentede Vika Marchuk i Billund Lufthavn lørdag den 2. april. Med sig havde ukraineren en trolleykuffert og et par tasker med alle de ejendele, det var lykkedes hende at samle på de små 30 minutter, hun havde fået til at pakke og forlade sit hjem. Detaljerne om Vika Marchuks rejse til Danmark og de sidste uger i Ukraine har danskerne ikke spurgt ind til.

- Det har været traumatisk for dem. De er fandeme hårdt ramt. Vika har forklaret, at de på et tidspunkt var samlet mange tusinde mennesker på en banegård, da der bliver skudt op i luften for at få styr på forsamlingen. Hun har stået i kø i over 24 timer, hun har set missiler og raketter og bygninger der styrter i grus. Vi lytter, hvis de vil fortælle, men det bedste, vi kan gøre, er at vise omsorg og forsøge at give dem trygheden tilbage, fortæller Bjarne Johansen.

 

På plads i Aarhus
I Aarhus havde han sørget for, at der var plads på Elite Sports Akademi Aarhus’ (ESAA) kollegieværelser ved Ceres Park og Arena, hvor han leder den daglige taekwondotræning i Elite Vest. Vika Marchuk blev straks indlemmet i både klubprogrammet og Lisa Kjær Gjessings fysiske træning med Team Danmarks sportsfysiolog.

- Det er helt vildt, hvad vi har fået af hjælp fra så mange kanter. Selvfølgelig har vi også brugt meget tid på det, og har bl.a. været til møder løbende med udlændingestyrelsen, men vi har mærket stor opbakning og velvilje, siger den danske verdensetter.

Mens hun selv fik testet EM-formen af til Pan Am Open Championships i Brasilien – hvor det blev til endnu en suveræn sejr – steg antallet af ukrainske para-atleter i Aarhus. Først til tre, så fem og til sidst til 13. Værelserne blev gratis stillet til rådighed af ESAA, mens leveomkostningerne blev dækket af midlerne fra støtteindsamlingen.

- Mens vi var i Brasilien, levede de for under en halvtredser om dagen pr. person, selvom de egentlig havde det dobbelte til rådighed. Efterhånden er der flere, der har fået nogle småjobs ved siden af deres træning, og de modtager også et tilskud fra Aarhus Kommune, forklarer Bjarne Johansen.

Lisa Kjær Gjessing supplerer:

- Det er bare så fint, at de er så mådeholdende og ordentlige i alt. De gør også rent i styrketræningslokalet og i vores træningslokale. De er virkelig dejlige mennesker.

Når en stolt og sej pige som Vika skriver, at hun har brug for hjælp, så er det alvor,
- Bjarne Johansen
Lisa Kjær Gjessing og Vika Marchuk har været dominerende skikkelser i parataekwondo i en årrække, og selvom de ikke kæmper i samme vægtklasse, har de nydt godt af hinandens sparring i Aarhus.
Lisa Kjær Gjessing og Vika Marchuk har været dominerende skikkelser i parataekwondo i en årrække, og selvom de ikke kæmper i samme vægtklasse, har de nydt godt af hinandens sparring i Aarhus.
Efter en lang afrejse ud af Ukraine via Tjekkiet nåede Vika Marchuk til Danmark den 2. april, hvor hun blev hentet i Billund Lufthavn af Bjarne Johansen og Lisa Kjær Gjessing.
Efter en lang afrejse ud af Ukraine via Tjekkiet nåede Vika Marchuk til Danmark den 2. april, hvor hun blev hentet i Billund Lufthavn af Bjarne Johansen og Lisa Kjær Gjessing.

 

Dansk-ukrainske EM-medaljer

Træningen af de ukrainske para-atleter har været “en spændende udfordring” for den danske landstræner.

- Det har været meget anderledes for alle parter. De er af den østeuropæisk skole, hvor træningen består af 10.000 gentagelser. Her snakker vi mere om det, eller vi prøver i hvert fald. Og for mig har været enormt interessant at træne atleter med så forskellige og anderledes handicap, siger han.

Mens Vika Marchuk og hendes landsmænd blev integreret i de danske EM-forberedelser, støttede det britiske taekwondoforbund og Taekwondo Humanitarian Foundation op økonomisk, så ukrainerne kunne kæmpe med om EM-medaljerne i Manchester.

Her var det i vanlig stil Vika Marchuk, der gik forrest og sparkede sig i finalen i vægtklassen under 47 kg. Men ved stillingen 12-12 i de afgørende sekunder skulle krigen komme til at spille en rolle for den lille ukrainske stjerne.

-  Hun hører en lyd, der minder hende om et skud. Så stopper hun op og vender sig mod træneren, og i samme øjeblik sætter modstanderen det afgørende spark ind, fortæller Lisa Kjær Gjessing, der for en gangs skyld også selv måtte tage til takke med en sekundær placering. 

- Jeg manglede simpelthen et gear denne gang. Men jeg har altid sagt, at jeg først og fremmest jagter oplevelser i sporten og ikke medaljer. Bronzen er jeg lidt ligeglad med, men det har været ret stort at spille en rolle i ukrainernes EM, siger danskeren, der måtte dele bronzen med en af sine nye ukrainske “klubkammerater” Yuliya Lypteska.

"Hun hører en lyd, der minder hende om et skud."
- Bjarne Johansen
Med støttearrangementet ‘Taekwondo for peace’ i Ceres Arena den 5. marts fik Lisa Kjær Gjessing og Bjarne Johansen samlet over 21.000 kr. ind til de ukrainske taekwondokæmpere.
Med støttearrangementet ‘Taekwondo for peace’ i Ceres Arena den 5. marts fik Lisa Kjær Gjessing og Bjarne Johansen samlet over 21.000 kr. ind til de ukrainske taekwondokæmpere.

Bjarne Johansen, der under EM påtog sig træneransvaret for en af de ukrainske kæmpere, deler den følelse.

- At se dem få kuløren og smilene tilbage i ansigterne, og pludselig høre dem gå og nynne på gangene, er bare fedt. Det gør, at jeg selv sover bedre om natten, siger han.

De ukrainske para-atleter bor indtil videre i Aarhus frem til den 1. august.