Parasport Danmark logo hvid.png

Ny elitesatsning for mennesker med udviklingshandicap

Ny ambitiøs Parasport Danmark-satsning skal få flere for mennesker med udviklingshandicap til at dyrke eliteidræt.

Ny elitesatsning for mennesker med udviklingshandicap

Alexander Hillhouse er en af verdens allerbedste juniorsvømmere med et udviklingshandicap. På IPC’s U18-verdensrangliste ligger den 17-årige KVIK Kastrup-svømmer nummer 1 på 100 m butterfly og nummer 2 på 100 m ryg. Han træner ni gange om ugen med KVIK Kastrups elitehold og drømmer om at præstere på parasportens største scene. 

 – Min ambition er at komme med til de største mesterskaber for handicappede og nå til de Paralympiske Lege. Og lige prøve at tage en medalje, siger den generte unge mand i en pause fra træningen i Kastrup Svømmehal.

Med aktuelle placeringer i top 15 på verdensranglisten for seniorer er målet realistisk, også ifølge hans klubtrænere.

– Jeg er helt sikker på, at Alexander vil kunne kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Paris i 2024. Jeg kan ikke se, hvad der skulle stoppe ham, siger Frederik Galving, der er assistenttræner på holdet og fungerer som støtteperson for Alexander. 

Langt bagud med elite-inklusionen

Alexander Hillhouse er en af kun en håndfuld danske atleter med udviklingshandicap i svømning og atletik, der træner og konkurrerer elitært. Det er ikke mange, særligt ikke med tanke på, at mennesker med udviklingshandicap er den største handicapgruppe i Parasport Danmark.

Men forbundet har primært satset elitært på atleter, der kunne deltage ved de Paralympiske Lege (PL), og det blev først muligt for gruppen med udviklingshandicap ved PL i London 2012 og kun for ganske få atleter. Således er Mohamed Hersi, der løb sig til en 9. plads på 1500 m i Rio i 2016, den eneste atlet med et udviklingshandicap, der har præsenteret Danmark ved de seneste to Paralympiske Lege. Ved de kommende lege i Tokyo er ingen atleter med udviklingshandicap tæt på kvalifikation.    

Det vil der forhåbentlig være nogen, der er frem mod legene i Paris i 2024 og videre frem. En ambitiøs ny elitesatsning skal nemlig udvikle flere atleter med udviklingshandicap, indtil videre i de tre PL-aktuelle idrætter atletik, svømning og bordtennis.

– Vi er i Danmark langt bagud i forhold til at inkludere mennesker med udviklingshandicap i eliteidræt, og vi burde være bedre. Vi har forbavsende få ambitioner på deres vegne, siger Anders Dehlholm, der er tovholder på satsningen og desuden landstræner i para-atletik.

Han ser elitesatsningen i et bredere perspektiv. Usund livsstil og manglende idrætsdeltagelse er udbredt blandt mennesker med udviklingshandicap, og de institutioner, der tager sig af dem, skoler, bosteder, og værksteder, mangler idrætslige ambitioner på deres vegne.

– For mig er idræt både bredde og elite. Og bredden skal have forbilleder, nogen at se op til og noget at stræbe efter. Det skal ligge i kulturen, at man stræber efter at blive god til det, man laver, og at omgivelserne støtter en i det, siger Anders Dehlholm. 

Samarbejde og inklusion

Satsningen har en række indsatsområder. Ved danske Special Olympics-stævner skal klubber, specialskoler, trænere og atleter fortælles om mulighederne for at komme til at træne og konkurrere på et højere niveau, og så skal samarbejdet med klubberne og de tre relevante specialidrætsforbund styrkes.

Samarbejde er essentielt, for de bedste atleter træner typisk i almene elitemiljøer. Det kræver et godt setup, og det har Alexander Hillhouse, der i KVIK Kastrup har haft Frederik Galving som støtteperson de sidste tre år.

Alexander Hillhouse er en af verdens bedste juniorsvømmere med et udviklingshandicap.
Alexander Hillhouse er en af verdens bedste juniorsvømmere med et udviklingshandicap.

Han følger Alexander til stævner, bakker op, når motivationen svigter, og hjælper med inklusionen. 

– Jeg er træner for ham, men jeg føler også, at han har en tryghed ved mig. Hvis vi lægger en slagplan sammen, så har han også tillid til mig og prøver at gøre det, vi har aftalt. Og så har vi det sjovt sammen, siger Frederik Galving, der oplever, at samarbejdet mellem Parasport Danmark og svømmeforbundet SVØM er blevet bedre over tid.

Alexander Hillhouse deltager da også både ved para- og almenstævner. Han har netop deltaget med sin klub ved Danmarks største svømmestævne, Danish Open, hvor han konkurrerede på lige fod med almensvømmerne, og satte tre danske rekorder i sin klasse.  

– Det var meget godt at komme med til et mesterskab igen. At hygge med de andre og slå nogen rekorder, fortæller han.  

Nye sportsklasser

Elitesatsningens sportslige budget kan komme til at ligge på hen imod en kvart million kroner over de næste fire år, og mange af de penge vil gå til netop stævnedeltagelse. Planen er, at er skal være kontinuerlig dansk deltagelse ved de europa- og verdensmesterskaber (Global Games), der afholdes af Virtus, den internationale elite-idrætsorganisation for atleter med udviklingshandicap. At deltage i Virtus-stævner vil være et vigtigt skridt på vejen hen imod at kunne begå sig på allerhøjeste niveau.

En vigtig detalje ved Virtus-deltagelsen er, at Virtus opererer med tre sportsklasser: én klasse for atleter med IQ under 75, én klasse for atleter med downs syndrom og én klasse for atleter med autisme-diagnoser.

Hidtil har Parasport Danmark primært støttet atleter i IQ under 75-klassen, da det er den eneste, der er aktuel ved de Paralympiske Lege. Men med den nye satsning vil man også satse på atleter med downs syndrom og autisme, også selv om de ikke er PL-aktuelle.

– Hvis vi skal have et elitemiljø op at stå for folk med en psykisk funktionsnedsættelse, så skal vi jo have flest mulige til at dyrke idræt på højt niveau og være med til at sprede budskabet. Så hvis vi f.eks. får nogle vildt dygtige autister til at dyrke idræt, så kan de være med til at vise, at det er muligt, uanset hvilket handicap du har, siger tovholder Anders Dehlholm, der håber, at flere sportsklasser på sigt vil kunne komme på PL-programmet.

Er det et brud med den hidtidige elitepolitik, at man nu også satser på to klasser, der ikke er PL-aktuelle?

– Det er snarere et udtryk for et bredere perspektiv på, hvad det vil sige at dyrke eliten. Det er både for at inkludere de her grupper, men også for at løfte området generelt. Jeg håber, vi kan skabe noget opmærksomhed og nogle sportslige resultater, også med de her to nye klasser, siger Anders Dehlholm.

NY ELITESATSNING

Parasport Danmarks nye satsning skal udvikle flere eliteatleter med udviklingshandicap og give personer med udviklingshandicap bedre muligheder for at leve et sundt liv med mere idræt og bevægelse.  Satsningen koncentrerer sig indtil videre om idrætterne atletik, svømning og bordtennis.